Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

”Men vad är det för idioter som utövar patriarkalt förtryck”.

Ofta när jag skriver om mäns beteende så får jag kommentarer i stil med ”men vad är det för idioter som gör såhär” från andra män. Jag tycker inte att detta är ett okej sätt att kommentera på och jag ska förklara varför.

När jag skriver om till exempel våld beskriver jag ett fenomen som drabbar kvinnor som grupp. Det patriarkala våldet genomsyrar hela samhället, det finns i kulturen, i språket och så vidare. Det är alltså inte bara direkta våldshandlingar det rör sig om, det kan inte isoleras till enskilda ”idioter” som gör det ena eller det andra.

När en skriver den här typen av kommentarer så distanserar en sig själv från problemet, till och med så mycket att en låtsas som om en inte känner till existensen av det, trots att en troligen i allra högsta grad till om med är en del av det. Nej, kanske säger eller gör en inte precis de sakerna jag tar upp, men genom att till exempel vifta bort problemets allvar.

De agerar liksom som om detta är första gången det över huvud taget kommer till deras kännedom att det finns män som slår kvinnor, eller som hotar kvinnor med våld. Jag tycker att det är så konstigt med tanke på hur oerhört mycket information om detta som finns att tillgå. Att våld mot kvinnor är ett strukturellt problem är liksom ingen hemlighet, ändå agerar vissa som om de var helt främmande inför konceptet, och detta på en feministisk blogg.

Det kan också vara så att det insinueras att det bara är jag som råkat stöta på fel män, detta är vanligt när det kommer till mina inlägg om relationer. Väldigt många känner igen sig i mina erfarenheter, har de också bara råkat träffa fel man? Jag har svårt att förstå hur detta är en relevant grej att säga; givetvis är det så att det finns män som är mer eller mindre okej eller som utövar olika patriarkala praktiker, varav vissa en kanske har lättare att hantera, men det gör det inte mindre sant att män förtrycker kvinnor i relationer och att detta främst är ett strukturellt problem och inte en fråga om att hitta ”rätt” eller ”fel”.

Detta är såklart en form av victim blaming. Istället för att diskutera vad som faktiskt hände i relationen så vill folk diskutera hur och varför jag hamnade i denna relation med en sådan idiot. Det är tydligen väldigt viktigt att understryka att den här personen var en idiot, för då handlar det inte om män som grupp utan om denna enskilda individ. Men ärligt talat ser jag inte något av mina ex som några extraordinära idioter. De var bara män, och de gjorde som män gör, det vill säga utövade patriarkalt förtryck.

Jag behöver inte att någon man bekräftar att det är fel att göra det ena eller andra. Alla vet liksom att det är fel, grejen är ju att det ändå förekommer så jävla mycket. Det är detta jag vill påvisa.

4 kommentarer till ”Men vad är det för idioter som utövar patriarkalt förtryck”.

 • Hyperexium skriver:

  Fanny citat:

  ”Detta är såklart en form av victim blaming. Istället för att diskutera vad som faktiskt hände i relationen så vill folk diskutera hur och varför jag hamnade i denna relation med en sådan idiot.”

  Jag upplever liknande saker i mitt liv. Folk i gemen har mycket svårt att separera sådana här saker har jag märkt under åren. Dom drar oftast alltför enkla slutsatser om saker och ting och vill hemskt gärna ha någon form utav ”syndabock” till ”whatever” dom anser vara fel (utan att proklamera ELLER förstå VAD som är fel egentligen). Detta sker i en mängd olika situationer. Det verkar som om folk i gemen alltid vill ha det enkla svaret till problem som i själva verket är mycket komplicerade och som kräver tid och energi att analysera, förstå och utvärdera. Jag har mycket svårt att förstå detta förhållningssätt till andra människor. Som om det inte fanns tid mellan en miljard meningslösa facebook-uppdateringar att lyssna på vad vissa människor vill förmedla om deras syn på verkligheten.

  Du utmanade eller faktiskt bjöd in i ett blogginlägg för en tid sedan seriösa anti-feminister att säga sitt.. att argumentera mot dig. Jag såg fram emot det faktiskt för jag gillar en bra debatt MEN med vetskapen i bakhuvet om att det sannolikt INTE skulle ske… och jag hade rätt.. hittills i alla fall! Överhuvudtaget så finns det en brist PÅ (emfas) riktig debatt och ”det goda samtalet” i samhället, IMO! Jag är definitivt inte rätt person att argumentera emot dig för det enda jag anmärker på i din blogg är i princip små detaljer som inte har någon större relevans i dom stora perspektiven du tar upp där jag i mångt och mycket håller med dig (pga jag med lätthet kan identifiera diverse olika maktstrukturer i samhället och hur dessa påverkar människor)!

 • Amanda skriver:

  Gillar även versionen : ”ja, det finns ju alltid idioter” (underförstått : vi kan inte göra nåt åt saken).

 • Ulrika skriver:

  Tänker att det här är likt när människor som inte utsätts för rasism blir chockade och förvånade över att rasism förekommer ”vilken idiot som sa nåt sånt, hen måste haft nåt stort fel!” ser inte till strukturen liksom..

  Tack för bra inlägg!

 • eff skriver:

  Du är klok Fanny!! Lär mig massor på din blogg och framförallt är det en ögonöppnare både för hur andra beter sig men också hur jag själv spelar min roll i detta fula patriarkat. Jag skulle vilja påstå att jag förändrats massor bara det sista året genom att bl a läsa feministiska bloggar, även om det är lång väg kvae för mig att gå. Fortsätt upplysa och bilda människor, det behöver vi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv