Frågestund.

089Har ju fått en del nya läsare (så himla kul att så många hittat hit) så tänkte att det kunde vara kul med frågestund. Fråga gärna privata frågor, jag svarar såklart inte på allt men jag tror ni själva fattar var gränsen går. Fråga gärna politiska frågor också. Jag glömmer/hinner inte svara på vanliga kommentarer ganska ofta, så passa gärna på om det är något ni undrar.

42 reaktioner till “Frågestund.”

 1. Hej

  Det här är varken en privat eller kanske en politisk fråga, men en galet viktig.

  Hur ska man göra gällande rädslan för att gå hem ensam sent en kväll?
  Kan jag ha på mig precis vad jag vill eller är det större risk att något händer om jag visar mycket hud?
  Jag vill mer än något annat kunna känna mig fri. Men det gör jag inte nu, alls. Jag är rädd väldigt ofta för sånt här, och jag vet inte om min rädsla är ”rätt” eller om jag bara inbillar mig, skrämmer upp mig själv?

  Hur ska man göra med sådana här tankar, hur gör du?
  För jag håller på att drunkna.

  Tack.

 2. Hej.

  Du kallar dig för kommunist, jag är intresserad av dina ekonomipolitiska åsikter. Är dina åsikter separerade från den vänsterpartistiska kapitalismkritisismen? Hade du önskat att fullt ut sätta ett stopp för den fria marknaden eller vill du bara inte veta av den i närheten av välfärdssektorn?

  I vår ständiga strävan efter tillväxt på en jord med ändliga resurser, och där tredje världen tar implikationerna av vår ständigt stigande levnadsstandard kommer vi antagligen att få se en kollaps under vår livstid. Har du funderat på hur vi bör gå tillväga för att inte göra oss beroende av en tillväxtekonomi?

  Om du föreslår att stoppa den fria marknaden, hur tror du konsekvenserna kommer bli för oss som internationellt konkurrerande nation?

 3. Om det var val idag vilken parti skulle du rösta på ?
  Vad tycker du om surrogatmödraskap ,tycker du att vi ska tillåta det i Sverige ?

 4. vad är grejen med att skriva ”en” istället för ”man” tex. ”en bör gå i skolan”, istället för ”man bör gå i skolan”?

 5. Hur ser du på proletariatets diktatur? Hur försvarar en det? Har du någon kunskap om den frihetliga socialismen (anarkismen och syndikalismen) och hur ser du på dem?
  Mvh M.

 6. Hur ser du på queerfeminism och den spänning mellan queerfeminism och radikalfeminism som många menar finns? Queerfeminister vill ju luckra upp den binära synen på kön och inkluderar i hög utsträckning transpersoner i analysen, medan radikalfeminismen i första hand fokuserar på kvinnors underordning. Jag upplever det som problematiskt, då transpersoner i dagens samhälle ju ofta är ännu mer förtryckta och osynliggjorda än ciskvinnor. Ett något mer utförligt inlägg som precis sätter ord på mina tankar om det hela finns här: http://ochkoalo.blogg.se/2013/august/gar-det-att-forena-queer-och-radikalfeminism.html

  Du är ju beundransvärt konsekvent vad gäller könsneutralt språk, vilket jag tolkar som att du vill förändra rådande syn på kön på ett sätt som ligger ganska mycket i linje med queerteorin (?). Jag undrar helt enkelt hur det kommer sig att du definierar dig som radikalfeminist, snarare än queerfeminist?

 7. Hur ser du på det faktum att vi är ganska många som anser att du är psykiskt sjuk? Troligen schizofren med borderline, samt att du just nu är i en psykos?

  1. Aj då, personlighetsklyvning när den är som värst. ”Ni” är alltså många som anser detta? Kan alla de olika personligheterna prata med varandra fritt eller kommunicerade de sina åsikter om Fannys mentala hälsa till någon ”huvudpersonlighet” som sen knappade in er viktiga kommentar här?

   Det är ju en väldig fördel med internet att folk kan hitta och kommunicera med andra som har liknande livssituationer men tyvärr så tror jag inte att ni och Fanny har så mycket gemensamt här – det verkar snarare vara en innerlig önskan om att hitta någon att knyta an till som har fått er att konstruera denna helt vansinniga teori om Fannys hälsa. Jag rekommenderar att ni istället söker terapi och kanske t o m kan bli tipsad om nån typ av stödgrupp.

 8. Kanske urtrist fråga med tanke på hur du ser på arbetslinjen, men jag undrar om du har något särskilt jobb i tanken som du vill jobba med när du pluggat färdigt? Jag hoppas fortfarande på att du trots allt vill bli politiker, du skulle lätt få min röst 🙂

 9. Menar inte alls att provocera med den här frågan utan jag är faktiskt genuint nyfiken.

  Vad anser du om män som har som hobby och mål att attrahera och ligga med så många tjejer som möjligt? Går det att vara en feministisk man och samtidigt ägna sig åt detta?

  Anledningen till att jag är nyfiken är pga det finns nämligen en självutnämnd feministisk man, som dessutom är väldigt vänster (vet ej om han är kommunist dock) som nämligen har ovannämnda hobby, han menar att detta inte är antifeministiskt.

 10. Är de vego? Vad tycker/känner du inför vegokost?
  Hur ställer du dig i frågan om prostitution bör legalisers idag? Kram!

 11. Hej! Funderat på det du skrev om att det demokratiska systemet vi har idag är åt helvete. Är det systemet idag eller demokrati i allmänhet du menar då? Hur skulle ett alternativ till demokrati se ut för dig? Puss och tack för grym blogg!

 12. Hur hittar du ställen att dumpstra på?

  Kan du förklara skillnaden mellan anarkokommunism, vanlig anarkism och kommunism, frihetlig kommunism osv? Kan en kalla ett samhälle för anarkistiskt om en tvingar in folket i ett speciellt produktionssätt (kommunism)?

  Har du varit politiskt aktiv i en grupp någon gång? Vet att du är engagerad i en kvinnojour, men tänker ungdomsförbund som typ SUF, ung vänster, RKU, RS osv 🙂

  Kan du ge något boktips på enkla förklaringar för socialism, kommunism, anarkism och kapitalism? Inte liksom så tungt som typ Marx. Försöker mig just nu på En introduktion till Marx Kapitalet, som du tipsade om, men tycker att det är himla svårt att förstå allt..

 13. Är ännu inte övertygad feminist, mycket för jag inte riktigt ser patriarkatet, kan vara att jag som man helt enkelt inte upplever det i min vardag.

  Hursom har jag ett par frågor om patriarkatet som du kanske kan besvara.

  Finns det gradskillnader av patriarkatet, kan man t.ex. säga att ett samhälle är mindre patriarkalt än ett annat?

  Kan man, på något sätt, mäta patriarkatet, och i så fall hur?

  Om patriarkatet är mätbart, när kan man i så fall säga att det är bekämpat?

 14. Skäms du inför att prata om mens med andra? Och framför allt killar?
  När slutade du raka dig och varför gjorde du det? Har du några tips på hur det kan kännas lättare att sluta raka sig? Jag skulle gärna vilja det, men törs verkligen inte på grund av normen och andras åsikter.
  Vilken linje gick du på gymnasiet?
  Bryr du dig mycket om ditt utseende och andras utseende?
  Vilka intressen har du?
  Har du någon kändiscrush, vem i så fall?
  Vilken är din favoritbok?
  Finns det någon särskild tvserie eller tvprogram som du gillar?
  Favoritmat?
  Vilka är dina idoler?
  Tycker du om djur?
  Vill du ha barn snart eller när du blir äldre?

  Kommer inte på några fler frågor nu, men jag vill bara tillägga att jag tycker du verkar vara en grymt ball tjej! Har asbra åsikter, törs verkligen uttrycka sig, vara ärlig, stå för vad du tycker. En väldigt bra förebild! 😀

 15. Hur skulle det ses till att det fanns människor som jobbade på alla nödvändiga positioner i ditt ideala samhälle? 🙂 Hur skulle samhället ta tillvara på uppfiningar och idéer från privatpersoner som inte arbetar som exempelvis forskare hanteras, antar att man inte skulle kunna tjäna pengar på dem själv?
  Ber om ursäkt i förväg för om någon av frågorna är korkade, jag har inte bra koll på sånt här..

 16. Vad gör du för skojs skull på fritiden? Vad har du för intressen? Din blogg när nästan lite deprimerande ibland för du verkar alltid vara så bitter, vore glädjande att höra om något positivt du gör för en gångs skull.

  Det diskuterades damfotboll häromdan, gillar du det? Vilket lag håller du på?

 17. Hej!

  Jag minns att du för någon månad sedan postade ett inlägg på Instagram om att du var på konsert, och att du då bröt mot dina principer typ (om nu inte jag missuppfattade det helt och hållet). Undrar hur du menar med det, vad du har för syn på konserter/musik?

  Sedan undrar jag om du har några tips på argument mot folk som tycker det är okej att använda n-ordet? Varför det är fel att säga det ordet alltså. Blir ibland osäker på om mina argument är bra nog…

  Känner mig också så kluven ibland inför traditionellt kvinnliga intressen som har att göra med skönhet och så (då tjejer hetsas så enormt till att tänka på sitt utseende och att se bra ut). Vad har du för syn på intressen som kläder/mode, smink, hår osv? Ibland känns det som att jag nedvärderar de intressena så himla mycket mer än traditionellt manliga intressen och jag skäms över det…

  Tack för en underbart bra blogg! Den är så viktig <3

 18. Under inlägget ”Att följa lagen” skriver du ”Om det krävs våld för att säkra alla människors lika värde så tycker jag det ska användas.” Hur tänker du att en sådan våldsutövning skulle kunna se ut; i vilket sammanhang? Hur säkrar en alla människors lika värde genom att bruka våld? Och vilken är din inställning till våld som medel för att nå ideologiska mål?

 19. Vad menar du med att alla män är förtryckare? Jag har tänkt väldigt mycket på det och förstår inte riktigt. Blir man liksom automatiskt förtryckare för att man föds med kuk?
  Hur gammal var du när du började kalla dig själv feminist?
  Vilka bloggar är de bästa inom kategorin feminism, tycker du?

 20. Jag upplever att du på twitter ofta uttrycker ett ogillande mot arbete. Jag undrar hur du tänker dig att ditt kommunistiska drömsamhälle skall komma till rätta med detta. Även kommunister behöver väl mat, kläder, något att bo i, vård, utbildning och kanske lite prylar?

  Tänker du dig att befrielsen kommer med en betydligt lägre materiell nivå (= färre saker att producera = mindre jobb som behöver göras)?

  Tänker du dig att det kommer att bli roligare att arbeta när man gör det ”åt sig själv” och inte åt kapitalisterna?

  Eller hur tror du att ekvationen ”vill ha saker och tjänster = vill inte arbeta” skall lösas?

  1. Jag tänker mig framförallt att folk kommer arbeta utan att exploateras, styra sitt eget arbete och arbeta mindre pga vi kommer få bort stora mängder onödigt arbete. Läs arbetssamhället av Paulsen för mer om detta.

 21. Hej! Jag har två frågor!

  1. Jag är lite nyfiken på vilka tankar du har kring att vara kär? Anser du att det är detsamma som att älska någon riktigt mycket som vän men samtidigt vara attraherad av personen, eller är det något mer utanför det? ”Det där extra” som paren i Det kallas kärlek beskriver det som?

  2. Hur uttalas Boel och Arsinoe?

 22. Jag undrar hur du ser på heterorelationer där mannen vill, och ”försöker” vara feministisk i den mån att han anpassar sig när han blir ”uppfostrad” i ämnet?
  Jag är så uppgiven efter flera ojämställda förhållanden att jag tänker att det kanske kan vara värt att leva med någon som i alla fall är positivt inställd till feminism. Å andra sidan känns det som att hela poängen går förlorad när en själv behöver vara den drivande kraften för att bli mer jämställda.
  Hur mycket ska jag orka satsa om jag känner att han inte redan är ”perfekt”?

  Tack på förhand!

 23. Kom på en till fråga när jag skulle sova!
  Vad tror du att det är som får oss att känna oss som olika kön? Varför känner du dig som kvinna? Jag känner mig till exempel verkligen som en kvinna, men har alltid utgått ifrån att det är samhället som har gett mig den självbilden pga vad jag har mellan mina ben. Samtidigt är det ju tvärtom med transpersoner?
  Jag ska självklart ta och fråga en transperson personligen om detta också, men jag är väldigt intresserad av vad just du anser får dig att känna dig som kvinna? Förutom din vagina dvs.

 24. Hur onanerar du? Genom att bara smeka klittan eller föra in fingrar också? Har du någon sexleksak? Funderar själv på att köpa…

 25. Hur var du som barn och hur var din barndom? Har din familj påverkat dina värderingar och åsikter som du har idag?
  Vad för slags populärkultur konsumerar du?
  Har du någon idol/förebild? Och vem är det?

  För övrigt så älskar jag din blogg och du har (faktiskt) förändrat mitt liv till det bättre.
  Kram

 26. Jag sitter just och pluggar inför en filosofitenta, där det ingår en del Marx, och tänkte fråga dig hur du ser på revolutionen. Enligt vissa delar av marxismen skulle kapitalismen av sig själv ta slut på grund av dess oundvikliga kriser, medans andra trycker på proletariates viktiga aktiva politiska roll, att revolution är nödvändigt för att ändra system (till exempel Gramsci sa väl det). Och så har vi Frankfurtskolan som trodde att i den avancerade kapitalismen så har proletariatet förlorat sin revolutionerande kraft, på grund av kulturalindustrin. Hur ser du på saken? Tror du att vi kan få se en revolution från arbetarnas sida? Om inte, hur ska det då bli kommunism? Jag tänker att kapitalismen är ganska duktig på att passivisera konfliktiva tendenser. Kollar man på Sverige idag så tjänar ju till exempel arbetare, jag vill inte säga ”bra”, men i alla fall tillräckligt för att inte påbörja revolutionen nu på en gång liksom. Tyvärr har jag ganska svårt att se hur en kommunistisk revolution skulle vara aktuell idag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *