Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om mensbindan och provokationer.

Jag antar att de flesta som läser min blogg redan har stött på denna historia på andra vägar, men Lady Dahmer postade ju en bild på sin blodiga binda på instagram vilket gjorde folk provocerade, så provocerade att någon till och med anmälde bilden som ”stötande”.

Jag tycker ju först och främst att det är fascinerande att någon över huvud taget pallar bry sig om en blodig jävla binda. Jag förstår att folk har olika gränser för vad en blir äcklad av, personligen blir jag inte och har aldrig blivit äcklad av mensblod. Om en blir äcklad av det så förstår jag, däremot tycker jag att det är en orimlig hållning att förvänta sig att resten av världen ska censurera sig för att matcha ens egna behov.

Vad jag däremot tycker är mer intressant är följande argument: ”men du gör det ju för att provocera!” som brukar kastats fram av personer som tycker att det är dåligt. Detta för upp två tankar i mitt huvud.

Den första tanken är att det finns vissa saker som oundvikligen är provocerande, oavsett vem som gör det eller under vilka omständigheter. Att visa en bild på sin blodiga binda kan nog antas vara en av dessa saker. En kan antingen konstatera att detta är provocerande och sedan skylla på den som postat bilden och mena att personen ska sluta provocera, eller så kan en tänka lite längre och fundera på varför detta upplevs som en provokation. En provokation blir ju till i relation till omvärlden, och alltså så måste det vara både omvärlden och den som provocerar som bär på potentialen för att en situation ska upplevas som provocerande. Jag ser absolut inga skäl till att provocera bara för sakens skull, däremot tycker jag att en ska utmana normer som är negativa. En sådan negativ norm är, i mina ögon, idén om kvinnors kroppsfunktioner som något äckligt som måste döljas. En norm som jag inte tycker behöver utmanas är däremot att en inte använder rasistiska tillmälen mot andra, eftersom jag tycker detta är en positiv norm.

Den andra tanken är att det är fånigt att tycka att något får mindre legitimitet för att det är en medveten provokation. En kan resonera kring huruvida Lady Dahmer hade haft behov av att visa sin blodiga binda i ett samhälle där mens inte var stigmatiserat, men grejen är att vi inte kan veta hur det är med den saken eftersom mens är stigmatiserat i samhället idag. Kanske hade Fahrman och Kling bloggat ”dagens trosskydd” om det inte var så, jag har ingen jävla aning. Vad jag vet är att de otroligt starka reaktioner som kommer då någon postar en bild på en blodig binda är ett uttryck för en värdering i samhället, och denna värdering måste lyftas fram och utmanas.

Det är dock viktigt att påpeka att handlingen ”posta bild på blodig binda på instagram” uppstår i och får mening i en större samhällelig kontext. Det går inte att särskilja handlingen från denna kontext, eftersom personen som begår handlingen är medveten om kontexten. Alltså kommer en sådan handling alltid att vara en mer eller mindre medveten provokation. Det kan vara så att personen som begår handlingen inte vill att det ska vara en provokation, men icke desto mindre är det vad det är. Betyder detta att vi aldrig ska kunna posta bilder på saker som anses provocerande?

Nej, det tycker jag absolut inte. Jag tycker att det är jättebra att samhällets otroligt ansträngda relation till kvinnors kroppar lyfts fram i ljuset och att folk förstår att detta absolut inte är som vilken kroppsvätska som helst utan har en betydligt mycket mer omfattande kulturell laddning. Även för mig, som inte tycker att mens är äckligt alls, så är detta en viktig insikt eftersom det får mig att förstå att slaget knappast är vunnet bara för att jag har en avslappnad inställning till min egen kropp.

11 kommentarer till Om mensbindan och provokationer.

 • Marielle skriver:

  Då jag postade en bild på min nedsölade binda var det inte för att provocera utan för att det fanns så jävla lite mens ute på nätet. Jag blev alldeles chockad över uppståndelsen! Jag hade över tusen läsare om dagen då så det var många som went wild, men jag kommer inte ihåg vad människor skrev annat än en tjej som var fullkomligt förfärad & frågade om jag kunde tänka mig att posta mitt bajs också. Jag kan förstå tankegången men.. ändå inte. Jag föredrar om jag slipper posta mitt bajs för jag tycker att bajs är på tok för äckligt. Jag tycker däremot inte att mens är äckligt öht & jag var verkligen inte beredd på att så många kvinnor skulle tycka att det var fullkomligt vidrigt av mig att posta en jävla binda. Jag har fått färre reaktioner av äckel då jag har postat blodsspår från då jag har skurit mig (mitt blod, mitt urin, min vomering, mina tårar, annan kvinnas bröstmjölk, en mans sperma.. jag har inte mycket kvar att checka av!), det känns konstigt. Mensen har mött mest gnäll.

 • Mella skriver:

  Det intressanta med detta (enligt mig) är att folk gör så stor skillnad på blod beroende på varifrån det kommer. Hade LD lagt upp en bild på några blodfläckar på ett hushållspapper och sagt att hon skurit sig i tummen eller något hade hon förmodligt inte fått så mycket reaktioner. Men eftersom blodet var i en binda och folk förstod att det var mensblod så blev det en jäkla uppståndelse och tycker därför att det är rimligt att jämföra det med bajs. Jag är ganska säker på att om det hade varit blod från exempelvis en tumme så hade ingen tyckt att jämförelsen med bajs var vettig någonstans. Men eftersom det specifika blodet kom från fittan så blev det automatiskt jätteäckligt tydligen. Även om de där små blodfläckarna skulle kunna vara precis vad som helst.

 • Isabella Swan skriver:

  Jag är väl iofs måttligt intresserad av att se mensiga bindor på bild (ingen anledning för andra att inte posta, märk väl, utan en anledning för mig att klicka vidare – de finns ju mycket man inte är intresserad av att se), men jag kan ju tycka att det är sjukt att det är mindre upprörande att posta bilder/klipp där folk slår ned varandra, blir överkörda, får bröstkorgen krossad under en skivstånd på gymmet etc. än att posta en bild på en binda. Särskilt när det gäller alla dessa ”någon gör illa sig”-klipp/bilder som postas med förevändningen att de är ”roliga”. I den kontexten att många av de som kommenterat bindan gör, tycker att det är att provocera i överkant att posta en mensbinda, men normalt att posta ”roliga” våldsbilder behövs det nog fler bilder på bindor.

 • Emelie skriver:

  Skulle visserligen vara rätt intressant att råka skära sig i tummen och trycka ut några bloddroppar i en binda och lägga upp, och sen, när alla skriker ”uuuusch, mens!”, säga ”jag skar mig i tummen och hade inget hushållspapper hemma, så jag tog en binda för att stoppa blodet, det är blod från mitt finger” och se när kugghjulen grindar mot varandra i folks huvuden. 😀

 • Ling0n skriver:

  Vet inte om det är så enkelt som att mens är tabu eller så. Jag skulle definitivt tycka att det var olika äckligt om blodet var i en menskopp eller om det ligger lite halvintorkat i en binda. Mina associationer till bindor är ofräschare. Ungefär som när man ser lite blod på ett gammalt plåster, det är inte heller fräscht, medan färskt blod som rinner inte är så farligt (för mig).

  Kände mig inte alls provocerad av bilden, snarare trött. ”Jaha”. Kanske för att jag visste att Lady Dahmer redan visste vad det skulle få för reaktioner, och det finns andra sätt att föra diskussionen på, men om hon nu vill föra den på det sättet så får hon väl göra det. Men jag hade inte gjort det. Kan tycka att det är lite för simpelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv