Feminismen ger kvinnor handlingskraft.

Fick denna kommentar under ett inlägg om juridisk/ekonomisk abort:

IMG_20140106_130228Jag tycker att det är intressant, den här retoriken som går ut på att en inte ska nedvärdera kvinnors handlingskraft. Jag tycker det är lustigt hur jag, som ständigt talar om hur kvinnor kan medvetandegöra sig om patriarkala strukturer och kämpa emot dem, anklagas för att nedvärdera kvinnors handlingskraft.

Jag tror absolut att kvinnor har handlingskraft, men jag tror inte att det är något som komma automatiskt utan något en måste kämpa för. Att medvetandegöra sig, att organisera sig och så vidare är sätt att skaffa sig handlingskraft. ”En ensam kvinna är bara en slav, men tusen systrar kan ställa krav” och så vidare. För mig har feministisk analys hjälpt mig en massa i att skaffa mig själv handlingskraft. När jag har kunnat se de strukturer som styr mig klart så har jag lättare kunnat bryta mig loss och fundera på vad jag egentligen vill göra.

Jag tycker också att det är intressant hur det anses vara att infantilisera kvinnor att påpeka vilket ansvar män har i olika situationer, som när det kommer till juridisk abort. Att mena på att män bör ta ansvar innebär inte att infantilisera kvinnor, det innebär bara att kvinnor inte ska ha hela ansvaret, vilket är ett fullt rimligt krav i situationer som båda faktiskt har bidragit till uppkomsten av.

Vidare så är det faktiskt så att människor inte är helt jävla rationella och bra på att fatta beslut hela tiden, speciellt inte om en blir utsatt för förtryck. Kvinnor har socialiserats in i en massa skit som kan uppfattas som ”irrationellt”, och detta är något som vi måste ta hänsyn till. Att ta hänsyn till detta är inte att ”infantilisera” utan bara att se verkligheten för vad den är. Ingen människa är så stark att hen bara magiskt kan stå emot omvärldens tryck, helt av sig själv. Detta gäller inte bara kvinnor utan alla.

Varför är det så viktigt att se kvinnor som självständiga och kapabla när män kan vinna fördelar av det, men inte annars? Detta tycker jag är en fråga som är mycket relevant att fundera en extra runda på. I vilka situationer är det egentligen som kvinnors förmåga att fatta bra beslut lyfts fram? Sällan när det kommer till att typ rekrytera chefer, men desto oftare när det kommer till att ta hela ansvaret och skulden för en situation som män varit med och skapat.

En kommentar till “Feminismen ger kvinnor handlingskraft.”

  1. Du måste vara en av de smartaste människor jag vet! Huvudet på spiken varje gång!
    Ja det är verkligen intressant hur detta med eget ansvar kastas i ansiktet på en så fort det passar andra. Lustigt (skrämmande egentligen) hur dessa argument är snarlika dem som används för att påvisa kvinnans skuld/skyldighet i samband med våldtäkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *