Pride.

När Pride är på gång är det alltid någon som tycker antingen att det borde finnas en festival även för heterosexuella eller att Pride som koncept är uteslutande i och med att arrangemanget inte aktivt försöker inkludera helt vanliga Svensson.

Jag förstår inte varför en minoritet ska ha någon slags självklar skyldighet att inkludera majoriteten i sina arrangemang. Pride är öppet för alla, men det är trots det en festival som uppmuntrar normbrytande framförallt sexuellt, festivalens syfte är inte att vara någon slags odefinierad ”folkfest”, utan att aktivt ta ställning för sexuella minoriteters rätt att synas och höras. Därför vore det bara märkligt om man uppmuntrade sverigedemokrater eller nån sexualfientlig kristdemokrat att delta.

Många menar att man måste visa respekt för att ”förtjäna” respekt och jag medger att den HBTQ-person som slår ner någon för att hen är HBTQ-fientlig skulle vara en idiot och inte ”förtjäna” någon respekt. Det är emellertid inte sådana situationer detta handlar om; det är inte respekt att aktivt försöka inkludera fientliga grupper, det är snarare en slags antirespekt att försöka tvinga på folk som uttalat är emot dina värderingar. Pride stänger inte ute någon (utom sverigedemokraterna, av förklarliga men ändå inte rimliga skäl) men de försöker inte heller inkludera någon som inte blir självklart inkluderad av grundkonceptet. Den som inte är självklart inkluderad av grundkonceptet borde emellertid inte vara intresserad heller, eftersom grundkonceptet riktar sig mot alla HBTQ-människor och dess sympatisörer, helt enkelt alla som tycker (framförallt sexuellt) normbrytande är en soft grej. Om man inte tycker det har man väl för fan inget på Pride att göra.

En kommentar till “Pride.”

  1. Är så jävla less på sådana där människor som bah: JAHA, MEN VARFÖR FINNS DET INGET FÖR STRAIGHTA/MÄN/SVENSKAR/WHATEVER DÅ? Starta en egen sådan organisation eller parad om det är så jävla viktigt. Dessutom finns det inget som säger att också straighta kan delta i Pride. Eller för den delen när det gäller feminism. Det är ju till för alla, inte bara kvinnor. Även om namnet klingar kvinnligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *