Myten om att kvinnor har så lätt att få ligga.

Det finns en myt om att kvinnor har så himla lätt att få ligga. Om att det bara är för oss att gå ut på stan och så kommer möjligheterna att hagla över oss.

Det som för en man kanske framstår som ett regn av möjligheter framstår för många kvinnor snarare som ett anfall. Det som många anser vara harmlöst och kanske till och med smickrande raggande är inte sällan snarare trakasserier. Att bli närmad som ett objekt av en person, att inte bli sedd för den en är utan bara som en kropp som ska användas för njutning, att bli tagen på emot sin vilja och så vidare är inte ”möjligheter till sex” utan snarare ofredande.

Kvinnor i allmänhet kan inte välja och vraka bland män. Bara för att män oftare uttrycker att de vill ha sex med kvinnor betyder inte det att kvinnor har fler möjligheter till sex på sina egna villkor. De flesta män skulle troligen också kunna ha mycket sex om de hade sex med människor de egentligen inte ville ha sex med. Men eftersom det är trevligt att känna lust till den en har sex med så har människor i regel inte sex på de premisserna. Sex är liksom inte ett binärt värde, något en gör eller inte gör, som att uppfylla ett behov, utan något som kan vara mer eller mindre tillfredsställande och ibland till och med riktigt vidrigt. Om valet står mellan dåligt sex och inget sex alls så väljer i alla fall jag inget sex, så viktigt är det inte för mig.

Att män oftare uttrycker en vilja till sex är alltså inte ett privilegium för kvinnor snarare är det ytterligare ett sätt att förtrycka. Genom att det är mannen som uttrycker viljan till sex så sker sexet ofta på mannens villkor, om det väl kommer till skott. Kvinnor får sällan en chans att formulera sin egen sexualitet utan har bara att tacka ja eller nej till vad nu mannen kan tänkas hitta på. Makten att ta initiativ och så vidare ligger hos mannen. Detta leder också till att sex ofta helt enkelt är sämre för kvinnor, eftersom det inte är kvinnors behov och preferenser som står i fokus.

Som kvinna kan en också ha problem med att få ligga, det vill säga med att få ligga med personer en är attraherad av och på bra premisser.

Sedan tycker jag att den här idén om att det vore en bra grej om kvinnor låg med män som trakasserat dem är ganska konstig. Jag skulle såklart inte ligga med en man som tagit mig på röven, eftersom han då redan från första början visat hur lite min personliga integritet, och troligen också ett eventuellt nej, betyder för honom. Samma sak gäller för män som närmar sig mig som om jag vore ett objekt och inte en människa, alltså försöker ”köpa” mig med alkoholhaltiga drycker, sysslar med något jävla spel och så vidare. För mig att inte besvara sådana mäns inviter en fråga om självbevarelsedrift. Jag tror helt enkelt inte att sådana män kommer behandla mig med respekt.

Med detta menar jag inte att säga att kvinnor som gör det får skylla sig själv eller liknande, en ska såklart alltid kunna förvänta sig att bli respekterad. Däremot tycker jag att det är konstigt att vissa verkar tycka att kvinnor är typ otacksamma och kräsna för att de inte går hem med varenda man som visar intresse för dem, samtidigt som det finns en utbredd moral om att kvinnor ska akta sig för män och att det är kvinnors fel om de bli våldtagna.

Det kvinnliga sexualiteten är ingen maktfaktor, utan den är extremt kringskuren av samhälleliga normer som säger åt oss hur vi ska vara. En kvinna som använder sin sexualitet på fel sätt kan räkna med omfattande bannor från samhällets sida, inte sällan fysiska straff eller till och med döden. Att det finns människor som tycker att detta är obetydligt eftersom kvinna får fler chanser att ligga, det vill säga oftare blir objektifierade och trakasserade, saknar verkligen perspektiv på vad det innebär att vara kvinna.

50 reaktioner till “Myten om att kvinnor har så lätt att få ligga.”

 1. Tack. Skulle vilja trycka upp detta som flygblad och dela ut till alla ”det-är-ju-en-komplimang”-killar och ”det-är-kvinnor-som-har-den-verkliga-makten”-män. Skulle spara så mycket tid av mitt liv.

 2. Bra skrivet, håller med även om jag tycker att det är förvånatsvärt lätt att hitta en söt kille att hångla med om jag känner fört. Men de tbero rväl på vilka krav en har och var man bor. Men sen menar ju många att män faktiskt ligger med tjejer de möjligtvis inte är särskilt attraherade av men gör det för att ligga. Dvs fokuset är en sexakt och sen hitta ngn som ställer upp men då att kvinnor har högre krav på sin sexpartner och att det är där skillnaden ligger.

  Jag vet inte om det är så. Min personliga erfarenhet säger mig att både män och kvinnor inte sällan väljer att gå hem med någon de ksk inte bryr sig så mkt om men enbart för närheten. SAMT att kvinnor i allmänhet är ”kräsna” när det gäller att hitta en partner, en slags inställning att en manlig partner ska kunna uppfylla dem, vi identifierar oss högre grad med vår partners status och att män möjligen har en mer okomplicerad inställning till vilka kriterier deras partner ska uppfylla. Men nu generaliserar jag utifrån högst perosnliga upplevelser.

  Sen har jag även hört åsikten uttryckas att anledningen till att homosexuella män är mer promiskuösa är för att de är just män som har sex med andra män och man ligger lite hur som helst. Men alltså, det där kanske är skitfördomsfullt av mig att skriva jag har ingen aning ifall det är så känner för få bögar.

  1. Kan hålla med dig i några punkter, till exempel det där om att det handlar om fokuset ligger på sexakt och vem det är är inte jättenoga. Inte enbart för män det skulle gälla, utan om en verkligen vill knulla, och att det är enda målet med en utekväll, ja, då får en ta lite vem som kommer.

   Den punkten du skriver om homosexuella män så har jag fått höra att det inte finns jättemånga bögar som söker fast partner. Åtminstone inte officiellt typ. Tror också det skulle kunna vara en stereotyp, att en ska ligga runt. Tror att precis som det är en ”utmaning” bland straighta män; att skryta lite, så kan det vara det hos män som attraheras av män.
   Och i och med att det kanske är en ”grej” att inte söka fast partner, så blir de som vill ha ett monogamt förhållande i sin tur drabbade, när den enda närheten en kan få, om en vill ha den, är att ligga.

  2. Men det är en himmelsvid skillnad på att ligga med någon man inte är så attraherad av, bara för att få ligga, och att gå med på att ligga med någon som har trakasserat och objektifierat en på diverse kränkande och obehagliga sätt. Tror faktiskt inte så många män skulle finna det senare särskilt lockande, hur desperata och sexuellt frustrerade de än må vara.

   1. Det var inte heller det som jag syftade på, utan när folk pratar om att det är enklare för tjejer att få ligga menar de, enligt min mening, på att det är större chans att en kille säger jag till en kvinnas skamliga förslag än tvärtom. Dvs en kvinna kan gå ut på klubb fråga första bästa kille om han vill ligga o sannolikheten är större att han säger ja än ifall det varit tvärtom. Inte att en kvinna går ut, väntar på att bli sexuellt trakasserad och sen ba: eh ska vi ligga?

    1. Sen förstår jag inte? Jag har aldrig tänkt tanken på att killar som objektifierar mig eller trakasserar mig vill ligga egentligen, de vill ju bara förudmjuka, visa sin makt?

     Det handlar ju om sannolikheten att ngn tackar ja åt ens skamliga förslag, inte sannolikheten att FÅ skamliga förslag.

     1. Jag tror det beror på var man drar gränsen för objektifiering och trakasserier. Jag håller med om att det ofta handlar mer om maktutövande än faktiska raggningsförsök. En kille som står och gapar efter en på stan, eller slår en på röven när man går förbi, inbillar sig förmodligen inte att det ska leda till sex. Han gör så för att han kan helt enkelt.
      Men sen har jag varit med om att killar försökt få med mig hem och gått över gränsen. De har (trots att jag tidigt på kvällen gjort klart att jag inte kommer ha sex med dem) tjatat och trugat, tafsat och försökt droga mig med mer och mer alkohol. Och sen blivit arga när jag åkt hem på egen hand. För mig är det att bli objektifierad å det grövsta. Och det har alltså rört sig om uppriktiga försök till att ligga.

      1. ”Men sen har jag varit med om att killar försökt få med mig hem och gått över gränsen. De har (trots att jag tidigt på kvällen gjort klart att jag inte kommer ha sex med dem) ”

       Det är ju detta som menas med att tjejer har lättare att ligga, i motsatt fall så kommer fler killar än tjejer vilja ligga om de blir raggade på av motsatt kön även om det är över gränsen.

 3. Bra skrivet. Ur en personlig synvinkel hade jag såklart inte haft något emot om en tjusig kvinna kommit fram och varit framfusig och hånglat upp en. Men ur ett samhällskritiskt perspektiv där vi hade vänt på könsrollerna så hade uppmärksamheten snabbt ebbat ut i känslan av att vara kränkt. Det gäller att ha distans till såna här frågor innan man kläcker ur sig att kvinnor har ”sexuell makt” och annat piss.

  1. Om det är en tjusig kvinna, ja. En annan sak som lätt försvinner i den här diskussionen är att alla kvinnor inte är tjusiga. Män som säger att det är så lätt för tjejer att få ligga tänker i regel på tjejer de sett, tyckt var snygga, och gärna velat ligga med. Kvinnor vars utseende stämmer sämre med idealbilden kan inte alls gå in på krogen och plocka upp vilken man de vill. Kanske inte någon alls. Snarare är risken stor att en ”ful” kvinna som försöker ragga på en man hon finner attraktiv blir hånad och förnedrad för att hon ens inbillade sig att någon skulle vilja ha sex med henne.

 4. SÅ JÄVLA BRA. och passande, då jag mötte en bekant för ett tag sen som tog upp det här med att ”det är så himla synd om oss kvinnor, vi får ju ligga hela tiden” angående typ någon jämställdhetsdebatt.

  keep it up, fanny. du äger.

 5. Jag håller inte riktigt med i din analys. Ta tex att män oftare uttrycker en vilja till sex: hur blir det till att kvinnor måste anpassa sig efter mannens sexualitet? Ur min synvinkel har kvinnan makten att tacka nej till sex som inte passar henne. Hon har också makten att tacka nej till en sexpartner hon inte gillar.

  Ett litet tips som kan ge dig ett annat perspektiv på saker: i sin bok ”Self-made man” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Self-Made_Man_%28book%29 )skriver Norah Vincent om sina erfarenheter som ”man”: hon klädde ut sig till man, och var i omgivningens ögon man i 18 månader. I slutorden (tror jag, jag tar det ur minnet) skriver hon att hon är väldigt lycklig att vara kvinna….

 6. Jättebra skrivet! Det framhäver verkligen hur män använder dubbelbestraffning för att förtrycka kvinnor. ”Var tacksam för att någon visar dig uppmärksamhet, men akta dig för män som gör det.” Oavsett vad en kvinna gör i en sådan situation så blir det ”hennes fel”…

 7. Och även om kvinnor hade alla dessa möjligheter att ligga med killar de ville ligga med så får man ändå inte ligga med för många och på ”fula” sätt för då är man ingen fin tjej, inte flickvänsmaterial, har säkert problem med självförtroende och självrespekt, samt andra tröttsamma gamla fördomar om kvinnor och sex. Alla killar som vill byta räcker upp en hand?

 8. Väldigt intressant! Tänkte direkt på dina tidigare texter om våldtäktskultur när jag läste detta. Män är ju, traditionellt, normativt kalibrerade att ”alltid vara redo” för sex (en man som ligger runt mycket = riktig karlakarl). Kvinnor är, traditionellt, normativt kalibrerade att ”hålla på sig” (en kvinna som ligger runt mycket = slampa). Problemet för flertalet av dessa män är hitta någon som är villig; problemet för flertalet av dessa kvinnor är att hitta någon som är värdig. Jag tyckte det här var en intressant mening: ”Om valet står mellan dåligt sex och inget sex alls så väljer i alla fall jag inget sex, så viktigt är det inte för mig.” En normpräglad singelkille som är ute på krogen med grabbarna (om du tillåter att jag schabloniserar lite) ser inte den valmöjligheten. För honom är jakten på sex en del i en intern hierarkisk maktkamp där den som blir utan sexpartner riskerar att få sin manlighet ifrågasatt. Dessa infekterade normer är verkligen förödande för båda könen, och värst är det förstås för kvinnorna eftersom så fruktansvärt många män inte accepterar när kvinnor väljer att inte välja sex.

  1. Det du skriver är extremt sant.
   Den som säger att killar är översexuella har missförstått vad det handlar om. Det handlar betydligt mindre om lust än jakt på egenvärde och bekräftelse enligt idiotiska normer. Det blir oerhört höga insatser när vägen till självkänsla bygger på att hitta någon att ligga med.

   Jag satt själv i den fällan och insåg sedan att lösningen naturligtvis är att vägra spela med, vägra godta den efterblivna uppfattningen om vad som är manligt och sedan hävda sig själv.
   Det var jävligt kul att sätta myror i huvudet på folk när man bestämmer sig för att avslöja saker helt utan skam ”Nä du vet, jag är närmare 30 men har aldrig haft en relation. Haft lite psykiska problem och sånt där”.
   Det roliga var effekten av det. Kvinnor tog det väl och ställde intresserade motfrågor. Killarna knöt näven i fickan för att jag trivialiserade det som de är mest rädda för och förminskade det som de bygger sin stolthet på.

   Det finns en subversiv sprängkraft i det och jag uppmuntrar alla blyga killar att lära sig göra på samma sätt.

 9. Viktigt ämne! Jag blir ofta riktigt provocerad när män säger ”men du är ju tjej, du har ju betydligt enklare att få ligga”, för jag har alltid tyckt att det har varit väldigt svårt. Det är betydligt oftare jag känner att jag vill ligga men inte har någon att göra det med, än att någon skulle vilja ligga med mig och jag inte vill.
  Jag tror att det till stor del beror på könsrollerna, det här med att man ska hålla på sig osv.. För ofta hade jag faktiskt kunnat tänka mig att gå hem med nån full, tafsig kille, men jag låter bli för att jag vet att jag kommer att bestraffas av kanske främst mina tjejkompisar.
  Sen, om man pratar om det här med att det är lättare att som tjej få ett ja ifall man frågar om en kille vill ligga än om det är tvärtom. Det kan vara så, men det är ju inte så lätt att bara fråga! Dels pga det jag sa tidigare, att man blir bestraffad (och ses som slampig), och dels så ligger det väl kanske inbyggt att om man måste fråga så är man en lite sämre kvinna. Om man hade varit tillräckligt attraktiv så hade man inte behövt fråga, då hade man blivit tillfrågad. Så därför väntar man på frågan och bekräftelsen (som i mitt fall väldigt sällan kommer), men så säger man ändå nej för att man inte ska ses som slampig.

 10. Jag håller med om att kvinnor inte har så lätt att få ligga till den grad att så kallade ”slyna-stämpeln” sätter skon i kläm. Om en kvinna ligger för ”fort” eller för ”lätt” med en man så kan hon uppfattas som något negativt (dvs., slyna/hora/slampa osv) och detta tycker jag är tragiskt att det är så.

  Jag brukar fråga mig själv då ibland, ”Vad ska en kvinna göra om hon vill ligga med en kille samtidigt som hon inte vill bli betraktad som en slyna efteråt?”. Det är en knivig situation och lösningen är tyvärr att visa lite motstånd, inte ta ansvar för det och hoppas på att killen ”sköter allt jobb”.

  Jag håller dock inte med om att objektifiering, vilket jag uppfattar det som här, vara något negativt för jag uppfattar en kvinnas kropp som vacker i mina ögon samtidigt jag ändå värderar henne som människa. Jag tror också att många kvinnor kan tända på att vara sexuellt åtrådda av män.

  Min syn på objektifiering, speciellt under sexakten har sitt syfte i att det känns spännande, styggt, förbjudet och övriga saker å ting som gör det extra sexuellt upphetsande vilket förstärker njutningen såväl som orgasmerna och denn allmänna tillfredsställelsen efteråt.

  Detta i sig behöver inte betyda att jag efteråt ser ner på kvinnan ifråga jag haft samlag med eller att jag nedvärderar henne och skulle behandla henne som ett objekt som jag behandlar möbler eller kläder exempelvis; som livlösa ting.

  Det ena behöver inte utesluta det andra, så att säga.

 11. Spännande att läsa alla kommentarer och olika perspektiv. Det finns massor att tillägga förstås, och en sak som inte riktigt kommit upp är det faktum att det finns en hel begärsindustri som tjänar fruktansvärda pengar på att konstruera och omforma och kapitalisera på människors lustar och bekräftelsebehov. Förlagsindustri, reklammakare, tv/film-producenter, kroppsvårdsföretag, fitnesskedjor, parfym, smink, grooming, skor, klockor, underkläder (!) och fan och hans moster. Till kvinnorna säger de: Bete dig så här, se ut så här, köp det här så kommer han att fråga.” Till männen säger de: ”Bete dig så här, se ut så här, köp det här så kommer hon säga ja.” Det är klart som fan att de inte vill att det ska vara så enkelt som att den som känner lust till en annan människa helt enkelt kommuniserar detta utan risk för ett helt kluster av normativa reprimander. Cosmopolitan skulle ju kursa på två dagar.

 12. Jag tror att det som dessa killar inte ser är att när det fungerar så söker båda parter kontakt och samspel. Det kan ligga lite i vad de där killarna säger i att strukturen ser ut så att män förväntas öppna upp och söka den första aktiva kontakten, men det spelar ingen som helst roll.
  Tjejen måste aktivt ”bolla tillbaka” osv.
  Och förresten är det lite skitsnack det med. Man ser hela tiden tjejer som på mer eller mindre subtila sätt försöker skapa första kontakten och bara för att det då inte brukar vara ”Hej, kom och knulla” betyder inte det att det inte skulle vara ett aktivt försök.

  Det här beteendet att direkt gå på en främling och omedelbart föreslå sex är naturligtvis ganska absurt. De få gånger jag faktiskt har sett tjejer göra detsamma så har jag sett det falla exakt lika platt som när korkade män gör det med reaktioner som ”Driver du med mig” och ”Hur mycket har du druckit på en skala”?

  Kanske fungerar det lite oftare om en tjej gör det men ändå, är det för mycket begärt av tålamodet att prova (gasp!) lära känna varandra bara en aning innan?

 13. Väl sagt. Ingen invändning till det du skrev men snarare ett tillägg: Makten att initiativ kan ju också ses som ett krav till att ta initiativ. Det är ju en helt annan fråga men värt att nämna att det finns könsroller som väntas spelas av män också.

 14. Jag tror att vi killar inte vet riktigt hur vi ska göra för att visa att vi vill gå hem med en tjej.
  då blir det väldigt övertydligt och sakligt,och ofta på gränsen till trakaserande tyvärr.
  fråga ”vill du ligga” är ju inte riktigt socialt accepterat.
  så tror jag det är.
  säg att jag finner dig attraktiv och vill gå hem med dig.
  hur skulle du vilja att jag visade intresse för dig?

   1. Kan du dra nått exempel på saker du fått höra som du tagit illa upp av?
    jag vill ju inte trakassera någon omedvetet,det har tyvärr hänt.

 15. När jag går fram till en tjej brukar jag tänka att jag ska prata med henne som en av grabbarna,typ.
  dock så blir ju problemet att komma vidare,för man är ju oftast intresserad av mer än man brukar vara från sina killkompisar,hehe. 🙂

  1. Att du öht använder begreppet ”en av grabbarna” visar ju ganska tydligt vilket sexistiskt förhållningssätt du har.

   1. En av mina vänner då, 9/10 av mina vänner är just grabbar.
    därav en av grabbarna. Alltså pratar jagmed henne som jag gör med mina vänner
    men sticker det så mkt i ögonen kan du byta grabbarna mot vännerna.
    även fast de flesta är grabbar.

  2. Nää.
   men går jag fram och pratar med en helt okänd tjej är jag ju troligen intresserad.
   men antar att det är sexistiskt med?

    1. Okej,så att gå fram och prata med en tjej på krogen som man är intresserad av är sexistiskt,rätt förståt?
     för det är vad du säger.

    1. Och kommer en helt okänd man fram till dig och inleder med att prata om vädret så är han nog intresserad,vart det än är.

 16. Lite bakgrund så att läsaren kan bedöma var jag kommer från:
  Jag är en man som är mycket äldre än de flesta kommentatorer här. Mina raggningserfarenheter, på 80-90talet, kommer från ett ställe där det var cirka två män per kvinna. Universitetet hade cirka 15% kvinnliga studenter. Detta har naturligtvis format mina erfarenheter.

  Först och främst: När män säger ”kvinnor har lättare att få ligga än män” så menas just detta. Uttalandet är inte ”Kvinnor har lättare än män att få ligga med just den partner de vill ha.” De är två olika utsagor, och jag misstänker att det finns en del kvinnor som när de hör det första uttalande så tolkar de det som det andra.

  Fanny skriver: ”De flesta män skulle troligen också kunna ha mycket sex om de hade sex med människor de egentligen inte ville ha sex med. Men eftersom det är trevligt att känna lust till den en har sex med så har människor i regel inte sex på de premisserna.”

  När jag var singel så talade jag en hel del om vilka krav och önskemål vi hade med andra singelmän, och kravlistan var densamma för alla som jag talade med: vara kvinna, inga STI, och inte säga nej till ett sexförslag. Allt utöver det var önskemål, som vi hoppades kunna uppfylla, men inte mer än så. (Alla som vi träffade var nästan jämnåriga, så det var inte en faktor.)

  Så vi kunde inte få fler tillfällen genom att korta kravlistan – om vi hade gjort det hade vi antigen förnekat vår sexuella inriktning, blivit sjuka, eller blivit brottslingar. Fullständigt oacceptabelt i alla fallen.

  Fanny skriver: ”Om valet står mellan dåligt sex och inget sex alls så väljer i alla fall jag inget sex, så viktigt är det inte för mig.”

  Fanny, du är naturligtvis experten på dina egna preferenser, men det betyder inte att de kan appliceras på en stor grupp människor som du inte är medlem av. Min samlade erfarenhet, baserat på dels introspektion och dels på snack med andra män, är att preferensordningen är den motsatta. Ja, dåligt sex är bättre än inget sex (om det uppfyller de tre kraven ovan) för den absoluta majoriteten av männen vars preferenser jag kan bedöma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *