Löwengrip är vår fiende. Om att förminska kvinnliga meningsmotståndare.

Jag har tänkt lite på det här med hur en betraktar meningsmotståndare beroende på vilket kön de har, framförallt utifrån Löwengrip och de diskussioner som går kring henne.

Löwengrip är en verkligt vidrig människa men oerhört vidriga värderingar, såväl borgerliga som antifeministiska (en tautologi då antifeminism är i sig en borgerlig värdering, men nåja). Detta faller sig naturligt för en kvinna i Löwengrips position; även om hon såklart också är förtryckt i patriarkatet så tjänar hon på patriarkatet. Hon profiterar på kvinnoförtryck genom att till exempel sälja produkter som anspelar på vissa kvinnoideal.

En person som Löwengrip som tagit sig in i en traditionellt manlig sfär har mycket att vinna på att inte vara feminist; hon kommer då inte att upplevas som något hot utan kommer att ses som ett undantag, kanske kan hon rentav användas för att peka på att ”kolla, vi förtrycker inte kvinnor för vi har ju släppt in denna kvinna”.

Men i hur Löwengrips åsikter bemöts kan en se en viss inställning kring att hon skulle vara ”lurad” som uttrycker sig antifeministiskt och att hon ”borde” gå över till feminismen eftersom hon är kvinna. Otaliga försök har gjorts för att försöka övertala Löwengrip till att bli feminist, bland annat en ganska vidrig text där hon påmindes om alla övergrepp hon skrivit om.

Problemet med detta är flera. För det första är det dumt att förminska en kvinnas förmåga att själv avgöra vad som tjänar henne bäst i hennes position. Löwengrips antifeminism är nog inte något ogenomtänkt, utan snarare något som stärker hennes ”varumärke”. Vidare så skapar det ett orimligt fokus på en enskild person och etiketter; vad spelar det ens för roll om Löwengrip kallar sig feminist? Det är ändå inte som att det skulle göra hennes agerande mer feministiskt.

Samma sak kan jag se när vissa kritiserar Löwengrip från vänsterhåll, då kan det låta mer i stil med ”hon är bara en bloggare”. Det stämmer förvisso att Löwengrip är bloggare, men hon är framförallt kapitalist. Hon driver flera företag i vilka hon exploaterar människors arbetskraft och sprider kapitalistiska ideal och värderingar. Hennes blogg utgör en stor plattform som påverkar många människor och det är verkligen ett problem att hennes vidriga TRAMS når en stå stor publik. Detta blir inte mindre problematiskt bara för att det är en blogg som drivs av en kvinna.

En behöver varken nedvärdera Löwengrips intelligens eller inflytande för att kunna tycka att det hon ägnar sig åt är skit. Vi bör inte försöka förminska Löwengrip eller vädja till hennes förnuft, utan snarare se henne som den fiende till allt vad ett värdigt samhälle heter som hon är. Detta har inte främst att göra med att hon är ”korkad” eller har ”fel åsikter” utan om att hon profiterar på ett kapitalistiskt och patriarkalt system i sin verksamhet, och då är det även angeläget för henne att bygga sitt så kallade ”personliga varumärke” kring detta.

Det vi måste fråga oss är vad det är för strukturer i samhället som gör att personer som Löwengrip har inflytande, och försöka angripa dessa. Det är positionen och makten som är problemet, inte någon slags dumhet eller insiktslöshet. Hon kommer kanske att anamma vissa feministiska idéer om det passar henne, om det blir ett för stort pr-problem att inte ha det, men frågan är ju vad en sådan fernissa skulle vara värd.

6 reaktioner till “Löwengrip är vår fiende. Om att förminska kvinnliga meningsmotståndare.”

  1. Det verkar finnas en idé bland vissa feminister om att ”kvinnor som lyckats” måste ses som en tillgång för feminismen oavsett på vilket sätt de lyckats eller vilka värderingar de har. De VILL kunna gilla henne i egenskap av ”lyckad kvinna”, därför önskar de kunna värva henne.

  2. Tack för detta inlägg! Är exakt det som jag alltid tänkt om hur folk väljer att bemöta henne. Fattar inte varför hon ska övertalas till att bli feminist. Hon är transfobisk, hatisk mot feminister och att det viktigaste är att det ska gå bra för henne. Hennes åsikter är vidriga och det vidrigaste är när andra ska få henne att framstå som en förebild för ”unga tjejer”. Men det är klart att hon har sina åsikter av en anledning.

  3. Du ger mig verkligen så många nya insikter. Är alltid asmycket klokare när jag har läst din blogg. Så häftigt! Tack för det! <3

  4. Jag har alltid föreställt mig att hon bara trollar när hon talar om feminism och allt relaterat, hon har inte samma status i bloggvärlden som tidigare och då det är hennes jobb behöver hon provocera och dra fler läsare, det var så hon kom igång på riktigt med sin blogg och det är lätt att ta till samma knep nu. Det är ett tacksamt ämne om en vill provocera och göra folk upprörda, passar dessutom in på hur hon ser på världen i övrigt, verkar det som. Eller så är jag bara naiv som tänker att, ”nej men såå antifeministisk kan hon bara inte vara på riktigt”, då hon inte missar någon chans att trycka till eller förlöjliga feminismen och annat som verkar mot förtryck. Nu läser jag inte hennes blogg regelbundet, men brukar bli misstänksam då hon kommer med sina små fina pikar åt saker och ting (om inte helt helt inlägg ägnat åt något sådant ämne) som folk (förutsägbart?) hugger på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *