Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Män ska inte kunna komma undan med ignorans.

Jag tänker på det här med samtycke och sex, och jag tänker på hur vanligt det är att ens gränser blir överträdda i sexuella sammanhang. Jag har varit med om det många många gånger, att män har tagit på mig på sätt jag inte tyckt om, att de liksom ”testat” lite till trots att jag protesterat, att de ”gjort sin grej” utan att riktigt försöka känna in om jag är med på det eller ej.

Ingen av de här situationerna har tippat över till vad jag skulle kalla en våldtäkt, men det har tangerat det otaliga gånger. Situationer då jag kanske inte känt att jag kunna backa ur om jag så vill, situationer där det varit tydligt hur mannen inte bryr sig om vad jag känner och tänker.

Det finns dock två olika typer av män, de som kan hantera att en konfronterar dem med detta och de som inte kan det. Många män jag träffat skulle jag aldrig orka ta upp det här beteendet med, för de har varit alldeles för dåliga på att vara ödmjuka inför att de kan göra fel sexuellt, att de kan överträda någons gränser, att de faktiskt kan bli våldtäktsmän. Andra män har jag kunnat konfrontera med deras gränsöverträdelser, så att de inte gör om dem. Dessa är män som har visat ett aktivt intresse för att ha sex på mina villkor, män som blivit uppriktigt ledsna när jag sagt att de överträtt mina gränser och inte typ… irriterade som många andra väljer att bli.

Jag tror inte att det är deras mening att göra såhär, men jag tror att det finns en rädsla för att erkänna att en kan göra misstag som skapar en likgiltighet, ett slags bekvämt ignorerande av de risker som finns, att bara köra på istället för att stanna upp och reflektera över hur det känns för personen en ”kör på” på. En kanske väljer att tolka ett nej som ett nej till att bli tagen på på ett visst ställe eller som ett rollspel, istället för att kolla läget ordentligt. Ett sådant agerande leder ofta till ickekonsensuellt sex, oavsett om det är vad en vill eller inte.

Jag tänker att det är den här kulturen av likgiltighet och ignorans inför kvinnors känslor som måste väck, och att det är viktigt att vi anpassar lagstiftningen om våldtäkt efter att detta förekommer. En man ska inte kunna vara likgiltig inför en kvinnas känslor under sex och komma undan med det. Det ska inte vara möjligt att våldta i ”god tro”, alltså för att en inte brytt sig om att ta reda på om den en har sex med verkligen vill, men liksom bara antar att det är okej. Kvinnor ska inte behöva betala priset för mäns bekväma ignorans.

Så länge män kan komma undan med ignorans så kommer de göra det, och kvinnor kommer gång på gång att hamna i kläm på grund av detta.

9 kommentarer till Män ska inte kunna komma undan med ignorans.

 • Det jag verkligen känner är bland det viktigaste här, men som det i gengäld tog mig personligen alldeles för många år att greppa (utan att något allvarligt hände, som tur är), är att se det här med att bli konfronterad på ett rimligt sätt. Att det ju för i helvete är en komplimang och inte ett påhopp. Hon visar att hon ser dig som en tillräckligt värd person att lägga den mödan på. Hon utgår ifrån att du är intresserad av att ta till dig hur hon upplevt det hela, och villig att lära dig saker utifrån det. Det är sannerligen inga dåliga omdömen om dig som person, inte minst med tanke på att du just betett dig oaktsamt.

 • Anna skriver:

  Håller helt med dig, och känner även igen mig i det du beskriver. Har varit med om flera situationer då killar gått lite över gränsen och tagit mitt nej som en del av något slags spel. Inte heller så att det kan liknas vid våldtäkt, så långt har det aldrig gått, men likväl har jag inte riktigt känt mig respekterad. Säger eller visar jag att jag inte vill, så betyder det att jag inte vill, inte att jag vill spela ”svår” eller något sådant… Men att konfrontera har inte varit det lättaste för mig, i och med att jag är ganska blyg/ osäker som person, i alla fall i vissa situationer. Tycker det är viktigt att män utgår från att ett nej betyder nej, ingenting annat.

 • o3 skriver:

  Ah yes du skall fatta att cykeln du köper är stulen du kan fan inte köpa den i god tro men knulla det kan man göra i godtro vaaa jag faattaaadeee inte … så jävla fel så jävla sjukt och massa svärord är där jag nu är men kanske gjorde denna domaren oss en tjänst kanske nu äntligen uppsåtslagstiftningen i våldtäktsfall kommer att ifrågasättas och slutligen ÄNDRAS.

 • Karl-Johan skriver:

  Väl rutet.
  Det här är ju enkla självklarheter som egentligen borde sortera in under ”bondförnuft”. Det är fan skrämmande att det ens behöver sägas.

 • Petra H skriver:

  Det här är ju så självklart och så tragiskt i sättet vissa bemöter det på. Har man inte respekt för andras gränser, ska man hålla sig till att endast ha sex med sig själv.
  Lagar i Sverige behöver korrigeras, för det är uppenbart att många män nu tar sig rätten att behandla kvinnors vilja och gränser som skit. Vart tog kommunikation och respekt vägen? Blir så frustrerad…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv