Mötet med verkligheten.

Jag tycker det finns något så skönt i när svenska turister inte kan åka till sina paradisländer eftersom det är inbördeskrig där. Det är liksom ett sånt möte med verkligheten. Jag undrar om de tänker på att det finns människor som bor där och som lever i det där. Att det finns människor som ser Egypten som sitt hemland, inte som ett skönt litet semesterresmål.

Turism till lite sådär halvdemokratiska men varma länder kan kännas så himla unket. Nu ska jag tyvärr själv åka till Turkiet om några månader så jag kan inte riktigt moralisera här men jag kan säga att jag redan nu har dåligt samvete för det (vad som nu skulle bli bättre av det?).

Mitt favoritresmål att hata är Thailand. Svenskar älskar Thailand, tror faktiskt vi har högst antal Thailandsresenärer per capita. Tänker mig följande: en svensk blekfet familj som åker till Thailand över julen och tar med sig en hopfällbar julgran och gör allt precis som hemma, fast där. Är nog egentligen mest bitter för att jag aldrig fick åka till Thailand som barn, mina föräldrar åker aldrig utomlands.

Minns en brud i skolan som ba: ”läskit me Thailand, de har farliga maneter där”, jag ba: ”mmmm (irriterat). Och INBÖRDESKRIG!”. Hon såg helt chockerad ut.

Minns även en person som ba: ”höhö, alla roliga horor”. Kul skämt med folk som måste sälja sig till rika västerlänningar för att överleva… (finns säkert nån hora där som vill, men tillåt mig tvivla på att det är den allmänna ordningen).

8 reaktioner till “Mötet med verkligheten.”

  1. Ibland undrar jag om du inte är lite väl negativt inställd till vissa saker bara för att va 🙂 turism är skitviktigt för Thailand. Alla som åker dit gör det inte för att utnyttja fattigdomens kvinnor etc, även om det självklart är vanligt också. Jag fick inte heller åka till Thailand med min familj som barn, hade turen att mellanlanda när i någon vecka när jag var påväg till Nya Zeeland.

    1. Jag är en rätt neggig person, så ja. Nu är det jag lackar mest på här egentligen inte turism som sådan, utan folks extrema frånvändhet inför det faktum att deras lilla semesterpark är ett riktigt land där folk faktiskt bor. Många som åker till Thailand eller Egypten är inte särskilt intresserade av kulturen eller samhället, utan vill ha det som hemma fast varmare och billigare.

      Visst går Thailand runt på sin turism. Tråkigt nog hamnar mycket av pengarna i västerländska fickor eftersom en stor del av boendena är hotellbyar som byggs av västerländska företag. En stor del av anledning till att folk så gärna turistar i Thailand är att det är billigt men ändå ganska nära, och det är ju trist att det ska behöva vara så att ett land måste ha en svag ekonomi för att det ska gå.

      När det gäller Thailand så tror jag att de fastnat i ett försörjningsmönster som är negativt, eftersom de alltid är beroende av väst. Västerlandet ger dem pengar och är dem som till stor del byggt upp turistnäringen. Detta gör att Thailand har svårt att bygga en egen, självständig ekonomi utan fastnar i den rollen, att för evigt vara ett turistland.

      1. Jepp, verkligen stor tragedi för mänskligheten att dumsvennen inte kan åka dit för att sola, softa, bada, supa, äta och knulla precis just nu! 🙂

  2. Huvudet på spiken. Kul att se att det finns fler som resonerar på samma sätt som jag. Personligen tokvägrar jag att åka som turist till odemokratiska länder som Tunisien, Egypten och Thailand, för att nämna några exempel i en lång lista. Åker jag utomlands på ledig tid så är det för att göra en volontärinsats till stöd för befolkningen på plats.

    Heja Fanny! Fortsätt i samma goa anda.

  3. Palla överexploaterade all inclusive-ställen i halvdemokratiska länder, jag åker till kommunistländer på rent trots. Vietnam är jävligt fint.

    1. Så länge de inte har några äckliga turistbyar byggda av västerlänningar så. Turistbyar är okej, om pengarna går till hemlandet.

  4. Oooh Fanny dig kan man alltid lite på när det kommer till att få höra sanningen för en gångs skull. I-landsproblem ska fan uppmärksammas och sen kvääävas i deras linda mohaha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *