Patriarkatet.

IMG_20140122_093106Detta är alltså siffror från Fn. Visserligen har de några år på nacken, men det är ju inte som att de skett någon feministisk revolution på sista tiden. Detta är alltså snedfördelningen i fråga om arbete och resurser mellan könen. Kvinnor utför två tredjedelar av världen arbete, vilket alltså är dubbelt så mycket arbete som män som kollektiv.

Jag tycker att egendomsförhållandet är intressant (jag har för övrigt hört siffror på att kvinnor äger en tiondel numer, vilket är ganska mycket mer men fortfarande brutalt lite i förhållande till män). När en pratar om kvinnor och pengar pratar en ofta om lika lön, och även om det är en viktig fråga när det kommer till verkliga kvinnors konkreta frihet så skulle lika lön inte nödvändigtvis ändra så mycket utav egendomsförhållandena, de lär ju bero mer på att det i regel är män som äger företag.

Detta hänger ju ihop med kapitalismen, det skulle inte gå att ha en såhär ojämlik fördelning av resurser om det inte var för att vi hade ett samhälle som bygger på privategendom. Vidare så verkar många anse att det är helt okej att fördelningen av privategendom är så ojämlik, eftersom rätten att bestämma över sin egendom värderas högre än jämställdhet. Det är såklart inte särskilt konstigt egentligen, och jag tror inte på någon reformism inom kapitalismen, jag tror bara att det är viktigt att se hur ojämlik fördelning av egendom tillåter män att makt över kvinnor.

5 reaktioner till “Patriarkatet.”

   1. Här kan ni läsa hur anti-feministen, kvinnohataren och rasisten Erik Aktivarum föklarar hur det kan komma sig att FN, WHO, Amnesty, Action Aid, Brå och SCB allihop har fel och inte bara det, att de sprider falsk propaganda helt i linje med den världsomspännande hatkonpiration som finns mot män:

    http://wdarknessfalls.wordpress.com/2014/01/26/erik-ger-svar-pa-tal-del-1/

    http://wdarknessfalls.wordpress.com/2014/01/27/erik-ger-svar-pa-tal-del-2/

 1. Hej!
  Har du koll på vad boken heter samt när den är tryckt, absolut helst vem som sa det? Håller i skolan på att skriva en uppsats om feminism, och skulle vilja citera de tre första raderna i boken på bilden, men för det måste jag ha en fullständig källa.
  Hälsningar Sofia

  1. Boken heter ”feminism” och är skriven av Lena Gemzöe, den är tryckt år 2010. Vet inte vem som sagt det, det är troligen från ngn slags fn-rapport/handlingsplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *