Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

”This is what a feminist looks like” och feminism som identitet.

Tänker lite på den här ”this is what a feminist looks lik”-grejen, som är problematisk på flera sätt bland annat eftersom den sätter fokus på yta och att typ ”motverka” fördomar om att feminister i orakade och fula, som om en inte fick vara det.

Men jag tänker framförallt på fenomenet feminism som identitet. Jag tycker mig ha sett flera exempel på detta, till exempel i ”feminister har bättre sex” eller i vissa människors eviga tjat om vem är är/inte är eller får/inte får ”vara” feminist. Det verkar vara viktigt för många hur en feminist ska vara, ska lev sitt liv och så vidare, faktiskt rentav viktigare än att diskutera hur vi ska kunna föra feministisk kamp.

Ofta får jag frågan: ”kan män vara feminister?”. Jag tycker den är så konstig. För mig handlar det inte om huruvida en man ”är” eller inte ”är” feminist utan om huruvida han behandlar mig och andra ickemän med respekt och om han bidrar till störtandet av patriarkatet.

För vissa verkar det viktigaste inte vara att bidra till den feministiska kampen utan om att ”få” vara feminist. Ett bra exempel på detta tycker jag är vissa högerfeminister och män som ägnar mer tid åt att gnälla om att de inte får vara med än på att utveckla och utöva feministiska praktiker. Istället för att göra sin grej så uppsöker de feminister som uttrycker sig negativt om dem och gnäller om att de inte får vara med.

Att sätta så stort fokus vid hur en feminist ser ut, lever och knullar tror jag inte är bra i längden, oavsett om det handlar om att lyfta skillnader inom gruppen eller diktera normer. Fokus hamnar på vem som ”är” och inte ”är” feminist istället på att bedriva kamp emot patriarkatet. Målet blir att så många som möjligt ska ”vara” feminister, men vad det innebär att vara feminist vattnas ut från att handla om att kämpa emot patriarkatet till att vara en samling attribut och floskler som en kan välja att ikläda sig om en tycker att det verkar hippt och roligt. Jag tycker att det känns oseriöst och jag förstår inte varför det ska vara något slags fokus. Är det för att det ska verka ”kul” att vara feminist? Visst finns det många fördelar med att vara feminist men jag tror inte att det är särskilt positivt om folk börjar söka sig till den feministiska rörelsen för att de tjänar på det som individer, det måste handla om att kämpa kollektivt.

Framförallt ”feminister har bättre sex” tycker jag är problematiskt eftersom det handlar om att upphöja gruppen ”feminister” som en som har ett bättre sätt att leva sitt liv. Jag har mycket svårt att identifiera mig med den här bilden, vem är det jag förväntas ha bättre sex än och varför? Varför skulle det över huvud taget vara relevant i feministisk kamp?

För mig att ta en bild på mig själv där det står ”this is what a feminist looks like” vore att sätta min identitet som feminist framför den faktiska feministiska kampen.

Sedan inser jag att detta kan fylla ett syfte när en vill påpeka att det bedrivs feministiska kamp även inom grupper och på platser som brukar offerförklaras som kräver att få ta plats inom feminismen som subjekt, alltså personer vars feministiska kamp osynliggörs, och som sådan tycker jag absolut att det kan finnas en poäng i det. Som generell trend tycker jag dock att det är problematiskt att sätta fokus på feminism som identitet snarare än praktik.

6 kommentarer till ”This is what a feminist looks like” och feminism som identitet.

 • Sara skriver:

  Men, jag har aldrig uppfattat ”this is what a feminist looks like”-kampanjen som något som har fokus på att visa typ att ”feminister kan också vara snygga”? Jag ser det snarare som en grej som visar att feminister kommer i alla möjliga förpackningar, att man gör ett statement av sin ideologi.

  • Fanny skriver:

   Jag tycker inte jag lägger så mkt fokus på utseendegrejen här heller, utan just det du säger

 • Zev skriver:

  Min reflektion i sammanhanget är att många tror att feminister är feminister för att de är ”fula”.
  Inställningen ”jaha, du kunde inte tävla med de snygga tjejerna, så du blev feminist istället, för att svartmåla allt det du egentligen vill ha men inte kan få.”
  Att visa att feminister kan vara snygga blir då ett ställningstagande som visar att mina värderingar och min kamp för lika rättigheter betyder mer för mig än vad jag kan få eller inte få på grund av mitt utseende.

 • AC skriver:

  Jag håller helt med om att ”feminister ha bättre sex” är en helt sjuk sak att ”marknadsföra” och det gör mig djävligt förbannad av många anledningar. Men vad gäller ”this is what a feminist looks like” så tänker jag att det finns en ganska bra strategisk poäng, eller flera.

  Tex att stärka varandra och hitta allierade där en minst anar, slå sönder myter om att det bara är tex kvinnoidentifierade personer som är feminister, eller att de skulle se ut och vara på ett visst sätt.

  Jag tänker också att det finns en poäng i att synas på ett sätt som är apolitiskt, för att det på ett mjukt sätt normaliserar feminism, en process jag tror kan hjälpa rörelsen i längden. Och även om det skulle vara så att personer som tänker att det är ”coolt att vara feminist” bestämmer sig för att ”bli” feminister så är det lättare att predika för kören. Har de redan öppnat upp sig för argumentationen och vissa av de feministiska grundidéerna blir det lättare att fördjupa och utveckla deras analys om rörelsen tar det ansvaret och bjuder in dem.

  Givetvis är det problematiskt på sina sätt, att spela efter reglerna, inom ramarna för en utseendeorienterad diskurs och kultur, men jag tror på ett sätt att manifestationen av mångfald inom rörelsen kan gynna den. Lite som den där frustrerande grejen att det är lättare för snubbar att få gehör av andra snubbar för sina feministiska åsikter, än för ickemän att få det från samma grupp. Men när fröet väl såtts, då blir det liksom lite lättare för alla tänker jag.

 • Ebba skriver:

  Jag tycker att du är så otroligt smart! Så cool och fantastisk. Jag är själv feminist och vill engagera mig mot patriarkatet och den könsmaktordning som finns på agendan. Jag vill lära mig slås retoriskt. Jag vill engagera mig. Men allt det här är bara en stor vilja och jag vet inte var någonstans jag ska lägga min energi. I vilken organisation eller förening?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv