Respektera patienternas privatliv.

Detta med rätt till insemination för singelkvinnor tycker jag är en intressant fråga. Jag ställer mig som sagt emot idén att människor har någon slags rätt till barn men det gäller ju alla, singlar som par. Kvinnor som har en partner får ju som bekant insemineras och man kan ju undra varför kvinnor som saknar partner skulle diskrimineras. Jag antar att insemination av kvinnor med partner ses mer som att hjälpa naturen på traven än vad det gör att inseminera en kvinna utan partner.

Ofta när insemination diskuteras så hör man män klaga över att de används som någon slags avelsdjur, att deras sperma frikopplas från sexakten och deras roll i barnaskapandet förringas. För den som tycker detta är ett problem vill jag påpeka att spermadonation är helt frivillig. Det finns inte heller någon forskning som visar på att det skulle vara psykiskt skadligt för en man att donera sin sperma. Om man är rädd för att män ska anses mindre viktiga för kvinnor i allmänhet så kan jag dels lugna ner er med att heteronormen ser ut att leva vidare ganska starkt, dels tipsa om att den som är rädd att inte lyckas skaffa en partner om ens roll i barnaskapande förringas helt enkelt får försöka skaffa sig kvaliteter som sträcker sig bortom att ejakulera i kvinnors kön.

Kanske finns det män som inte har något emot att deras sperma används som ett ”komplement” till en man i ett förhållande som av olika anledningar inte kan göra kvinnan gravid eller i ett förhållande mellan två kvinnor men som däremot skulle opponera sig om en singelkvinna skulle insemineras med den. I så fall tycker jag att man som donator ska kunna specificera vilka ändamål man vill donera till, precis som man kan göra när man skriver på donationspapper.

Den enda lösningen jag ser på detta problem är att man helt enkelt struntar i civilstatusen på den som ska genomgå insemination och låter det vara kvinnans ensak. Det är ju trots allt hon som båda ska bära och föda barnet. Om hon sedan vill inkludera någon annan i föräldraskapet så kan hon väl göra det på eget bevåg. Jag tycker inte det ska vara en fråga om att ge singlar rätten till insemination utan om att respektera privatlivet hos patienterna.

4 reaktioner till “Respektera patienternas privatliv.”

  1. Ifall du pratar om donation som i organdonation, så vill jag bara påpeka att du inte kan styra över huvud taget vem som kommer få ditt organ. Det går inte att säga att lungorna inte ska doneras till rökare eller att ens hud inte ska sitta på någon som solar solarium. Det har att göra med alla har lika rätt till vård, vilket är relevant till det du skriver. Det kanske handlar om bristande resurser och att kvinnor i monogama relationer prioriteras, härav regeln att man måste ha en partner för att kvalificeras? Jag tycker att de borde gå på något annat, lämplighet som förälder tex, men vem skulle avgöra det? Och borde man egentligen erbjuda den här sortens hjälp när det så att säga finns barn utan föräldrar och föräldrar utan barn?

    1. Nej, men du kan säga till vilka ändamål organen ska gå. T.ex. forskning eller bara donation. Du kan även specificera vilka organ du vill donera till en viss gräns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *