Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Pröva att göra något för någon annan istället.

Fick en kränkt kommentar från en man som undrade varför det är så accepterat att läsa SCUM-manifestet (1. det är det inte 2. i de kretsar det är det beror det på att det är en fet bok som har mycket att säga om hur världen är beskaffad) och undrade varför det är okej att ha en teori om att män förtrycker men inte om att judar förtrycker. Tja, varför är det ”okej” att säga att homosexuella förtrycks men inte att heterosexuella gör det, att ickevita förtrycks men inte att vita gör det, att kapitalister exploaterar arbetare men inte att arbetare exploaterar kapitalister och så vidare? Jo, för att ett av alternativen är en korrekt beskrivning av verkligheten och för att det andra endast hjälper till att återskapa fördomar och förtryck av en redan förtryckt grupp.

Den här tendensen att helt frikoppla teorin och politiken från verkligheten och istället ”jämföra” olika uttalanden med varandra och fråga sig ”hade det varit okej om vi sagt judar istället för män”, utan att tänka på att judar och män faktiskt är två olika (delvis överlappande) grupper som en inte kan säga samma saker om, helt enkelt eftersom de inte har samma villkor. Det är helt meningslöst att göra den typen av jämförelser för Det. Är. Inte. Jämförbart. Jag blir så irriterad på människor som ba ägnar sig åt den typen av trams istället för att försöka förstå världen. Istället för att ta till sig och fundera på en beskrivning av verkligheten så väljer de att hitta på en massa konstiga ursäkter för att inte ta det till sig.

Samma tendens kan jag ibland se hos män som typ känner sig förorättade för att de inte erbjuds någon ”väg ut” när jag skriver mina texter, alltså att jag anser att de förtrycker kvinnor enbart i egenskap av att de är födda till män. De tycker liksom att det är ”orättvist” av mig att inte ge dem något val. Ungefär som om jag skulle gå till en fysiker och ba ”det är så orättvist att jag påverkas av gravitationen”. Jag menar, det är ju inte som att jag kan ”välja” att inte bli förtryckt som kvinna, så jag förstå inte varför män skulle kunna ”välja” bort sin del i strukturen. Och om du nu tycker det är så jävla orättvist kan du väl typ… bekämpa patriarkatet istället? Det är ju trots allt det som tvingar in dig i den här strukturen, inte jag.

Det känns som om många tror att jag typ har uppfunnit patriarkatet. Tro mig, om jag hade makten att bestämma så skulle jag bestämma att vi inte ska ha något patriarkat, men nu är det inte jag som bestämmer utan jag beskriver en verklighet jag observerar. Om du sedan har en annan åsikt kan du väl ha det, men att motivera den med att det är ”orättvist” eftersom du inte har ”valt” något känns väl inte helt hundra.

Världen är inte rättvis. Vissa blir förtryckta, andra förtrycker. Var glad att du tillhör den senare gruppen istället för den förra, för det gör dig sjukt mycket mindre begränsad och ger dig mycket mer makt. Att gå omkring och vara kränkt över att någon konstaterar att du ingår i denna grupp är däremot inte särskilt smakfullt eller konstruktivt. Pröva att göra något för någon annan istället för att lägga all din intellektuella energi på att komma bort från skuld.

5 kommentarer till Pröva att göra något för någon annan istället.

 • Petra skriver:

  Jag tycker verkligen man har rätt att kränkt om någon påstår att man förtrycker folk, ifall man nu inte gör det. Jag tycker din jämförelse är ungefär lika bra som dem du skrev om i början och ser verkligen ingen logik i det du skriver. Det är ju självklart att man inte kan välja om man ska bli förtryckt, men kan välja om man förtrycker. Du skulle nästan lika gärna kunna säga ”Jag kan inte välja om du ska kasta en sten på mig så då kan inte du välja om du ska kasta en sten på mig”….. Du har ju en helt skum definition av att förtrycka någon när du ser det som något man föds in i och inte något man gör aktivt. Och du verkar ju tro på att patriarkatet kan bekämpas, och så länge det är möjligt så måste det ju finnas ett val eller? För har man verkligen inget val, då är det ju omöjligt så då kan vi lika gärna sluta gnälla här och acceptera vår roll som kvinnor typ.

 • Anna skriver:

  Ja, det verkar inte spela någon roll hur noga och klart du förklarar, det måste finnas en vilja hos läsaren att förstå…

 • sak skriver:

  ”Jag menar, det är ju inte som att jag kan ”välja” att inte bli förtryckt som kvinna, så jag förstå inte varför män skulle kunna ”välja” bort sin del i strukturen.”

  Word! Jag är så otroligt trött på att höra hur orättvist det är att män ska automatiskt bli sedda på det ena eller det andra sättet och behöva ta ansvar för sin del i kvinnoförtrycket när de ”minsann aldrig har förtryck någon någonsin jue!”. Hur sjutton det ens går att tjura över orättvisan de stackars männen upplever när det emellanåt poängteras att de för en priviligierad tillvaro på kvinnors bekostnad samtidigt som den skärande orättvisan att kvinnor är de som förtrycks ignoreras, är helt bortom min fattningsförmåga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv