Klarar du inte av pinsamheter kanske inte sex är din grej.

Det är mycket här i världen som kan leda till så kallad pinsam stämning, speciellt om en sysslar med kärlek och sånt. Det kan kännas pinsamt att kolla läget innan sex, det kan kännas pinsamt att ta på sig kondom, det kan kännas pinsamt att prata om relationer och så vidare.

Hur pinsamt en än tycker att allt detta är så är det situationer som uppkommer om en envisas med att ha relationer eller att ligga med folk. På ett eller annat sätt måste en lära sig hantera dessa situationer, annars kommer en att skada de människor en utför dessa aktiviteter med. Om en vägrar prata om relationsproblem för att det är pinsamt eller jobbigt kommer människan som en har en relation med att få mer ansvar för att få det att funka, eller så kommer relationen inte att fungera. Samma sak gäller samtycke vid sex: antingen tar du ansvar för att inte ligga med någon som inte vill eller så hamnar allt ansvar på denne, och då är risken stor att du har sex med någon mot dennes vilja, och det vill du väl inte?

När män vägrar göra saker på grund av att det kan bli pinsamt så sätter de sina egna behov av att slippa bli känslomässigt besvärade framför kvinnan behov av att slippa göra saker mot sin vilja eller slippa utföra arbete för två. Kvinnan får ansvaret för att ta hand om alla pinsamheter i relationen, inleda alla relationssnack och så vidare. Mannen har privilegiet att låtsas som om det inte vore nödvändigt.

Om en inte kan hantera pinsamheter borde en hålla sig borta från situationer där det är nödvändigt att göra det för att inte skada andra, till exempel sex och relationer. Det är faktiskt ingen katastrof att inte få ligga, och om en inte förmår prioritera kvinnors rätt att inte bli utsatta för sex mot sin vilja framför sitt eget behov av ickepinsamhet så borde en kanske inte göra det helt enkelt. Jag tycker inte att det är så konstigt alls.

Det är klart att en kan ställa krav på människor som är sexuellt aktiva att de ska kunna ta ansvar för sånt här.

18 reaktioner till “Klarar du inte av pinsamheter kanske inte sex är din grej.”

 1. Den som inte vill ta ”jobbiga” relationsdiskussioner bör inte ge sig in i relationer. Ja, kanske det, om människan ifråga nu är så klar över det, att hon är dålig på relationsdiskussioner. Det är nog inte alltid fallet.

  1. Jag tror Fannys poäng är mer att folk använder ”pinsamt” och ”jobbigt” som argument för att få slippa ansvaret. Om du inte är medveten om ett problem är det ju svårt att göra nåt, men om någon uppmärksammar dig på det och du tycker att du fortfarande borde få glida undan och låta nån annan lida för att du tycker det är pinigt eller besvärande att ta ansvar så borde du kanske ta en funderare.

   1. Om inte annat tar väl relationen slut rätt snabbt då, om man framhärdar med att glida undan, och (den) andra finner det jobbigt. Det är ju den enkla lösningen om man inte trivs tillsammans, att göra slut.

    1. Det handlar inte om att ”trivas”, det handlar om att män struntar in att göra grejer som kvinnor sedan får ta ansvar för.

      1. Absolut, jag tycker att det är jättebra om kvinnor dumpar sina män. Men jag förstår ärligt talat inte varför du skriver det här? Jag sätter fingret på ett problem som ofta uppstår, sedan får folk välja att göra vad de vill med dne informationen. Jag vänder mig dock emot att det är kvinnans ansvar att göra detta, det är lika mycket mannen som måste begripa sig själv.

       1. Människor måste begripa själva säger du. Människor gör inte det, inte alltid i alla fall, även om man påpekar, samhället påpekar. Och då är enda lösningen att man själv tar tag i det, om man vill ha ändring. Allt står och faller till syvende och sist med en själv.

         1. Du talar om ett problem i relationer du ser, där vissa inte inser hur dom ”borde” vara. Fine, säger jag, gör slut med dem då. Eller fortsätt, förmodligen då lönlöst, att förändra dem.

          1. Ja, hela idén om ”personligheten” som något fast och det som främst styr vårt agerande tycker jag är mycket märklig.

 2. Fast lever man i ett samhälle där normen är att mannen alltid ska vilja ha sex, då är det lika viktigt att som kvinna komma ihåg att fråga…

 3. känner igenom mig enormt, alltid jag som fick ta ansvaret för den delen i de heterorelationer jag haft,. körkort för att ha sex med samtycke säger jag.

 4. Gud vad jag känner igen mig. Fast jag är alltid den som vill undvika allt ”pinsamt och jobbigt” och han är den som alltid vill praaata om saker (=relationen) vilket leder till att jag sluter mig som en mussla och ignorerar. Men det är nog inte generellt så.

 5. Jag håller med helt och hållet på de exemplen som ges.
  Däremot har jag rätt mycket förståelse för om t ex oskulder tycker det är pinsamt att prata om att de inte vet och kan. Många får ju för sig att de absolut inte kan prata om det för att det kanske förhindrar chanserna till att ’första gången’ ens inträffar.

   1. Jo faktiskt
    Fast om sexualundervisningen hade brytt sig om att bemöta den typen av frågor, så hade det blivit lättare att göra den prioriteringen. De kunde ha berättat att människor man måste mörka inför inte är värda att ödsla tid på, att man bör ha högre självrespekt än så.

    Det kan ibland vara lite mycket begärt av en tonåring att själv kunna fatta mogna beslut i den här typen av situationer utan vägledning.

    Iofs kan det där ha ändrats sedan jag gick i plugget, det vet jag faktiskt inte. På min tid tog de i alla fall inte upp vare sig ”slut shaming” eller ”virgin shaming”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *