Man kan prata om nazism utan att nämna kommunismen i samma andetag.

Jonas Wikström har skrivit ett utmärkt inlägg om detta med vissa personers oförmåga att diskutera nazismens och främlingsfientlighetens frammarsch i Europa utan att i samma andetag ta upp kommunismen. Det stämmer att kommunismen har gjort sig skyldig till fruktansvärda brott, men om man ser på saken idag så är de högerextrema krafterna i Europa betydligt mycket värre, och det är väl ändå det som måste diskuteras, alltså agendan hos de extremistiska partier som faktiskt har börjat få mer makt.

Visst är det viktigt att se till historien men en rörelse måste ändå bedömas efter vad den är idag primärt, efter vad den har varit historiskt i andra hand. Jag upplever att både socialismen som helhet och kommunismen har utvecklats ideologiskt och det är extremt ovanligt att människor uttrycker någon längtan tillbaks till en ordning såsom Sovjet. Höger däremot känns långt ifrån lika utvecklas ideologiskt, och även om jag inte tror att det kommer komma en ny förintelse så ser jag även ett litet inflytande från främlingsfientliga krafter som något strikt negativt.

Det finns ideologier som inte är det minsta lilla positiva, ens i sin mjukaste form. Andra ideologier har grundpremisser som redan i sin linda går emot allt jag anser rätt och riktigt. Jag tycker till exempel inte att liberalism som ideologi är döden i liten grad, utan tycker att det kan tillföra något positivt. Däremot så ogillar jag extremversionen och tror att den är extremt destruktiv. Jag skulle dock aldrig blanda ihop den med liberalism som helhet. Främlingsfientliga ideologier däremot ser jag ingenting bra med, inte ens i en väldigt liten skala, utan ser dem bara som destruktiva och nedbrytande.

Om man inte har lyckas formulera en bättre kritik än ”vill ni ha det som i Sovjet” efter alla dessa år så borde man nog anstränga sig lite mer. Socialismen är en bred ideologi med en mängd olika inriktningar, även i de extrema falangerna så finns en enorm bredd på hur man anser att samhällsproblem ska lösas och hur samhället i slutänden ska vara utformat. Visst finns det goda grunder att kritisera dessa ideologier på, men att klumpa ihop det med Sovjet så fort det kommer på tal är varken insiktsfullt eller hederligt.

7 reaktioner till “Man kan prata om nazism utan att nämna kommunismen i samma andetag.”

 1. Man ska självklart inte blunda för de vidrigheter som begåtts i kommunismens (eller andra -ismers) namn.

  Men man får inte heller glömma bort de hemskheter som skett i andra politiska -ismers namn, religioner, imperialism eller under vad man skulle kunna kalla ”monarkism” (föreställningen om ”en kung av Guds nåde”). Det finns tragiskt nog allt för många exempel på hur ideologier och trosföreställningar har använts för att kanalisera mänsklig ondska.

  Sedan finns det ju såklart skillnad mellan teorierna som ligger till grund för ideologier och religioner. De teorier som ligger till grund för nazismen eller rasismen kan nog sägas vara otrevligare än de som ligger till grund för exempelvis liberalism (även om liberalismen nog kan användas för ”onda” syften, t.ex. avrättningar under franska revolutionen eller uteslutande av kvinnor ur det politiska livet under 1700- och 1800-talet).

  1. Precis vad jag menar. Nazismen tror jag aldrig kan tillföra något bra som ideologi, däremot kan både liberalismen och socialismen, till och med kommunismen, det. Dock blir det mesta dåligt i sin absolut mest extrema tillämpning.

 2. Riktigt bra inlägg! Kan inte heller se vad de främlingsfientliga ideologierna kan medföra för gott i samhället. Även jag inte heller är någon anhängare till kommunism så tror jag inte att den i nuläget är lika potentiellt skadlig.

 3. Jag håller med, det är hög tid att komma på ett bättre argument mot kommunism. Jag tycker självklart att brotten i kommunismens namn är fruktansvärda men anser jag att det finns en tydlig skillnad; Att kommunismen främst dödade oliktänkande medan till exempel nazismen riktade in sig på en påstådd ras, judar och romer ex. Det innebär inte att det inte fanns och finns rasism bland kommunister men att grundtanken åtminstone inte utgår från någon sorts superior ras.

  1. Framförallt så finns det en massa annat kommunistiskt tankebygge efter det som är intressant och relevant och som går åt det mer friheliga hållet. Totalitär kommunism finns det väl knappt någon som ställer sig bakom idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *