Om feminism.

Hanna Friden har som vanligt fått en galen ”antifeminist” på sig. Han tycker att feminsim är en djupt mansfientlig ideologi, vilket såklart är skitsnack. Men jag tänkte passa på att skriva lite om en vanlig missuppfattning rörande feminism.

En vän till mig tyckte att man skulle strunta i att tala om ”mäns våld mot kvinnor” och istället tala om ”våld” i allmänhet och lägga ett fokus på att bekämpa det. Han har förvisso helt rätt rörande att man ska bekämpa våld överlag, men anledning till att man talar om ”mäns våld mot kvinnor” och ser det som lite extra viktigt att lägga fokus vid är för att man tror att det är sprunget ur en samhällsstruktur är män förtrycker kvinnor.

Det är det som är att vara feminist: att tro att det finns en struktur i samhället som gör att kvinnor får nackdelar gentemot män och att tycka att den här strukturen är av ondo. Strukturen kallas med ett annat ord ”patriarkatet”.

Många ”antifeminister” tycker att man istället för att kalla sig feminist ska kalla sig humanist. Humanist i den här kontexten åsyftar, som jag förstått det, att man inte bara tycker att kvinnor och män ska vara jämställda, utan att alla ska vara jämställda på alla nivåer. Jag tycker att varje ojämlikhet som drabbar människor är värd en egen teoribildning och en egen diskussion kring vilka maktstrukturer som ligger bakom. Om man bara skulle säga att ”alla ska vara lika mycket värda” utan att definiera vari de största ojämlikheterna låg så skulle man inte komma nånvart, eftersom maktanalys är grundläggande för all typ av bekämpning av ojämlikhet.

På samma sätt säger folk att man ”inte borde tjata om kön utan se alla som individer”. Detta är helt sant. Få feminister tycker något annat än att alla ska ses som individer (förutom de spån som tycker att underbaraClara är ”ett hån mot feminismen” bara för att hon gillar att baka bullar). Grejen är att vi lever i ett samhälle där det finns en massa olika maktstrukturer som måste bekämpas för att vi ska kunna ses som individer. Patriarkatet är en av dessa maktstrukturer. Att invandrare diskrimineras är en annan.

Många kritiserar oss feminister och säger att vi vill förtrycka män eller att vi struntar i alla andra grupper som är drabbade av missförhållanden. Att feminister vill förtycka män är inte sant, vi vill bara utjämna maktbalansen män och kvinnor emellan. Att vi struntar i andra missförhållanden är en kritik som är helt orimlig. Det är väl bara naturligt att man bryr sig om de strukturer som drabbar en mest eller som man kan mest om. Ungefär som att det finns människor som kämpar för invandrare eller underklassen så kämpar vi för kvinnorna. Det lustiga är att den här kritiken bara riktas mot feminister. Jag har aldrig hört nån säga att t.ex. antirasister är dåliga för att de inte bryr sig om klasskampen. Det är i alla fall mycket ovanligt.

Man kan inte kalla sig feminist utan att tro att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor, för det är faktiskt det som är den primära innebörden av ordet. Om man bara tycker att ”alla ska vara jämlika” är man kanske ”snäll” men man är inte feminist.Därför kan man inte kalla sig humanist istället för feminist, för det är liksom inte samma sak.

Men tillbaks till exemplet. Man kan förvisso tycka att det är fel att lägga mer fokus på att bekämpa mäns våld mot kvinnor eller kanske till och med förneka att något sådant existerar, men om du är feminist så kan du inte byta ut fokuset på ”mäns våld mot kvinnor” till ”våld”, för då vore det inte feminism längre. Det är liksom det är är hela poängen.

Förresten svarade jag på några frågor om feminism till sidan tjejkraft. Finns att läsa här.

9 reaktioner till “Om feminism.”

  1. Alltså sådana där människor grundar ju bara sina antaganden på vad några extremister har gjort eller sagt, och det är väldigt synd. För extremister är knappast representativa för feminism eller vad än det gäller. De är ju just extremister. Synd bara att de låter dessa få fall styra deras åsikt om feminister & feminism i allmänhet. De borde läsa på lite. Det är lite samma sak med folk som uttalar sig negativt om invandrare. De har stött på en eller två som varit otrevliga och eftersom de inte stött på några fler antar de att alla människor med invandrarbakgrund är lika. Så otroligt förhastat & omoget, tycker jag. Brukar säga till sådana här människor som har fördomar om feminism, invandrare m.m./m.fl. att jag har motsatta upplevelser, detta för att visa på att ingen av oss har ”rätt” utan att människor är olika & det finns betydligt många fler upplevelser än ens egen, alltså kan man inte dra slutsatsen att ens egna erfarenheter speglar verkligheten i stort. Dessa människor fattar dock aldrig detta utan antar, hur mycket jag än förklarar, att jag bara menar att jag har rätt & att ALLA feminister/invandrare/synthare/whatever är likadana. Suck…

  2. Jättebra skrivet, man blir ju feminist och liknande för att man ser en diskriminering i samhället,i strukturen. Och de som inte tror att det existerar kan ju gå och lägga sig…

    1. Det är rätt konstigt att förneka strukturen också, men det som stör mig mest är dem som tror att man kan byta ut feminism mot humanism.

  3. Något jag stöter på rätt ofta är att många ogillar feminismen för att de tror att det skulle innebära att man tar bort det som är typiskt manligt eller kvinnligt. Folk blir förvirrade när tjejer blir brandmän och killar blir dagisfröknar (lägg märke till namnen; man och fröken). Jag köper inte riktigt att män ska titta på fotboll och gilla att meka bilar utan tror på balans (Jung är en favorit). Vore inte optimala att ha lika mycket manligt och kvinnligt i sig? Men sen så finns ju argumenten om det fysiologiska, män och kvinnor ser annorlunda varför skulle de då inte vara det psykiskt?

    1. Jag tror att det finns vissa psykiska skillnader mellan könen och ser inget egenvärde i alla lika många män som kvinnor är t.ex. dagisfröknar, däremot är jag helt övertygad om att vi också lever i en patriarkal struktur där dess skillnader förstärks. Det är egentligen ganska irrelevant vad som är en ”riktig” skillnad för det r inte säkert att det är så för alla, och dess (ganska många) undantagsfall måste få en chans att växa utan könsroller. Män som kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *