Mer om polisen på Pride.

Så, nu har det kommit fram lite mer angående polisens agerande under Pride. Denna text lade ut på Facebook tidigare (obs att jag inte kommer åt innehållet själv eftersom jag inte har Facebook, men den ska vara öppen för alla som har det). Här är i alla fall texten i sin helhet (jag utgår från att de som ligger bakom aktionen vill ha spridning, men om fallet skulle vara annorlunda så kan ni säga till direkt så tar jag bort det här inlägget):

TRIGGERVARNING – denna text innehåller bla beskrivningar av polisvåld och deras skämt om våldtäkt

Klockan är 3 och det är söndag morgon. För ungefär 12 timmar sen valde jag och några vänner att gå brevid och framför polisens sektion i Pride paraden. Jag är så jävla trött på att polisen plockar hbtq-poäng, att de ses som en självklar del i något slags påhittat hbtq-kollektiv, eller ska jag skriva hbtq-familj? Den vägrar jag vara en del av, av så många anledningar.

Vi hade två banderoller, den ena med texten “Hjälper Pride-polisen till att deportera hbtq-flyktingar?” och den andra banderollen hade texten “queers still not loving police”. Vi hoppade in framför polisen på sveavägen och hann gå ca hundra meter (och fick en hel del applåder från publiken som stog vid sidorna). Sen fick polisen nog. De kunde inte ta tysta ifrågasättanden utan rusade fram till oss och började dra i oss bakifrån och på sidorna. De sa “flytta er” men lämnade inget utrymme för oss att kunna göra detta eftersom de samtidigt pepparsprejade oss från flera håll. Vi blev våldsamt nerslitna på marken där de fortsatte att hårt trycka ner våra kroppar och flera duschar av pepparsprej fortsatte komma. Vid det här laget hade även personerna som höll den andra banderollen blivit sprayade och även de våldsamt nedslitna på marken.

Efter att de nu fått ner oss på marken medan våra ögon och hud brann av sprayen kunde vi höra hur de pratade om under vilken lag eller paragraf de skulle kunna säga att de agerat under. UNDER VILKEN LAG DE KUNDE MISSHANDLA OCH PEPPARSPRAYA PERSONER SOM I TYSTNAD GICK MED TYGBITAR MED TEXT PÅ SOM IFRÅGASATTE DERAS PLATS I PARADEN. Jag är så trött och jag har just nu svårt att veta om jag är mest trött på polisens psykopatiska våldsanvändande, lagar –som maskerar statens kontroll över oss, eller på den totala likgiltigheten från alla de som stog och såg på när mina vänner och jag blev misshandlade mitt i pride paraden.
Polisen trycker sedan upp majoriteten av oss mot väggen och vi andra frågar på vilka grunder polisen agerar. Inget svar. Vi frågar om och om igen. Inget svar. Några få personer som tittat på paraden kommer fram och säger uppmuntrande ord till oss, några försöker ge de som är intryckta mot väggen vatten. Polisen svarar fortfarande inte på frågan om under vilken lag eller paragraf de gör så här.

Efter vad som känns som en evighet, kanske en halvtimme, bestämmer de sig för att säga PL13, störande av allmän ordning och de bussar iväg de som blivit upptryckta mot väggen. Men våldet slutar inte här, de släpar med våld in folk i bussar och tvingar dem lägga sig på golvet på varandra medan poliserna själva sätter sig på dem. Några av mina vänner berättar att polisen har hållit upp batongen som en kuk och dragit våldtäktsskämt. När de bad polisen sluta eftersom personer i bussen hade traumatiska erfarenheter av sexuella övergrepp skrattade de. En av oss tvingades sitta inlåst i en cell i flera timmar, men är nu släppt.

Medan jag har skrivit den här texten har klockan hunnit bli 3.16. Min vän upptäcker fortfarande nya blåmärken och skrapmärken på sin kropp från polisens våld, och pepparsprayen bränner fortfarande på min hud. Jag läser i DN, Expressen, SvD där det står att “polisen blev attackerad i Prideparaden”. Vem attackerade egentligen vem?”

Och ja, det kan såklart vara påhitt, men jag tycker ändå att de berörda poliserna ska gå ut och ge sig syn på saken och även förklara sitt agerande samt att saken ska utredas.

Det är vidare såklart helt oacceptabelt att polisen drar våldtäktsskämt. Vad tror ni att en sådan kåranda får människor som anmäler våldtäkter att känna?

Den ”attack” på polisen som åsyftas är alltså själva texten på plakaten. Är det bara jag som tycker att det är att förvränga saken en aning. Jag menar, det som står mot varandra här är ett gäng aktivister med plakat och poliser som har våldsmonopol som brutalt omhändertar dem.

11 reaktioner till “Mer om polisen på Pride.”

 1. Jag gick själv i paraden men såg enbart lite av det som hände. Jag kunde personligen inte se någon misshandel alls från polisens sida. Däremot försökte de hålla några av dessa personer borta från att springa in i tåget igen (iaf var det så jag uppfattade det av vad jag såg). Under det lilla jag såg kunde jag inte se minsta lilla våld från polisens sida, annat än att de försökte hålla kvar personerna på plats.

  Denna grupp saknade också mig veterligen tillstånd till att gå med i paraden.

  Bakom dessa poliser gick också försvarsmakten, samman med ÖB (något som aldrig hänt förut i något annat land). Därför var det också extra mycket säkerhet runt del delen av tåget, med bland annat Säpo.

  Jag har också svårt att se varför HBTQ-poliser inte skall få gå med i paraden. Är de mindre HBTQ bara för att de är poliser?

  Och kritiken mot att polisen hjälper till att deportera HBTQ-flyktingar, borde inte den kritiken riktas mot migratiosverket istället? Poliserna gör sitt jobb och följer deras beslut.

  Ja, många inom HBTQ har dåliga erfarenheter av Polisen. Därför kan jag då se det som extra viktigt att polisen faktiskt medverkar i Pride, att HBTQ-frågor uppmärksammas och kan arbetas med även hos Polisen, för att långsiktigt kunna ge resultat (alla vet att förändringar inte sker i en enkel handvändning).

  1. ”Jag har också svårt att se varför HBTQ-poliser inte skall få gå med i paraden. Är de mindre HBTQ bara för att de är poliser?”

   Nej, de är inte mindre HBTQ bara för att de är polisen, men det är ju inte heller så att alternativen är ”gå med som HBTQ-polis” eller ”stanna hemma”. De har ju faktiskt valet att gå med i tåget utan sin uniform, som civila. Det är alltså ingen som hävdar att bara för att en är polis så ska en uteslutas från tåget. Om en ska gå som representant för en myndighet så är det väl däremot väldigt relevant hur den myndigheten i allmänhet behandlar HBTQ-personer och -ärenden?

   Jag tycker absolut att det är en önskvärd framtid att polisens medverkande i pride ska vara helt oladdad och t o m självklar. Frågan här är ju dock 1) är den det idag? och 2) gör polisens handlande i den här situationen att den ens närmar sig att bli det?

 2. Ni borde ifrågasätta alla partier och politiker som går med i paraden istället.
  Det är faktiskt dom som har bestämt nuvarande flyktingpolitik och inte polisen.

  1. Ja, det är något jag också brukar göra. Det ena utesluter inte det andra.

 3. Fanny du skriver alltid så bra! Men det är en grej jag saknar och kanske har jag missat det i bloggarkivet men…

  Du skrev i ett inlägg om vilka diskussioner en tar att om en frågar ”Vill du att det ska bli som i sovjet eller?!” så är denna förmodligen inte ute efter en ”riktigt diskussion”. Detta inlägg var otroligt hjälpsamt för mig. Men nu har jag diskuterat mycket om kommunsim med människor som faktiskt är ifrån sovjet och jag skulle bli väldigt glad om du skrev om vad du anser var det som gjorde att det inte fungerade med kommunism i exempelvis sovjet, etc..

  Förstår att det här blev en rätt stor och rörig fråga men hoppas jag gör mig förstådd på ett ungefär iallafall och om du bara kände för att nudda vid detta ämne skulle jag bli jätteglad!

  I övrigt så tack för att alltid håller så hög kvalite i bloggen!

  1. Tja, skulle nog kunna ta mig an den här frågan snart faktiskt. Vill dock snabbt svara att den absoluta majoriteten nu levande kommunister inte ser sovjet som något gott exempel och har idéer om varför det inte fungerade och hur vi ska undvika samma misstag.

 4. Inga vittnen på er sida? Varför är det ingen som vittnar om det,
  Tystas de också ner av alla ?
  Trist att alla poliser är sånna svin, för det är väl det du tycker?

  1. Det finns ju uppenbarligen vittnen på den sidan, dvs de som utsattes för attacken. Nej, jag tycker inte alla poliser är svin, däremot anser jag at polisen som organisation och samhällsfunktion är vedervärdig.

 5. Får jag fråga vad du anser alternativet vara, om polisen som organisation och samhällsfunktion inte fanns?

  1. Jag anser att det ska finnas något slags våldsmonopol, men inte i sin nuvarande utformning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *