Vad tjänar era städerskor egentligen?

Vad jag inte begriper med den så kallade pigdebatten är varför det skulle vara en feministisk fråga över huvud taget. Det feministiska perspektivet är väl helt ointressant och om man nu ska se det så så är det väl bara bra att kvinnor kan tjäna pengar på något de alltid antagits göra gratis.

Sen finns det såklart en feministisk aspekt i lönesättningen eftersom städerska är ett kvinnodominerat yrke, men om man jämför städerska med t.ex. rörmokare eller byggarbetare i kvalifikationsgrad så är städerskan faktiskt (för det mesta) mindre kvalificerad. Det är ett simplare yrke.

Men det intressanta här är väl inte just kvinnoaspekten. Hade det varit mer okej om det var en man som skrubbade dina golv? Jag har himla svårt att se varför. Detta är ingen kvinnofråga, det är en människofråga och en klassfråga.

Alla som jag läst medger att de har en städerska passar också på att meddela att hen inte alls är dåligt betald. Nehe. Jag skulle verkligen vilja veta om de har kontrollerat vad deras städerskor har i slutlön, efter att alla avgifter och utgifter är betalda. Jag frågade här vad städerskan fakturerade, men fick dessvärre inget svar. Bara detta från Björn:

Vad tycker du är skäligt betalt för att dammsuga och byta lakan hemma hos någon? Jag antar att det du är ute efter är att säga att vi betalar för lite för deras tjänster? Att de inte har en lön som en bankdirektör (som förtjänar mångfaldigt mer också) – är det skäl nog att låta de vara arbetslösa och ta bidrag istället?

Jag menar såklart inte att en städerska ska ha samma lön som en bankdirektör, det vore orimligt. Men jag tycker att man åtminstone ska kunna ta ut en timlön på strax över hundra kronor innan skatt. Många människor förstår inte att det är skillnad på vad man fakturerar och vad man faktiskt tjänar. Städerskan fakturerar 200 och då tycker man att det är skäligt betalt, men glömmer att hon har en resväg dit, ska betala tjänstebil och hela köret också. Ni fattar.

När man börjar snacka löner så börjar folk snacka tillgång och efterfrågan. Men tillgång och efterfrågan är inte allt som räknas här i världen, man måste också kunna säga att en människa ska kunna få en skälig lön för sitt arbete. En skälig lön är alltså en lön som man kan leva på om man jobbar heltid, utan att behöver vända på varje krona. Kanske ska man även kunna försörja ett barn eller två. Att efterfrågan är låg (vilket den förvisso inte verkar vara när det gäller städtjänster) är inte i sig ett argument för att lönerna ska vara låga.

Sen måste man också tänka på att städerska är ett mycket slitigt yrke. Det sliter på kroppen som bara fan, på grund av alla konstiga ställningar. Man inandas rengöringsmedel och damm hela dagarna vilket troligen ger en viss effekt på lungorna. Därför måste man ta in även det i beräkningen. Det handlar nämligen inte bara om hur kvalificerad en människa är eller hur många som skulle kunna tänkas utföra samma jobb, utan om vilken uppoffring det är.

Jag är väl inte sådär skitförtjust i iden om ett samhälle där alla hushållssysslor läggs ut på entreprenad, från städning till barnhämtning. Det säger väl kanske något om vår livsstil när vi inte kan sköta dagliga sysslor i våra egna hem och familjer. Men jag tycker inte att man har en dålig människosyn för att man anlitar en städerska. Inte dålig kvinnosyn heller. Däremot tycker jag att man inte ska stanna vid prat utan faktiskt anställa en städerska som får ut en rimlig lön.

12 reaktioner till “Vad tjänar era städerskor egentligen?”

  1. Jag är inte särskilt insatt, jag vet bara att de jag känner som har städerskor betalar ungefär 150:- i timmen och det tycker jag är jäkligt bra. Jag har betydligt mindre än så på mitt jobb på Skatteverket och hade ännu mindre som vårdbiträde inom hemtjänsten.

    1. Ja, men du behöver inte stå för ditt eget arbetsmaterial. Det är skillnad på att fakturera och att få ut i lön. Sen måste du tänka på de resor som en städerska måste göra om man har typ 5 uppdrag per dag. Timlönen hamnar långt under 150, det kan jag garantera.

      1. Den städerska jag känner betalar inte sitt eget städmaterial. Det får familjerna själva stå för och ställa fram till henne.

          1. Ja, men det är fortfarande tid du inte får lön för, som går åt i ditt arbete. Alla har resor till och från jobbet, men vissa har mer än andra och framförallt resor inom jobbet. Det kan säkert bli en hyfsad lön i slutänden, jag vet inte. Men jag anser inte att det är det minsta lilla välbetalt om man tjänar strax hundra spänn i timmen hela livet, få yrken har en så usel löneutveckling.

  2. jag har arbetat som städare, om det är slitsamt eller ej beror helt på vilken typ av städning du gör. jag ser städare precis som vilket annat jobb som helst. jag blir arg när politiker eller andra eller andra ska nedvärdera just städare och mena ”att ingen ska behöva städa åt någon annan”. nehe, men då kanske ingen ska behöva laga mat åt någon annan, eller skjutsa någon annan, eller göra någons annan deklaration. allt jobb vi gör är ju åt någon annan! jag hade 92kr i timmen som städare, med bra OB, och tyckte det var helt okej. En kompis som jobbade på McD fick vid samma tidpunkt 68 kr timmen, slet röven av sig och utan OB-tilllägg. så städare har det långt ifrån sämst. jag är övertygad om att de är kapabla till att sätta sina egna priser själv precis som andra företagare.

  3. vad tycker du om folk som passar hundar (dagmatte) för 100 spänn om dagen? eller rastar dem en timme för 50? jag gör det sistnämnda och efter bussturen får jag alltså 16 kr/dag. skönt!

  4. Jag har en kompis som jobbade på ett städföretag. Hon var tvungen att jobba övertid nästan jämt, ingen ob, slitigt jobb och pissig lön. Ska man ha någon som städar åt en ska man nog se till att den som städar får ordentligt betalt, gärna någon mindre firma där inte allt går till chefer och liknande. I hennes fall betalade nog kunderna rätt ordentligt, men en bråkdel gick ju till henne som gjorde det tunga jobbet.

    Sen är det ju olika från ställe till ställe, städa är i sig inget hemskt jobb, så länge det är bra arbetstider, bra lön och ordning och reda på företaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *