Sponsrat skolmaterial.

Lyssnade på Kaliber om att företag gör böcker som de skänker bort gratis till skolor. En väldigt stark aktör på detta område var svenskt näringsliv, alltså svenska företags lobbyorganisation. Lärarna tvingas i sin tur att ta in detta material eftersom det skolorna saknar resurser för att köpa in material. Många lärare är väldigt kritiska till det sponsrade materialet, men uppger att de material de har att tillgå annars känns utdaterat.

För mig kom det som en chock att detta ens är lagligt, jag var helt övertygad om att det inte var okej med sponsrat skolmaterial och än mindre med produkter som från början till slut är framtagna av en intresseorganisation. Tydligen är detta ett växande fenomen, vilket inte förvånar alls eftersom resurserna till skolan krymper.

Ett exempel i programmet var en bok om miljö som Svenskt näringsliv hade gett ut. I denna bok så stod det att utvecklingen i miljöfrågor går åt ”rätt håll” eftersom det sker en massa innovation av just företag. Det faktum att denna innovation i regel tvingas fram av regleringar, som företag tenderar att vända sig emot, togs inte upp. En klimatforskare som läste igenom boken tyckte att den var otillräcklig.

I slutet av programmet fick en höra när Björklund svarade på en fråga om detta i en frågestund i riksdagen. Hen sa ungefär: ”jag ser problemet, men utvecklingen går inte att stoppa, det enda vi kan göra är att se till att ha ämneskunniga lärare”. Jag blir så otroligt matt. Till saken hör alltså att den myndighet som innan granskade skolmaterial för att se till att allt stod rätt till är nedlagd sedan 90-talet. Detta har skapat ett utrymme för företag att göra sitt material, eftersom det inte behöver gå igenom någon granskning innan det får köpas in av skolor. Vidare är en stor del av problemet att det saknas resurser att köpa in vettigt skolmaterial för. Det är absolut inte så att utvecklingen inte går att stoppa, det är egentligen bara att återinföra denna granskningsmyndighet och öka resurserna till skolan. Det handlar alltså inte om att det saknas möjligheter, utan om att det saknas vilja. Det finnes få saker jag finner så smaklösa och irriterande som när politiker låtsas att de saknar makt när det egentligen bara handlar om deras unkna prioriteringar.

6 reaktioner till “Sponsrat skolmaterial.”

  1. Det är inget nytt fenomen. När jag gick i grundskolan på 90-talet brukade jag läsa Göran Häggs årliga genomgångar av olika typer av skolböcker i i Aftonbladet: det var, kände jag, någon som stod på min, elevens, sida och sade som det var om de böcker vi tvingades använda oss av. Ett år handlade genomgången just om läromedel sponsrade av bl.a. dåvarande SAF och LO. Som Hägg skrev är det största problemet kanske att de sponsrade läromedlen drar löje över skolan och lär eleverna att inget där är värt att ta på allvar, snarare än att de skulle vara speciellt effektiva som propaganda.

  2. Apropå skolans fattighet så är en aspekt av detta med skolavslutningar i kyrkan att det är gratis att vara där. På min skola bjuder de tom på gratis buss. Skulle de ta lika mycket betalt som likvärdig lokal är jag säker på att frågan snabbt skulle lösa sig själv.

  3. Nutidshistorien visar att Nobels ekonomipris postumt bör utdelas till Karl Marx. Hugade sponsorer, några åldersanpassade bra sammanfattningar av ”Kapitalet” och ungarna har en utmärkt kompass att navigera med i en turbulent värld.

  4. Jag minns en hälsoguide vi fick fylla i när jag gick i mellanstadiet (10 år sen) när man fick fler poäng ju nyttigare man var. Att dricka saft till måltiden gav -1, vatten gav 1, oboy 2 och mjölk högsta poängen; 3. Från Arla såklart. Sjukt (alla förstår ju att det är bättre att dricka vatten än oboy till mellanmål och måltider = 5 ggr om dagen)

    Fyfan för sponsrad litteratur alltså. Borde inte vara okej även om vi faktiskt inte hade råd med något annat. Då är det fan bättre att elever får googla vilt, och navigera bland massor av olika källor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *