Lucka nitton: ta del av en erfarenhet.

Vidare i spåret från förra luckan, nämligen att dela en erfarenhet, kommer här nästa tips. Ta del av en erfarenhet.

Som feminist så underskattar en nog ofta hur fast en själv kan vara i strukturer. Du är ju medveten!

Även om en känner till könsmaktsordningen så betyder inte det att du känner till alla sätt den tar sig uttryck på. Manssamhället har många fula ansikten och det är naturligt att en inte ser alla aspekter direkt, snarare blir en aldrig riktigt färdiglärd.

Många feminister, däribland jag själv, kan reagera väldigt defensivt när deras liv ifrågasätts ur ett feministiskt perspektiv. Jag har träffat åtskilliga feminister som varit väldigt måna om att förklara att just deras livsval inte alls har något med strukturer att göra och jag har på samma sätt slagit ifrån mig tankar om att just mina livsval skulle vara beroende av strukturer. För mig har det framförallt varit relevant när det kommer till relationer.

Därför är det viktigt att inte bara dela sina egna erfarenheter, utan även ta del av andras. Att höra andra berättelser om hur de kopplat ihop sina egna liv och könsmaktsordningen kommer säkert leda till nya insikter även för dig själv.

Ett tips jag själv har är avhandlingen Det kallas kärlek som är en studie av tio ”jämställda” par, med analys av hur de upprätthåller könsmaktsordningen i sina förhållanden. När jag läste denna bok så blev jag otroligt medveten om en massa saker jag innan trott endast var mitt eget fel, men som jag sedan förstod hade med könsmaktsordningen att göra. Detta har gett mig en massa kunskap om hur jag ska undvika detta i framtiden.

Jag hade noterat problemen redan tidigare, men jag hade inte förstått varför de fanns och kunde därmed inte heller förstå hur jag kunde ta mig ur dem. När jag fick problemen beskrivna för mig ur ett nytt perspektiv så kunde jag se hur det hängde ihop, och därmed också får verktyg för att bryta mig fri från dem.

Så läs och lyssna på vad ni kommer över. Jag vill också uppmuntra er till att tipsa varandra om böcker, filmer, texter och liknande med berättelser som betytt något för er egen feministiska utveckling.

En kommentar till “Lucka nitton: ta del av en erfarenhet.”

  1. Att som person uppvuxen i traditionell mansroll läsa Scum-manifestet har varit det absolut mest effektiva sätt att identifiera icke-jämställt och vidrigt beteende. Det var en resa till helvetet, trots att jag arrogant nog redan kände mig både relativt queer och jämställd. Sjukt klockrena analyser, bättre än allt annat jag läst. Läs den, kära medmänniskor!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *