Svar på frågor del 1.

Har du haft några extra-/sommarjobb? I så fall vilket/vilka, vad tyckte du om det/dem?

Jag har dels jobbat som barnvakt en hel del i mina dagar. Det tycker jag är roligt. Jag har sommarjobbat både inom vården och som diskplockare. Vårdjobbet var jag nog lite för ung för att se charmen i och jag hatade mest de där obekväma kläderna man måste ha. Diskplockarjobbet var okej eftersom det bara var ganska lite och att jag hade trevliga arbetskollegor, men jag skulle inte vilja jobba heltid inom restaurangbranschen.

Tycker du att man ska behöva jobba med något som man inte vill jobba med ifall man inte får något jobb inom det man vill jobba med?

Detta är en svår fråga. Jag har ju en dröm om ett samhälle där vi alla jobbar mindre och konsumerar mindre. Vissa arbeten behöver utföras, och dessa tycker jag att man ska dela på i så hög grad som möjligt inom samhället. Jag ser ingen poäng med jobbande för sakens skull i någon slags arbetslinjemoralism utan önskar ett samhälle där människor slapp ägna sig åt typ telefonförsäljning av kalsongprenumerationer bara för att kunna köpa mat. I mina ögon är det inte meningsfullt arbete.

Hur lång är du?

Det står 1.67 i mitt pass, tror dock att jag snarare är 1.65. Folk brukar säga att jag är kort men det tror jag beror mer på att jag går lite som en satt liten tant än min faktiskt längd som ju inte är så jävla uppseendeväckande.

Var gick du i gymnasiet?

Kunskapsgymnasiet Globen. Gick dock först på Norra Real typ en vecka, men det var så jävla ätstörd stämning att jag bytte. Kanske låter lite fördomsfullt, men det var faktiskt så att de berättade att det var en massa personer som blev anorektiska på grund av den höga pressen när jag var på öppet hus där.

Vad ska du göra i sommar?

Ta det jävligt lugnt framförallt. Har sommarställe i skärgården + att mina föräldrar har båt, så blir väl något med det. Utöver det hade jag tänkt att försöka läsa in mig på lite politisk filosofi.

När du röstar i nästa val/röstade i förra, läste du igenom partiprogrammen?

Jag tänker att det viktigaste inte är vad som står i partiprogrammen utan det intryck man fått av partiet innan. Alla partier maxar vid valår och försöker göra ett gott intryck, men jag tror inte att t.ex. moderaterna är feminister bara för att Reinfeldt pratade lite om nattarbetande vårdpersonal i sitt almedalstal. Jag tar nog inte mitt beslut utifrån partiprogrammet, däremot kan det vara skoj att läsa för att se vad som står.

Hur ”upptäckte” du feminismen?

Jag har nog alltid varit feminist i någon mån. Tre saker som varit viktiga för mig är dock Hanna Fridéns blogg, Kajsa Ekis Ekmans bok Varat och varan samt de reflektioner jag gjort kring min relation till mitt ex. Jag har skrivit mer utförligt om min feministiska historia här.

Vad tror du att du vill uppnå här i livet för att känna dig tillfreds när du blir gammal?

Jag skulle nog bli väldigt besviken om jag inte fick syssla med någon de saker jag är intresserad av som yrke, mer specifikt skrivande, politik, samhällsvetenskap eller något åt det hållet. Jag vill också ha ett rikt socialt liv, inte nödvändigtvis tvåsamhet eller barn dock. Jag har inga drömmar om att ha mycket pengar eller värsta karriären men jag vill göra saker jag tycker om att göra och som jag tycker känns meningsfulla. Jag vill även leva på ett för mig moraliskt försvarbart sätt.
Vilka bloggar följer du? Kan du nämna tre som du rekommenderar, och gärna tre som du läser även om du inte rekommenderar dem. Tre favoriter och tre andra, så att säga.
Tre andra bloggar jag läser är Kissie, Mogi och Niotillfem.
Känner du att det är viktigt med samma politiska värderingar vid val av partner? Ponera att din partner inte har samma åsikter kring feminismen eller liknade.
Jag har skrivit om detta här. Det korta svaret är att det spelar ganska stor roll, men olika beroende på vilket fält värderingarna är inom och varför. Jag tror jag hade haft väldigt svårt att vara tillsammans med en ickefeminist, men kräver absolut inte att man ska tycka lika om allt. Det är ju knappt ens möjligt och framförallt inte önskvärt.
Hur agerar du i diskussioner med folk som inte delar dina åsikter? Blir du arg eller känner du att du kan vara diplomatisk i såna situationer?
Det beror helt på kontext. Jag tror inte det är så mycket åsikter i sig som inställningar och attityder. Jag kan till exempel stå ut med att någon tycker att tiggeri ska förbjudas, men om grunden till åsikten är uppfattningen att tiggarna är lata och ska skaffa sig ett riktigt jobb så lackar jag. Om någon är intresserad av att samtala så blir jag sällan arg, däremot kan jag få taggarna utåt av personer som liksom ska komma och sätta sig på mig och typ förklara hur världen ser ut.
Snarare än arg blir jag ofta matt. Jag är generellt en debattglad person, men kan ofta tycka att det ä tröttsamt att behöva ta samma jävla diskussion igen och igen (vilket ofta händer om man är feminist). När den tjugonde personen säger att ”hen” betyder ”höna” så vill jag bara göra en gigantisk facepalm. I sådana situationer har jag sällan tålamodet att harva upp hela jävla diskussionen igen, utan snäser ofta av folk.
Slutligen, vad tycker du är det viktigaste för klasskampen och kvinnokampen idag?
Svår fråga. Jag tror inte att det finns en enskild sak som är viktigast, men jag tror att både klasskampen och kvinnokampen måste frigöra sig från hela samtyckesidén som präglar det politiska samtalet just nu och våga se och tala om en maktkamp och konflikt mellan olika grupper som faktiskt existerar. Jag tycker att feminismen har blivit lite väl relativistisk i just maktfrågan och att man hellre talar om genus och normer och analyserar till minsta beståndsdel istället för att tala om att kvinnor som grupp fortfarande har mycket mindre reell makt än män.
Hur känns det att vara i Sverige igen?
Väldigt skönt, även om jag saknar Bryssel lite. Man skapar ju en identitet kring ställen man är på och personer man umgås med och det kan ju alltid kännas konstigt att ställa om sig.
Har du tips på fler bra feministiska bloggar?

Jag skulle gärna vilja veta lite mer om dig utöver din politiska feminist-sida =) Exempelvis:

Vad har du för drömmar?

Min dröm för närvarande är att forska på statsvetenskap med inriktning kriminologi. Det viktigaste för mig är att få ägna mitt liv åt något jag tycker är roligt och som känns rätt, till exempel politik, skrivande eller forskning.

Är barn något du vill ha?

Jag pendlar till och från i denna fråga. Just nu kan jag nog säga att jag helst skulle avstå från att ha egna, men jag vill absolut ha barn i mitt liv. Jag tycker om barn, men vette fan om jag skulle palla med att ha egna.

Vill du leva lugnt och stilla svensson-liv eller vill du se världen?

Framförallt vill jag leva intellektuellt utforskande. Jag vill absolut inte hamna i en situation där jag stagnerar intellektuellt och slutar upptäcka nya tankar och idéer. Att se världen är ingen stor dröm hos mig men jag tror att det är vad jag kommer lägga pengar på i framtiden, mest för att jag inte vet vad jag annars skulle prioritera. Det är ju roligt och givande att resa, men jag har inget stort upptäckarbehov.

Har du några matrealistiska drömmar?

Det är klart jag har det, men jag undantrycker dem och försöker prioritera annat. Jag kan ibland längta efter materialistisk förströelse, alltså inte att inneha tingen i sig men att konsumera för konsumerandets skull. Detta är dock något jag försöker röra mig bort ifrån. Sedan finns det såklart också saker som är viktiga i sig, framförallt att ha ekonomisk trygghet och ett schysst boende. Jag vill inte behöva vända på slantarna när jag är 30, men jag känner inget behov efter att ha mycket pengar. De enda prylar jag kan komma och tänka på som jag verkligen skulle vilja ha är schyssta kameragrejer och möjligtvis en najs och lätt dator.

Har du några ovanliga små ovanor? =)

Det jag kommer att tänka på spontant är att jag har otroligt svårt att fatta skämt och ironi och tar saker på alldeles för stort allvar för det mesta. Personligen tycker jag inte detta är ett problem, men jag vet att andra tycker att det är lite märkligt. En annan grej, som väl hänge ihop med föregående, är att jag aldrig duckar för en diskussion.

Vad lyssnar du på för musik? Säg fem band som du gillar (detta är inte en order utan en glad uppmaning)! Räknar du musik som ett intresse och i så fall när utövar du detta?

Jag har snabbkikat i din bloggkategori som heter musik, men jag fick ingen uppfattning om vad du är för en filur musikmässigt. Finns det någon slags musik som du verkligen inte gillar? Varför i så fall?

Jag lyssnar ganska ofta på musik men när liksom inget gigantiskt musikintresse. Överlag så upptäcker jag väldigt lite ny musik, helt enkelt för att jag snarare använder musik som avkoppling än som något jag aktivt avnjuter och upptäcker.

Jag är nog ganska dramatisk av mig i fråga om musiksmak. Jag tycker om sorgsen eller arg musik som baserar sig mycket på sång. Jag tycker även om visor och till viss del singer/songwriter-musik. Jag är generellt inte särskilt förtjust i musik som ger en lättsam eller glad känsla, jag tycker inte heller om musik som känns som någon slags uppvisning i teknisk skicklighet eller som är för tillrättalagd (förutom viss ”elektronisk musik”, vilket för övrigt är en jävligt ospecifik term). Fem favoritartister är: Diamanda Galas, Pj Harvey, Björk, Nine inch Nails och Scott Walker.

Jag tycker om att lyssna på samma musik under längre tid eftersom musiken då får djupare känslomässig innebörd. Nine inch Nails har jag lyssnat på sedan 14årsåldern vilket gör att musiken är väldigt känsloladdad för mig, det uppskattar jag.

8 reaktioner till “Svar på frågor del 1.”

  1. Oj visste inte att du gillade Kvinnopartaj, förvånar mig rätt mycket. Sen gnager inlägget du skrev om att bryta mot lagen om statens intressen vs andra intressen. du har inte helt rätt där men jag kan inte exakt formulera varför och det gör mig galen.

    1. En invändning kan ju vara att staten (antas) sätta lagar utefter det allmännas intresse? Den tesen utgår ju dock från att den representativa demokratin tar vara på allas intressen, vilket enligt mig inte stämmer.

  2. hmm nja inte det, har med suveränitetsprincipen att göra och jag vet inte, ska fundera på det och återkomma.

    sen är jag nyfiken, skulle du föredra kvinnopartaj framför till exempel lady dahmer (jag gör det i alla fall) och i så fall varför?

    1. Tkr de är roliga och rappa. Gillar Lady Dahmer men ger mig sällan nya infallsvinklar.

  3. Antar att det inte var någon officiell representant för Norra Real som sade det där när det var öppet hus. Eller såg de det som något som stärkte skolans prestige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *