Mogi ger klimattips.

Mogi ger exempel på hur man kan vara klimatsmart i sin frågestund (efter oblygt hyllande av konsumtion eftersom det ”ger så mycket jobb”): ”om man till exempel kan välja mellan apelsiner från Brasilien och Spanien kan man ju välja dem från Spanien”.

Jag undrar om Mogi någonsin har tänkt på att hon kanske inte behöver några apelsiner alls? Nu är jag väl inte någon mästare på att avstå exotisk frukt, men jag tycker att man har ett jävligt skevt perspektiv om den enda uppoffring man tycker är rimlig att göra för miljön är att välja den liiite bättre av två identiska produkter.

Vidare säger Mogi att man ju kan ”ha koll på” att produkterna inte tas fram under ledning av ”slavdrivare”. Jag undrar vad hon sätter in i det begreppet, jag.

15 reaktioner till “Mogi ger klimattips.”

 1. Faktiskt är det inte ens säkert att det är sant. Detta eftersom båttransporter är betydligt mer miljövänliga än lastbilstransporter. Så det handlar inte bara om avstånd, utan också om transportsätt (och säkert andra faktorer som jag inte kommer på nu). På samma sätt kan ju spanska tomater vara klimatvänligare än svenska växthusdrivna tomater på vintern.
  Men som du skriver. Det krävs nog göra större uppoffringar än att välja spanska apelsiner om vi vill känna oss klimatsmarta och miljövänliga.

 2. … fast om hon nu inspirerar unga tjejer att tänka lite på vad de äter och kanske till och med läsa etiketter, då har vi väl ändå kommit en liten bit? En mycket liten bit må så vara, men every little helps surely?

   1. Konsumentmakt är en del av makten vi har så den ska också användas. I Mogis fall är det kanske mest för uppmärksamhet, men det betyder inte att hon inte inspirerar någon av de många läsare hon har att göra mer.

    1. Konsumentmakt skapar klassklyftor och andra problem, den ska definitivt inte användas. Snarare utplånas.

     1. Då har jag antingen missuppfattat begreppet konsumentmakt eller så är jag fullständigt outbildad (vilket är långt ifrån otänkbart). Skulle du kunna förklara lite närmare?

      1. Problemet är att man uppmanas att konsumera ”rätt” som lösning på diverse problem. För det första är ekologisk mat osv ofta dyrare, vilket ger de rika ett försprång i att vara ”goda”. Dessutom är det många som tycker att deras livsstil är ”okej” för att de ”bara köper kravmärkt” men i övrigt inte engagera sig. Konsumentmakt är inte fel i sig, men används idag ofta som ursäkt för att slippa bry sig på riktigt, och blir bara ett sätt för folkmed pengar att köpa sig fria från ansvar. Extra illa blir det med produkter där en del av vinsten går till välgörande ändamål, så att Mogi kan sitta och käka b&j och dessutom vara nöjd för att hon ”gör en god gärning”. Lite som den moderna tidens avlatsbrev.

       1. Ja, okej, då är jag med. Jag har aldrig tänkt så konkret på den mekanismen förut. För mig så innebär ”goda” livsmedel sådant som ägg från frigående höns (på riktigt, så alltså inte från ICA utan från vänner) och gurkor från närmaste bondgård (inte biologiska från Konsum), men det är nog en alldeles för naiv bild av världen. Och det blir inte särskilt bensinsnålt för de som inte bor i Skåne med bondgårdar på gångavstånd. Tack för att du tog dig tid att förklara.

        1. Jag tycker att om man kan så ska man absolut handla miljövänligt, men idag så blir det så otroligt hypat och om man inte gör det så är man liksom en sämre människa. Men det är ju absolut inget fel med att göra det.

  1. Med tanke på att hon inspirerar tjejer till att konsumera ihjäl vår planet i en ännu större grad än vad hon faktiskt gör gott är det på gränsen till patetiskt att tycka att hon gör nåt bra när hon vill ta apelsiner från Spanien istället för Latinamerika.

   1. Nja, nu var det ju kanske inte valet mellan Spanien och Latinamerika jag applåderade utan snarare uppmaningen att tänka efter. Att inpränta instinkten att stanna upp och tänka efter lite och inte bara blint konsumera. Det var gjort på ett omoget sätt i det här fallet men ändå.

 3. Tycker ändå det är bättre att välja the better of two evils. Apelsiner är ändå både gott och nyttigt (inom rimliga gränser) och jag tycker inte att man ska behöva avstå allt som kan skada miljön, då blir det liksom inte mycket kvar. Däremot kan man ju försöka anstränga sig lite mer än att bara välja the better of two evils i varje situation, i vissa situationer kanske man kan strunta i båda alternativen. Men det verkar ju inte Mogi göra precis.

  1. Jag köper ju själv apelsiner så jag ska inget säga. Däremot hatar jag det faktum att mogi sitter och känner sig fett god för att hon tänker på apelsinernas ursprung, och verkar se det som kompensation för sin i övrigt äckliga livsstil. Jag säger inte att jag rent konkret är bättre själv, men detta självrättfärdigande från alla konsumtionsdrottningar går mig på nerverna.

 4. … Eller så skiter man i apelsinerna och käkar lingon eller hjorton eller något annat superbär som växer runt knuten här i Sverige.

  1. Fast nu har vi ju dvärgbandmask i Sverige så snart kan vi inte äta plockade bär längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *