Människoförakt.

Igår kollade jag på Big Brother för första gången i mitt liv. Eller, jag har sett litegrann innan men aldrig orkat se ett helt avsnitt, igår såg jag i alla fall en halvtimme. Det slog mig det här med hur otroligt lätt det är att slänga alla sina värderingar åt sidan och bara sitta där och förakta. Att strunta i att upplägget är skapat för att skapa konflikter, att produktionen har valt ut människor med vissa personligheter, att allting vinklas och så vidare. Att bara luta sig tillbaka och förakta människorna för att de är obildade, ouppfostrade och white trash. Och det är så skönt. Det är så otroligt njutbart att bara sitta där och känna sig förmer. Smartare, framförallt. Sitta och moralisera om att de där människorna är så korkade som deltar, att de kommer bli hatade av hela Sverige och att de aldrig kommer kunna få ett jobb sedan.

Föraktet ligger mig nära till hands och jag tror inte att det är något jag är ensam om heller. Människor gillar att känna sig förmer och program som Big Brother tar fram det inom många. Det är en slags avkoppling från ens eget liv och svagheter att kunna sitta och förakta och spekulera. Jag dras till det samtidigt som jag skyr det, för jag skyr den sidan hos mig själv som kommer fram.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt mer än att mitt förhållande till den här typen av tv är komplicerat. Å ena sidan tycker jag att det är underhållande (dock att jag föredrar program som Lyxfällan och Top Model framför Big Brother), å andra sidan kan jag äcklas av mina egna tankar kring människorna i det. Man det är så skönt att ibland bara få vältra sig i lite vanligt hederligt människoförakt, det måste jag faktiskt medge.

5 reaktioner till “Människoförakt.”

  1. Hahah, såg också big brother för första gången någonsin igår (när barnvaktsbarnen somnat, har inte de kanalerna hemma). Nu såg jag iofs bara 10 minuter men slogs famförallt hur helt sinnessjukt tråkigt det var. De förstökte hacka fram någon chipspåse ur en isbit i en evighet. Men kanske bara hade otur?

    Generellt är jag glad att jag inte har den typen av teve lättillgängligt eftersom jag tycker det är lite slöseri med tid, ur mitt perspektiv. Tycker inte det är något som gör mig glad i längden. Men såg alla mina kompisar de där teveserierna tror jag kanske jag också skulle göra det, kan absolut se se charmen i att kunna diskutera och förfaras tillsammans…

  2. För att inte tala om det förakt många av deltagarna har. Där både misogyni och HBTQ-fobi är en del av vardagen. Orka titta på skiten. Det är som att läsa trådar på flashback.

  3. hehe ja fast att de inte kommer kunna få något jobb sen…tänker på carolina gynning som fick programledarjobb/uppmärksamhet för konsten efteråt, hennes fightande pojkvän olivier som väl blev toppreklamsäljare (nu senast på egoboost, my god varför vet jag detta) och han vad han nu heter som blev ihop med agneta sjödin. okej, det sista var förhoppningsvis inte ett jobb. men det verkar löna sig rätt bra ibland ändå…

    1. Visst finns det dem som det går skitbra för, men det är väl ändå himla ovanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *