Var finns de här ligorna egentligen?

Moderaten Solberg har skrivit en debattartikel om att det vore bra att förbjuda tiggeri. Bland annat skriver hen detta:

Samhällsmodellen i Sverige utmanas av fattigdom, attityder och utanförskap. Vi befäster utsattheten och diskrimineringen när vi inte tydligt tar avstånd från tiggeri i regelverk för gatumiljön och fördömer tiggeri generellt.

Samhället är bra, problemet är att det kommer en massa saker från utsidan som riskerar att bryta sönder det. Vad ska vi göra? Vi förbjuder det! Gud vilken bra lösning på problemet. Nu skickar vi en ”signal” om att vi inte tycker att tiggeri hör hemma i samhället. Eller? Kanske skickar de lite lite mer en signal om att vissa människor inte får synas på våra gator och i våra tunnelbanor.

I början av artikeln står det lite om att tiggeriet verkar vara organiserat:

Under den senaste sexmånadersperioden har vi sett att gruppen tiggare växer i en allt snabbare takt i Stockholm stad. Bland annat i Stockholmsförorten Högdalen, där ett större antal rumäner har sin nattvila ser vi en cirkulation. Gruppen byts ut ungefär varannan månad och man verkar avlösa varandra.

Och i slutet står detta:

Det ska inte vara lagligt att utnyttja andra på det sätt som ligorna gör.

Solberg argumenterar för att tiggeriet är organiserat och drar likhetstecken mellan det och ”ligor” som utnyttjar tiggarna. Om det vore så att det fanns ligor som utnyttjade tiggarna vore det såklart dåligt, faktum är dock att det verkar finnas väldigt lite skäl för att tro detta. Detta är en vanlig myt kring tiggeri som ständigt sprids, men det verkar inte finnas några belägg för den. Gud, kriminella organisationer har väl bättre sätt att tjäna pengar på än att ta de futtiga slantar som tiggarna lyckas få ihop.

Jag kan däremot tänka mig att tiggeriet är organiserat, vilket är en helt annan sak än att det är någon slags ondsint liga som står bakom. Det är väl egentligen inget konstigt med att människor åker tillsammans eller delar på inkomsterna. Tänk er själva om ni var tvungna att tigga och hade vänner eller familj som också var det, skulle ni inte samarbeta med dem då? Det är väl för fan bättre att vara tillsammans än att vara ensam.

Solberg verkar tycka att tiggare ska agera helt individuellt för att det ska vara legitimt. Detta synsätt speglar Moderaternas individualistiska människosyn. Enligt denna är det individer som är fattiga. Men det är inte så det fungerar: fattigdom är inte ett individuellt problem, fattigdom drabbar familjer, byar och länder. Och det är klart att en hjälper varandra i den situationen. Att sätta likhetstecken mellan att folk samarbetar med varandra bland vänner och familj och att det är ligor som utnyttjar tiggarna är förhastat. Det finns helt enkelt ingen grund för att dra sådana slutsatser.

Sohlberg skriver:

En av Moderaternas arbetsgrupper för att utveckla vår politik för framtiden föreslår att det ska bli olagligt med organiserat tiggeri. Det är alltså inte tiggarna själva vi vill komma åt utan de ligor som organiserar tiggeriet.

Det låter väl bra, men hens exempel på lyckad lagstiftning är London där de verkar ha förbjudit allt tiggeri i tunnelbanan. Hen skriver också genomgående i artikeln som om det var allt tiggeri det rörde sig om. Tror hen att allt tiggeri är organiserat av ligor? Finns det något belägg för detta? Det verkar vara tunt med det. Kanske tycker hen att det är ett pris värt att betala att människor som inte har något med ligor att göra också blir bortkörda från sin enda inkomstkälla för att komma till bukt med ”ligorna”.

Artikeln avslutas med en tårdrypande svada om hur hemskt det är med tiggeri:

Ingen ska behöva tigga. Ungdomar ska kunna tjäna pengar på ett vanligt jobb, människor med funktionsnedsättning ska få rehabilitering och stöd, och barn ska vara i skolan. Det är ovärdigt och ingen ska behöva leva så.

Nå, jag håller med om att ingen ska behöva leva så men är förbud verkligen lösningen?

7 reaktioner till “Var finns de här ligorna egentligen?”

 1. Jag reagerade också på när hon skrev att det vore bättre för dessa människor att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Men är inte de flesta tiggare, eller iaf väldigt många, papperslösa? Kanske inte så lätt att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande då…

  Hon får det att låta som att tiggarna väljer bort ett vanligt arbete för att sitta på gatan och frysa en hel dag. Idiotiskt resonemang.

 2. http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/var-finns-ambitionen-att-hjalpa-stockholms-tiggare
  Tycker denna artikel sätter huvudet på spiken : alla spekulerar kring tiggarna och deras motiv men egentligen har ingen koll för vi har inte utrett detta. Då frodas fördomar istället. Att hävda att ”ligor” /maffia ligger bakom är dock rena idiotin av den krassa anledningen att tiggare tjänar för lite pengar för att maffian ska investera i dem.
  Efter Vinterheds artikel följde Dn upp med några intressanta artiklar och intervjuer med tiggare : http://www.dn.se/Stories/stories-sthlm/dn-granskar-tiggarna-i-stockholm
  Intressant och sorgligt.

 3. Röda Korset och Rädda Barnen sysslar ju också med mycket organiserat tiggeri på Stockholms gator. Att det är organiserat anses positivt när välgörenhetsorganisationer står bakom. De som tigger med insamlingsbössa i handen anses göra en god gärning och är fina människor.
  När de fattiga själva kommer och tigger anses tiggeriet fult. Kanske för att fattigdomen plötsligt syns och blir nåt annat än när tiggeriet sker via ombud, när det är nån som vi som sköter tiggeriet till de andra.
  Generalsekreterare för tiggeriorganisationer anses vara goda människor trots att de har höga löner. Om romska tiggare har någon som samlar ihop deras pengar ses den som skurk, trots att det handlar om mycket lägre summor.

  Om det blir lag mot organiserat tiggeri går det att polisanmäla Röda Korset och Rädda Barnen om personer därifrån går och tigger med bössor.

 4. Bra skrivet! Men varför detta ”hen”? Det råder väl knappast något tvivel om att Eva Solberg är en kvinna? En hon alltså.

 5. ville bara säga att det var så himla skönt att läsa denna text utan att behöva veta könet på denne Solberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *