”Snälla killar” och hot om våld.

Under mitt inlägg om hot om våld fick jag in en del historier, som jag tänkte att jag skulle publicera för att jag tycker att det är en jävligt vidrig grej som är viktig att förstå (om någon inte vill ha sin kommentar här så är det bara att hojta så tar jag bort den):

 1.  Jag var lite på g med en kille för många år sedan som väldigt ofta, på ett skämtsamt sätt, talade om för mig vad han skulle kunna göra med mig ”om han ville”. Många andra killar har på liknande, alltid skämtsamma sätt, visat fysisk dominans genom att ”på skoj” bära iväg mig eller hålla fast mig mot min vilja. Och det värsta är ju att detta är helt accepterat. Jag tror oftast inte att det görs med något ont uppsåt men det är inte så jävla kul att ständigt få berättat för sig att man är i underläge och kan bli skadad, och den enda anledningen till att man inte blir det är för att killen är ”snäll”. Tänk om jag skulle börja gå runt med kniv och påpeka för män att jag skulle kunna skära dem om jag ville, men det kommer jag inte göra för jag är ju så snäll… Jag tror inte att det hade varit uppskattat.
 2. Kan inte räkna alla gånger män har lyft, burit eller hållit fast mig ”på skoj” eller sagt sånt som ”dig kan man ju göra vad som helst med” med anspelning på att jag är liten. Så fruktansvärt obehagligt! Men säger en nåt om det så visar det sig alltid att det egentliga problemet är att en inte kan ta skämt.
 3. Hade t o m en gång en pojkvän som la sina händer om min hals för att demonstrera hur lätt det skulle vara för honom att ”klämma till” – och han kunde inte alls förstå varför jag inte tyckte det var ett harmlöst skämt.
 4. Träffade en man som tjatade om sex på ett ganska obehagligt sätt, då han inte slutade trots att jag flera gånger sagt och visat att jag inte ville ha sex med honom. Och så slänger han ur sig något i stil med ”jag ska inte tvinga dig”. Nehe, det var ju gulligt av dig liksom… Tycker det är ett ganska tydligt exempel på det här med hot om våld, både att han tjatar och sedan insinuerar att han skulle kunna tvinga mig om han ville, men jag ska vara glad att han låter bli, typ. Det var definitivt obehagligt, och jag fick också intrycket av att han tyckte jag hade någon slags skyldighet att ligga med honom och att jag var skitjobbig som sa nej.
 5. Har både fått ”jag skulle kunna våldta dig nu” när jag sa att jag inte ville, och fått en stor kniv satt emot armen ”på skoj” med kommentaren ”blir du rädd nu?”. Och det är dessa tillfällen jag kommer ihåg på rak arm, har ju varit många fler…
 6. var med en man som tyckte om att säga att han kunde skada mig med våld om han ville men det ville han ju inte för han var en god människa, & tyckte om att berätta för mig vad andra inte lika goda män hade gjort med mig (ex. grävt ner mig i trädgården). riktigt charmig.

Vad jag tänker på som en röd tråd i de här berättelserna är att en ska tycka att mannen är ”snäll” för att han inte använder sin våldspotential. Det resonemanget bygger ju på att en som kvinna ständigt rör sig i samhället på mannens villkor, att mannen när som helst kan bestämma sig för att sluta vara ”snäll”. Som kvinna ska en vara glad att en träffat en ”snäll” man som inte använder våld mot en, för det finns ju som bekant en massa män som inte är lika ”snälla” och istället gladeligen använder våld mot kvinnor.

wpid-img_20140603_184025.jpg

Jag funderar på om kvinnor hade talat på samma sätt. Till exempel: ”vad snäll jag är mot dig som tar hand om det reproduktiva arbetet i vår relation”. Kvinnor har ju också en massa maktpotential, men de är sällan särskilt medvetna om den eftersom det inte ingår i vår uppfostran att vara det. Förtrycket av kvinnor bygger ju till stor del på osynliggörandet av allt det arbete som kvinnor utför, av den maktpotential kvinnor faktiskt har och skulle kunna använda.

23 reaktioner till “”Snälla killar” och hot om våld.”

 1. Jätte bra skrivet! Jag har inte ens sett det så även om jag också fått höra ”jag ska inte tvinga dig”.Helt otroligt att jag inte reflekterat över det.

 2. Tycker alla våra berättelser talar ett tydligt språk, och jag är rätt säker på att så gott som alla kvinnor kan berätta om något liknande. Varför är det ingen man som reagerar på detta? Varför tycker de att detta är okej?

  1. Haha du gillrar en ”not all men”-fälla ser jag.

   Vänd på det? Givet att det är så som du påstår, alla män är fine med detta, vad är alternativen då? Antingen kan en göra som du; indignerat utkräva moraliskt ansvar, ett klassiskt liberalt grepp. Eller så organiseras motståndet kollektivt av dem som har ett intresse av det, vilket i kontrast skulle utgå från en mer kommunistisk analys.

   På allvar, varför är det så högt i tak för liberala kommentarer när sexism och rasism motas i grind?

   1. Tycker du överreagerar en aning kanske? Det är faktiskt upseendeväckande hur många män som själva gör detta eller är helt okej med att andra gör det, och den frustrationen tycker jag är ganska rimlig att uttrycka. Det handlar om medvetandegörande, vilket är ett första nödvändigt steg innan en kan börja organisera motstånd. När en inser att utkrävande av moraliskt ansvar inte kommer fungera.

   2. Jag förstår faktiskt inte alls vad du menar? Jag uttrycker en frustration över hur accepterat detta beteende är. Resten är dina egna tolkningar, som du dessutom framför på ett sätt som är minst sagt otrevligt och gjorde mig ledsen. Något som man annars brukar slippa i det här kommentarsfältet. Men tack, nu kommer det kännas obekvämt att kommentera även här.

    1. Det ligger ju på mig att moderera så att folk känner sig bekväma. Brukar överlag uppskatta den här personens kommentarer så därför släppte jag igenom men skrev ett svar, kanske var det dumt tänkt. Ska ta till mig det.

    2. Jag antar att jag reagerade på vad jag uppfattade som din kommentars funktion, att efterfråga och därmed belysa undantagen från regeln. För att ge enskilda män tillfälle att två sina händer och ba ”jag är emot detta, jag är en schysst kille”, det tycker jag är en slags liberal derailment, och okej att peka ut i kommentarsfältet en radikalfeministisk/kommunistiskt blogg. Kommentarer som efterlyste de ”goda kapitalisterna” eller ”fascisterna som tar upp viktiga frågor” hade inte varit lika accepterade här, för att kontrastera.

     Men det känns ovärt att ta upp om det gör dig ledsen, och är det mest din frustration du vill ventilera så missförstod jag dig och var fel ute med att motargumentera. Jag ber om ursäkt.

     1. Tack för ursäkten, jag uppskattar det. Jag är fortfarande inte helt säker på att jag förstår vad du menar, men min kommentar är baserat på min individuella upplevelse. Jag har blivit utsatt för detta och mått dåligt, och jag är ganska säker på att om jag skulle försöka ta upp det här med män i min närhet så skulle jag inte mötas av någon förståelse. Därav min frustration. Mitt liv hade blivit enklare om enskilda män i min närhet blev mer feministiskt medvetna, men jag är ju givetvis medveten om att lösningen på problemet inte ligger i att enskilda män förbättrar sig. Jag ser inget fel i att ibland utgå från vad som hade kunnat hjälpa mig som individ, ibland måste man nog göra det för att orka. Även om jag såklart är av åsikten att problemet bör lösas på strukturell nivå.

  2. Även många tjejer tycker detta beteende är okej. Det handlar ju om att det har blivit så normaliserat att en inte tänker på hur sjukt det är.

 3. ”Jag är snäll som är tillsammans med dig, trots att du aldrig visar uppskattning, eller ger mig orgasm och alltid är den som måste ta mest plats i alla sammanhang, det är det inte många kvinnor som skulle stå ut med.”

  Ja, tänk om kvinnor i förhållanden skulle börja slänga sig med den typen av kommentarer titt som tätt, det vore nog inte särskilt uppskattat.

  Det här våldtäktsskämtet… Någon i kommentarerna sa att det verkade som att alla cis-kvinnor råkat ut för det… jag tror inte jag gjort det, men jag är å andra sidan inte helt hundra. Jag har hört så kallat flörtande av typen ”åh, det skulle man ha vetat!” när någon kvinna sagt att hon tidigare i livet haft ”svårt att säga nej” till saker och ting, vilket också känns väldigt ocharmigt om man tänker på implikationerna.

  1. Har mycket svårt att tro att transkvinnor är mindre utsatta för detta. Troligare att de har det ännu värre.

 4. Som man tycker jag mig ha hört en del hot från flickvänner, framförallt anspelningar på sex. ”Passa dig nu/Gör X nu, annars får du inget ikväll” och liknande sätt att markera att den sexuella makten finns hos henne, att jag vill ha sex med henne mer än vad hon vill ha sex med mig. Typ en variant av ”kvinnor vill inte ha sex egentligen”-myten.

  Tänkte att det passade in en del i det du efterfrågade i slutet av inlägget. Det är ju ett hot som kvinnor kan använda inom och på grund av patriarkatet. ”Vad snäll jag är mot dig, som ligger med dig”

  1. Men vet du vad, att inte få tillgång till ngs kropp är faktiskt inte en våldshandling.

   1. Det menar jag inte att det är, ber om ursäkt om det lät så!

    Du skrev att du undrade hur det skulle vara om kvinnor använde ”Vad snäll jag är som…”-frasen, så jag tog upp ett exempel på det. Jag tolkade det som att du inte bara menade inom just våld (i och med att du tog upp det reproduktiva arbetet), men kanske missförstod. Menar iaf. absolut inte att det är jämförbart med våldsexemplen som du tog upp tidigare!

    Jag tycker inte att någon har rätt till fri tillgång till någons kropp. Min kommentar handlade om att folk antar att jag vill ha sex för att jag är kille.

  2. dummaste kommentaren jag läst, gnälla för att du inte har fri tillgång till någon annans kropp.

   1. Finns nog bättre sätt att reagera än att dumförklara åsikten hos killen som läser en feministisk artikel med syfte att medvetandegöre om tanken är att ändra situatuonen

  3. Så du menar att man skulle ha rätt till sex med sin partner utan dennas kontinuerliga samtycke? Och att bli fråntagen denna rätt är kränkande och att kvinnor som sätter upp gränser för hur sex ska se ut för sig själva utövar makt och är hotfulla.

   Kvinnor vill ha sex på egna villkor, precis som alla andra. Är det ett svårt koncept?

 5. Som killar som säger ”jag skulle ju aldrig våldta någon även om jag kunde”. Man ba VARFÖR BEHÖVER DU ENS SÄGA DET? Åh så obehagligt.

 6. Jag har också varit med om att en ny manlig bekantskap säger till mig att han skulle kunna våldta mig. Och då befann vi oss också på en folktom strand kvällstid, och även om han inte tvingade mig till nåt så blev det så att vi hade sex. Jag var då ung och osäker och tänkte jag skulle kunna få kontroll över situationen och undvika en våldtäkt genom att ”ställa upp”.

  Vid ett annat tillfälle var jag på dejt med en kille. När vi sitter i hans lägenhet berättar han om att han blivit dömd för brott, och jag frågar för vad? Och han svarar ”våldtäkt” och stirrar på mig. När jag visar mig obekväm med det så säger han ”jag bara skoja”. Jag förlorade all respekt och kände mig totalt äcklad av honom.

 7. Läskigt att så många människor inte vet vad snällhet är för något. Hur händer en sådan grej liksom? Om uttryck som ”det är inte snällt att slåss” eller ”man ska inte slå tjejer” är starkare referenser till vad snällhet är i en människas liv, än faktiska erfarenheter av att uppleva snällhet, eller att få uppskattning för att en själv är snäll…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *