Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Patriarkatet handlar om mäns makt, inte om att män gynnas.

Det finns en sköj uppfattning om att patriarkatet skulle vara en struktur som ”gynnar män”, som om det fanns någon mansälskande gud om bara gjorde så att det blev bra för män sådär i största allmänhet. Det här är en jättemärklig uppfattning. Jag tror aldrig jag har sett en feministisk teoretiker definiera patriarkatet som en struktur som ”gynnar män” sådär i största allmänhet (såpass oseriös teori???), däremot som en struktur i vilken män har makt över kvinnor (och äldre män makt över yngre).

Det säger väl förvisso sig självt att den som har makt ofta gynnas av detta, då den som har makt i högre grad kan styr situationer till sin fördel. Men en person kan ha makt och göra sjukt dåliga grejer av den makten, även för sig själv. Det är inte helt ovanligt att män använder sin makt för att fucka upp sitt eget och andras liv, det ändrar inte det faktum att det är de som sitter på makten i situationen. Män kan också fucka upp så att de förlorar makt, men faktum kvarstår att de har haft makt att styra sig tillvaro i högre grad än kvinnor.

IMG_20141129_083903

Strukturer har inget eget liv på det sätt som de som kritiserar idén om patriarkatet på dessa premisser försöker få det till. En struktur utgör ett ramverk för vår existens i detta samhälle, våra handlingar, våra relationer och så vidare. Det är ingenting som styr oss rakt igenom, vi har fortfarande utrymme att välja, och män har detta utrymme mer än kvinnor eftersom de har mer makt. Att män gör ”dåliga” val och får ett sämre liv motsäger inte patriarkatet, lika lite som det göra det att kvinnor gör ”bra” val och därför får ett bättre liv. Att du lever i en struktur där du relativt sett har mer makt gör inte att du kan göra vad som helst utan att få konsekvenser, på samma sätt som kvinnors relativt sett mindre makt inte gör att de helt saknar inflytande.

Jag tänker att detta delvis hänger ihop med den retorik som ibland förekommer bland feminister, där en talar om ”patriarkatet” som något fristående från människorna i detta samhälle. Det kan ju vara relevant i vissa fall, men ofta säger folk ”patriarkatet” när det faktiskt handlar om faktiska mäns faktiska handlingar. Det är som om detta ”patriarkat” hade ett eget liv, som om det var någon slags intelligent kraft som bara råkar göra så att män får det bättre på kvinnors bekostnad, helt utan att faktiska män och kvinnor gör något särskilt. Detta är en väldigt problematisk uppfattning eftersom det osynliggör männens del i det hela; det talas bara om kvinnors utsatthet för detta ”patriarkat”. Det enda som syns är ett offer för ett abstrakt förtryck, kvinnans ”speciella” situation blir tydlig medan mannens situation och makt fortfarande anses irrelevant.

Typ såhär; det är patriarkatet som gör att män så ofta kommer undan med sexuellt våld, att skulden så ofta läggs på kvinnorna och så vidare, men det är faktiska män som utövar sexuellt våld. Det är patriarkatet som premierar heteromonogamin som relationsform, men det är faktiska män som ingår i dessa relationer och förtrycker sina kvinnliga partners. Detta måste också belysas, för patriarkatets upprätthålls av män som agerar på detta sätt.

I mina ögon är det ganska ointressant och män är lyckliga eller olyckliga, deras makt över mig blir inte mindre för att de själva lider av den. Oavsett hur olyckliga de är har det fortfarande makt i egenskap av män, och det är detta är feminism handlar om. Det är inte något allmänt livsförbättrarprojekt, utan det är en fråga om att förändra ett väldigt tydligt och specifikt förhållande i samhället, nämligen patriarkatet.

4 kommentarer till Patriarkatet handlar om mäns makt, inte om att män gynnas.

 • Orponet skriver:

  Fantastiskt bra text. Denna borde en referera till som svar på 90 procent av de motargument en stöter på. Det är allt från att män måste kriga, dör i större utsträckning för att de måste klättra på stegar i arbetet, oftare blir uteliggare, osv osv. Jag brukar fråga om de menar att det är kvinnor som tvingar ut män i krig. Får börja hänvisa hit.

 • Hyperexium skriver:

  Citat Fanny:

  ”Jag tänker att detta delvis hänger ihop med den retorik som ibland förekommer bland feminister, där en talar om ”patriarkatet” som något fristående från människorna i detta samhälle. Det kan ju vara relevant i vissa fall, men ofta säger folk ”patriarkatet” när det faktiskt handlar om faktiska mäns faktiska handlingar.”

  Som Jag ser det så är det både och precis som i vilken annan maktstruktur som helst (du var lite inne på det längre upp i din text). Om jag t ex är inne i en maktstruktur så har jag där ett antal val. Jag kan t ex välja att göra något bra men jag kan även välja att göra något otroligt egoistiskt och dåligt (med mera så klart). ”Makt korrumperar” som det heter och jag tror att folk i gemen inte inser faran med att helt plötsligt (ELLER pga urgamla normer och maktstrukturer) få eller inneha avsevärd makt.

  ”Typ såhär; det är patriarkatet som gör att män så ofta kommer undan med sexuellt våld, att skulden så ofta läggs på kvinnorna och så vidare,”

  I dessa tider där det ylas om ”värdegrund” hit och dit så anser jag följande… att någon journalist värd titeln borde typ sparka in porten till Bondeska palatset i Stockholm (där högsta domstolen har sitt högkvarter) och fråga dom vilken jäkla värdegrund DOM har och hur långt bakåt i tiden den går för så vitt Jag vet och har fått berättat för mig utav personer som är 100 gånger bättre än mig på historia så härstammar många rent ut sagt idiotiska straff och synsätt på vissa brott från förr förra sekelskiftet.

 • eff skriver:

  Lär mig otroligt mycket här och tycker du är grymt bra på att uttrycka dig och ta upp olika grejer på kloka sätt!
  Sen lite offtopic undrar jag vad det är för pennor du ritar med?? Själv ritar jag bara lite amatörtrams med vattenfärg men vill prova något nytt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv