Vad offrar kvinnor för mäns ansvarslöshet?

Rörande det här med risker som är förenade med abort, som jag tog upp i förra inlägget, så har vissa undrat vad jag menar. Jag vill förtydliga att jag inte tror att en behöver vara rädd för sitt liv eller bestående skador om en gör en abort, speciellt inte om den sker tidigt. Riskerna för sådant är som jag förstått det ganska små. Däremot är abort på andra sätt smärtsamt, det är till exempel många som mår dåligt eftersom en proppar i sig e massa hormoner. Detta går såklart över, men det är fortfarande ingenting som är särskilt trevligt att genomlida. Att till exempel må psykiskt dåligt är också en risk och et obehag som är värd att ta med i beräkningen.

Anledningen till att jag skriver så är för att jag kan tycka att det är problematiskt när folk har en för lättvindig inställning till aborter. Ofta så uppfattar jag att män har en väldigt avslappnad inställning till att kvinnor ska göra abort, jag har till exempel stött på de som tycker att de minsann inte behöver skydda sig vid sex eftersom en ju kan göra abort.

Jag har själv tänkt att jag kan skippa skydd vid sex eftersom en kan abortera, men i gymnasiet fick jag ett missfall vilket gav mig en del insikter om vilken jävla chock för kroppen det kan vara att först förbereda en graviditet och sedan få den avbruten. Jag hade också en ytlig bekant som gått in i en flera månaders lång depression på grund av en abort. Sedan dess har jag skyddat mig.

Jag tycker att det är en ganska stor skillnad på vad jag väljer att göra med min egen kropp och vad en man pressar mig till att göra, men vad som är viktigare är att att viktigt skäl till att jag slarvade med skyddet innan var att så många män är så oerhört omedgörliga när det kommer till att använda kondom. Det kan vara fråga om väldigt subtila saker som att sucka när kvinnan ber om det, eller att liksom börja köra på med penetration och så vidare utan att ens bry sig om det. I en sådan kontext är det lätt att känna att det är värt att ta risken, en an ju ändå göra abort.

Det verkar finnas någon slags uppfattning om att abort är något som kvinnor gör i en handvändning, typ för skojs skull. Detta tycker jag är en problematisk uppfattning av två skäl. Dels för att den spär på den här idén om att kvinnors kroppar är något en kan göra lite vad en vill med, i det här fallet för att mannen ska slippa det enorma obehaget med att ta på sig en jävla kondom. Jag tycker det är ganska absurt att vissa män uppenbarligen tycker att en kvinna ska genomlida en abort för att de ska slippa ha kondom. Jag tror också att det är problematiskt eftersom denna idé kan användas av abortmotståndare, för att stärka uppfattningen om att aborter genomförs i onödan och liknande.

Jag tror att det som krävs är en viss omvärdering av mäns njutning och kvinnors kroppar. Jag ser abort som preventivmetod mycket som ett resultat av att män lastar över sitt ansvar att skydda sig på kvinnor. Idag anses i princip kvinnan ha ansvaret för att skydda sig vid sex, och om hon blir gravid är det hennes ansvar. Män däremot kan kosta på sig att vara lite slarviga, för det är ju ändå inte de som sitter med ansvaret för det hela. I en sådan kontext blir det plötsligt helt rimligt att en man värderar att slippa ta på sig kondom högre än att kvinnan han ligger med ska slippa genomgå ett smärtsamt och riskfyllt ingrepp. Jag tycker det är viktigt att tala om vad kvinnor offrar för mäns vårdslöshet.

8 reaktioner till “Vad offrar kvinnor för mäns ansvarslöshet?”

 1. Jaa. Jag blir så trött och ledsen på män som inte tar detta ansvar. Jag som tjej vill inte alltid vara den som bär ansvar för att säga ”stopp, vänta, hur ska vi göra med skydd” i en sexuell situation med en man. Män MÅSTE ta sexuellt ansvar. Det är inte okej att ”köra på” tills tjejen säger stopp. Visa hänsyn för fan.

 2. Kan ju lugnt och mycket sansat säga att jag håller med dig helt och hållet. Herregud, fastnade mycket snabbt vid din blogg och dina inlägg – de är ju så bra skrivna och välutvecklade. Räkna med att jag kommer tillbaka!

 3. Det finns ju andra sätt att ha sex på om en inte vill använda kondom. Ömsesidig onani t.ex. Det är alldeles för mycket fixering vid penetration som enda sättet att ha sex.

  1. Jag håller med dig helt och fullt men vill göra ett tillägg angående kondomer just.

   Den känslan man får i penis är direkt relativ till hur pass uppkåtad du är. Även om kondomen möjligen förtar lite grann så kompenseras det lätt med ökad upphetsning. Kondomen har väldigt lite med det hela att göra, men om du däremot förväntar dig att sexet blir förstört av att du har en kondom på dig så kommer det också att kännas så. Det är hjärnan som styr och är det främsta sexuella organet. Är du duktigt upphetsad blir penisen så superkänslig att du inte ens kommer märka att det finns en gummihinna emellan.

   Det går också att framkalla ökad känslighet med att köra lite avbruten onani någon timme innan.

   Bäst effekt får du också om du gradvis börjar associera kondomer med riktigt skönt sex. Prägling är fullt möjligt. Hur kommer det sig annars att det finns människor med olika böjelser där penetrativt sex inte ingår ändå kan bli enormt tillfredsställda? Hjärnan styr.

   (Jag hoppas att den här kommentaren inte känns för mansfixerad eller något, men jag använder den här vetskapen för att ge mina kompisar en tankeställare. Det känns inte som om det är allmänt känt).

 4. Vet inte hur många gånger det blivit små bråk om att ens partner/ligg inte vill ha kondom för det är så ”jobbigt” och inte så ”skönt”. Men jag då? Som är rädd för att bli gravid då jag inte vill ha barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *