Varför skulle jag inte bli arg över förlöjliganden av en rörelse som kämpar emot förtryck?

En sak jag tycker är märklig är hur människor tycker att feminister är dumma och omogna och gud vet allt när vi blir förbannade över offentlig smutskastning och förlöjligande av den feministiska rörelsen.

Såhär ser det ut från mitt perspektiv: jag engagerar mig på en massa olika sätt i en rörelse som arbetar för social rättvisa mellan män och kvinnor. Jag arbetar emot ett förtryckande system som gör att kvinnor dagligen blir utsatta för olika former av övergrepp, ofrihet och inte sällan får sätta livet till.

Svt väljer att göra en serie i tre delar som går ut på att ”diskutera” feminismen, men som enligt utsago från en mängd personer jag litar på, snarare handlar om att förlöjliga den (har inte sett programmet själv och kommer inte heller göra det, har ingen lust att bli mer upprörd och uppgiven än jag redan är). Detta är alltså frågor som på ett mycket konkret sätt avgöra många människors liv, som handlar om liv och död för många. Feminism handlar bland annat om rätten till sin identitet, om sexuellt våld, om ekonomisk makt, om inflytande över sitt eget liv och om misshandel. Detta är mycket mycket viktiga frågor för en väldigt stor del av jordens befolkning, och feminister spenderar mycket tid och energi på att kämpa emot förtryck.

När människor försöker förlöjliga feminismen förstår jag inte varför jag skulle ta detta med en klackspark och fokusera på något viktigare. Detta är, i mina ögon, en del i det motstånd som jag stöter på som feminist, det är en del i det som hindrar kampen för ett jämställt samhälle. Jag blir förbannad som fan när min kamp spottas på, inte bara för att jag blir kränkt personligen utan för att jag vet hur många människor som dagligen lider och dör som en följd av det här jävla samhällssystemet. Jag vet att kvinnor och trans*personer i denna stund våldtas, misshandlas och till och med dör som ett resultat av denna vidriga struktur. Jag tycker inte att det är någon jävla lek, jag vet att det är blodigt jävla allvar. Därför blir jag jävligt sur när någon på ett mycket aktivt sätt försöker sätta käppar i hjulet för oss som faktiskt lägger lite engagemang i att stoppa detta förtryck.

Jag är så trött på att agera ”moget” och liknande när det kommer till sånt här, och det är nog ingenting emot hur de för vilka ”hen” är en fråga om deras egen identitet känner inför att ständigt bli förlöjligade och utpekade som någon slags dålig och irrelevant feminism. Det är klart att det är något som en måste få reagera på och bli arg över.

Ja, jag blir förbannad när någon väljer att utnyttja sitt utrymme till att förlöjliga människor som kämpar för sina och andras rättigheter och jag har mycket svårt att förstå varför jag inte skulle bli det. Detta är inte någon tramsig lek för mig, det är en fråga om den politiska verkligheten i vilken jag utsätts för förtryck och kampen för att förändra detta. När personer kommer och tycker att jag ska ta emot deras eller andras förlöjliganden och trams på ett snällt sätt undrar jag vilken jävla verklighet de lever i. Jag lever i alla fall i en där kvinnor är förtryckta, och jag har mycket svårt att se varför det skulle vara okej med ett tv-program som fokuserar på att förlöjliga kampen emot detta förtryck.

Det hela blir liksom så jävla absurt när jag tänker på alla de vidriga berättelser om sexuellt våld, förtryck och mäns våld mot kvinnor jag får ta del av på daglig basis. Jag kan fan för mitt liv inte begripa vad det finns för jävla mening med att göra den typen av förlöjligande av feminismen, och jag kan inte heller förstå varför jag skulle acceptera det och typ ”gå vidare” eller något liknande. Jag kommer att fortsätta vara feminist trots dessa fåniga försök till smutskastning, och jag kommer fortsätta tycka att de som sysslar med detta är idioter som inte bara inte tillför något till samhället utan rentav lägger sin tid på att motarbeta oss som kämpar emot förtryck.

17 reaktioner till “Varför skulle jag inte bli arg över förlöjliganden av en rörelse som kämpar emot förtryck?”

 1. Precis! Blev både provocerad och ledsen av serien (har bara sett första delen dock). Kändes verkligen vinklad för att framställa feminismen negativt. Tycker att de frågor som togs upp förlöjligades, och det var mest fokus på små delar av feminismen, enstaka personer osv. Serien är ju knappast representabel för vad som är feminism, utan är snarare ett försök att bekräfta en tråkig (och felaktig) feministisk stereotyp. Hade velat se en mycket mer nyanserad diskussion i programmet. Men det är väl inte det som är syftet.

 2. Hela programmet var jag arg. Fram tills i slutet när hon sa att vi inte behöver ”strida för vår överlevnad” för att Sverige är världens mest jämställda land och blabla. Och att det är därför feminister har svävat iväg och håller på med små frågor långt ifrån människors ”riktiga problem”. DÅ blev jag bara bara ledsen, tänkte på våldtäkt och misshandel och otrygghet och ätstörningar och att aldrig bli tagen på allvar. Det är alltså inte några riktiga problem. Det är alltså inte att behöva slåss för sin överlevnad. Vilket slag i ansiktet

 3. Jag började kolla men efter en stund var jag tvungen att börja snabbspola och efter ytterligare en liten stund bara stänga av och sköta hushållet i stället. Ett bra program om feminism hade nog inte fått mig att hellre vilja diska. Detta var i nivå med punked med Ashton Kutcher.

  1. Jag har inte ens velat titta på det, insåg att det besparar mig en hel del irritation genom att helt enkelt undvika programmet.

 4. Kritik mot feminism som egentligen enbart är metadiskussioner om feminism kan vi sluta med detta snart??! Så fucking tröttsamt.

 5. Intressant blogg.
  Tyvärr tycker jag att du helt missat poängen med programmet (dessutom har du inte ens sett det). Det är en personlig resa i vissa delar av feminismen, inte ett förlöjligande.
  Vill säga att jag inte heller tycker att programmet är särskilt bra rent innehållsmässigt. Men, jag tycker att de frågor hon vill ta upp är högst relevanta och värda att lyssnas på och bemötas som mer än ”förlöjligande kommentarer” om man vill ha en seriös debatt. Men tål man inte att ens filosofi kritiseras känns det inte som att ens argument är starka nog kan jag tycka.

  Bara för att en teori kämpar för förtryck betyder inte det att den är helt ”felfri” Dessutom är feminismen väldigt mångfacetterad och inte en homogen politisk teori. Att då ifrågasätta vissa delar av den tycker jag bara känns sunt!? Ingen politisk ideologi är så bra att den inte ska ifrågasättas.
  Vill också säga att jag tycker att feminismen gjort väldigt många bra saker för utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle. Så att du inte tror att jag är anti-feminist.
  Hej

 6. Halle-fucking-luja! Jag är så sjukt less på att få höra om hur en bör fokusera på ”riktiga” problem. Som om kvinnors utsatthet och ställning som andra klassens människor inte vore riktiga problem.

  Dessutom kommer dessa kommentarer knappast från människor som själva bara bemödar sig med ”riktiga” problem, utan gärna från personer som inte har några som helst problem med att uppröra sig över att parkeringsplatser för funktionshindrade alltid står tomma medan de själva minsann måste åka runt och leta och leta efter någonstans att parkera #buhu #vardagstragik #vemärdetmestsyndom_egentligen_ Men det kanske är sånt som är ”riktiga” problem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *