Sluta misstänkliggöra män.

Det här tycker jag var ett mycket märkligt inlägg skrivet av Lady Dahmer. Hon skriver om sin rädsla att tappa bort sin dotter på tom tits, och vad hon har sagt till henne att göra om det skulle hända.

Jag drillar henne i att upprepa sitt namn; Ninja Blomberg och att alltid be om hjälp hos en annan mamma om hon tappar bort mig. Jo, en annan mamma. Jag tar inga risker och även om det finns kvinnor som är psykopater så känns en kvinna med barn som minst farlig. Jag litar mer på Annika 25 med två ungar i släptåg än vad jag gör på Urban 45 singel, (eller Kalle/Maria 10 … remember lilla James Bulger eller Mary Bell) so sue me liksom. (Och en vuxen man utan barn på Tom Tits känns ju extra creepy!)

Visst förstår jag att man uppmuntrar sitt barn till att uppsöka en annan förälder, eftersom de troligen har en större ansvarskänsla rörande barn, och om de nu är pedofiler så förgriper de sig kanske mest på sina egna ungar. Men då kan man ju säga ju förälder, inte sant? För det är väl inte särskilt troligt att Mats, 25 år med två barn i släptåg, skulle hitta på något fuffens heller?

Jag skulle inte heller uppmuntra mina barn till att söka hjälp hos en ensam man eller kvinna om det garanterat fanns barnfamiljer i närheten, men det är väl himla tråkigt att få det att vara en fråga om kön. Det är ändå himla ovanligt att barn blir utsatta för övergrepp på offentlig plats, av en person de inte har haft tidigare kontakt med.

Om män alltid ska bli misstänkta så fort de tar kontakt med barn så kommer det bli väldigt svårt att komma någonvart med jämställdheten. Så visst, varna för alla slags människor som kommer fram och vill bjuda på godis om du följer med upp i skogen, men att kalla dem ”fula gubbar” känns bara märkligt. Det är väl klart att killar blir osugna på att ta hand om barn om det leder till att de misstänks för att vilja förgripa sig på dem.

12 reaktioner till “Sluta misstänkliggöra män.”

 1. Bra där. Kände samma sak när jag läste inlägget. Det blir ett väldigt ofeministiskt förhållningssätt, som inte lämnar mycket alternativ för män än att lämpa över ansvaret för barn på kvinnor.

 2. Jag förstår grejen med att försöka ge simpla instruktioner just för att de ska användas i händelse av kris när barnet p.g.a. rädsla kanske inte tänker helt klart. MEN, om man säger sig lägga sig i vinn om att inte köna varesig vuxna eller barn inför sin telning så borde man väl alltid köra på det konceptet? Men vad vet jag… det könsneutrala ”förälder” är kanske svårare för ett mindre barn att förstå än det specifika ”mamma”.

 3. Hur svårt kan det vara att säga ”en mamma ELLER pappa”? Annars så är jag ett fan av att barnen ska försöka sig på att gå till kassan/personal/information… Blir upprörd över USA-vibben där man misstänker alla (särskilt män) att vara pedofiler. Vad jag vet är det iofs ”normala”, gifta män, med social förmåga och (ofta) respekterade yrken (präst, läkare, lärare, polis…) som är de som begår den här typen av brott. De brukar dock inte (klart det alltid finns undantag) leta upp vilsna småflickor utan, precis som du påpekar, vinna deras förtroende och vara någon som föräldrarna litar på, typ en trevlig farbror eller vän.

 4. Jag håller med dig, mycket tråkigt resonemang och kan ju säga som så att jag och många med mig har erfarenhet av mammor som är psykopatiska snarare än pappor. Så det är inte en fråga om kön, utan personlighet och bakgrund. När ska folk lära sig det?

 5. Förståeligt tycker jag. Vet inte om män utnyttjar barn oftare eller om det är mäns utnyttjande av barn som är lättare att upptäcka än kvinnors, men när man tänker ”pedofil” tänker de flesta nästan uteslutande på en man. Sedan så tar kvinnor mer ansvar när det kommer till barn eftersom vi lever i ett ojämställt samhälle, och därför litar vi väl mer på kvinnor när det kommer till barn. PK eller ej, man tar aldrig risker när det kommer till sitt barn.

 6. grejen är ju att män begår drygt 80% av alla övergrepp på barn. Dessutom begår kvinnor nästan uteslutande övergrepp på sina egna barn medans män inte är lika ”nogräknade”

  Att en kvinna eller man har barn i släptåd är ingen garanti dock eftersom att många sk. pedofilringar använder sig av barn för att locka till sig andra barn. (även kvinnor, men som sagt – risken är större med män)

  Flera övergepp på barn – i sverige – har dessutom skett dagtid, offentligt och på barn som inte kände förövaren. (vanligtvis vid toaletter eller andra lite mer diskreta ställen)

  när du får egna barn så kommer du förstå att man skiter i principer och fina ideal när det gäller ungarnas säkerhet. Finns det en promilles chans att barnet utsätts för en risk så tar man den inte, oavsett om man diskriminerar eller ej.

  1. Jag vet folk med egna barn som inte resonerar som du gör. Tråkigt att du tycks tro att du kan tala för alla föräldrar.

  2. Lady dahmer
   ”grejen är ju att män begår drygt 80% av alla övergrepp på barn.”
   Detta för det första är lögn. Dels så vet man inte den riktiga statisken då kvinnors våld mot män och barn är ett outforkat område. Den dagen du förespråkar och vill ha fram statistik på kvinnors våld mot män och barn det är den dagen du har rätt att använda dig av påhittad statistik.

 7. O andra sidan kanske det finns fler kvinnor som blivit ”knäppa” efter att de förlorat ett barn och inte bangar på att stjäla en unge om de får chansen.

 8. Pingback: Att ta kritik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *