Vi är värda att vara hela människor.

I Moulin Rouge säger Satine, när hon bestämt sig för att fly med Christian, såhär till Zidler: ”hela mitt liv har du fått mig att tro att jag bara är värd det som någon betalar för mig. Men Christian älskar mig”. Christians kärlek är något rent, något äkta. Att hon får den kärleken av Christian beskrivs som den gåva hon behöver för att frigöra sig från förtrycket på bordellen, för att bli mer än en vara, för att bli en människa. Christians kärlek får henne att inse att hon är värd mer.

Men i patriarkatet, där kvinnors värde bestäms av män, är både pengar och kärlek en slags valuta. Att bli älskad av en man är att tilldelas ett värde. Att bli erkänd av en man är att få ett värde i det patriarkala samhället. När Satine väljer att lämna bordellen så frigör hon sig inte från patriarkatet, från en situation där män bestämmer hennes värde, hon går bara in i en ny. En ny situation som troligen är mer angenäm, men därför också mer fjättrande, mer känslomässigt upprivande, svårare att lämna.

Romantiken lär oss att detta värde män sätter på kvinnor med sin kärlek är rent, att det är fritt från förtryck, att det är det som kommer göra oss lyckliga. Men detta är en lögn, för väl inne i dessa relationer så fortsätter förtrycket. Den romantiska lögnen används för att locka in kvinnor i dessa relationer, för att få kvinnor att ge av sin kärlekskraft till män i utbyte mot att bli accepterade och kanske rentav upphöjda i patriarkatet. Men aldrig i utbyte mot att de blir människor, fria att definiera sig själva och välja sitt eget livsöde.

Jag har en dröm, en dröm att verklighetens Satine och alla andra världens kvinnor istället ska resa sig upp och säga ”hela mitt liv har ni fått mig att tro att jag bara är värd något om en man älskar mig, men det är en lögn. Det är en vidrig patriarkal lögn, och nu ska vi sluta anpassa oss efter den. Jag är värd någonting även utan din patriarkala bekräftelse”.

För vi är värde mer än både de pengar någon kan tänkas vilja betala för vår kropp eller den bekräftelse en man kan ge oss genom sin kärlek. Vi är värda att vara hela människor, att vara fria att definiera oss själva istället för att definieras av män. Vi är värda att leva i ett samhälle där det inte är mannens blick som avgör om vi har rätt att leva ett bra liv.

4 reaktioner till “Vi är värda att vara hela människor.”

  1. Fint skrivet och tänkvärt inlägg! Jag tror dock (tyvärr) att denna insikt om man verkligen tar till sig den på djupet är för smärtsam för många och att det känns för svårt att lämna ”illusionen” om tvåsamhetskärlek som livets mening. Särskilt om en inte känner och vet att det finns bra alternativ att fylla ut den livslögnen med.

    Själv lever jag visserligen i en tvåsamhetsrelation, men har (som du) gett upp tanken om att min relation är mitt allt och att den är det som ger mig värde etc. Men det är ju inte lätt att skilja ut vad som är ”äkta kärlek” när man lever i ett patriarkat egentligen.. Hur som helst tror jag på att om man mår bra i en relation och bryr sig om varandra och är medveten om att en påverkas av rådande könsroller etc och vill motverka det, så kan det helt klart vara värt att leva i en kärleksrelation. Med det sagt så tror jag ändå många mår bäst av att leva på andra sätt, men det är ju inte tvåsamheten i sig det är fel på tycker jag utan själva påtvingandet och normen av att alla i ett samhälle bör och skall leva i heterosexuell tvåsamhet med barn etc.

    Off topic men håller för övrigt på att ta mig igenom Karin Boyes sista bok Callocaine just nu, har du läst den?!

  2. Tror du alls på ’sann kärlek’? Som något genuint stärkande och frigörande för alla parter?

    1. Ja, absolut. Vet inte om jag tror på den i formen av romantisk kärlek dock, men utesluter ej att det går. Kärlek mellan vänner är ju t.ex. ofta jävligt fett och frigörande i min erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *