Vidriga attityder kring våldtäkt.

Denna bild alltså. Det måste vara något av det vidrigaste jag någonsin någonsin sett. Vad är det egentligen för jävla stil att göra såhär. Kvinnan på bilden hänger ju inte ens ut någon person, hon verkar inte heller ha anmält händelsen. Det enda hon säger är att hon blivit våldtagen och för det ska hon hånas på det här sättet. Jag tycker att det är så jävla vidrigt. Som tur är finns det underbara människor som går in och försvarar:

Jag undrar verkligen vem den här snubben är att avgöra vem som har blivit utsatt för en ”riktig” våldtäkt eller ej. Dessutom är jag intresserad av hur han resonerar kring detta med kvinnohat. Det är väl klart att han inte är en kvinnohatare, som om det upptog hela hans identitet, att han alltid betraktade kvinnor med avsky. Däremot ger han här uttryck för extremt misogyna tendenser och sprider misogyna uppfattningar. Personer kan gå omkring med dessa uppfattningar och uppfattas som helt normala, men ibland kryper det fram. Jag har varit med om det både en och två gånger att personer som jag trott varit vettiga rörande dessa frågor visat sig ha väldigt konstiga åsikter i vissa fall och det är klart att sådant måste konfronteras. Men killen verkar tycka att man kan skriva vad som helst om kvinnor så länge man inte är en kvinnohatare. Men vet du var, det spelar ingen roll vad du definierar dig som utan det är vad du ger uttryck för och sprider som är grejen. Ett kvinnohatiskt uttalande blir inte okej för att du inte hatar kvinnor till vardags, för att du annars är en så kallad ”skön kille” eller vad fan som helst. Misogyni är misogyni, och det blir inte mindre misogynistiskt för att det kommer ur din käft. Om det nu är som du säger att du inte alls behandlar kvinnor illa i ditt övriga liv är detta endast ett bevis för hur djupt dessa vidriga attityder kring våldtäkt sitter.

Sen kom det. Det jävla manshatarargumentet. Jag har läst tråden och kan intyga att hon inte skrev något över huvud taget som är det minsta manshatiskt, hon har bara skrivit att man inte ska komma och ogiltigförklara och förnedra en persons historia bara för att det finns vissa kvinnor som har ljugit om att de blivit våldtagna. Att kritisera misogyna tendenser är tydligen manshat, men att sprida misogyni och hetsa mot våldtagna tjejer har absolut inget med kvinnohat att göra tydligen. Hm, bara jag som ser en liten lucka här?

Sedan detta som jag nästan tycker är det mest äckliga. Kvinnan på bilden har inte alls skrivit att hon följde med, hon har inte skrivit någon som helst detalj om hur själva våldtäkten gick till. Nej, hon har inte skrivit att hon sa nej men hon har inte skrivit något annat om det heller. Måste man redovisa händelseförloppet in i minsta detalj för att det inte ska antas att man ljuger? Måste man skriver att man sa nej för att bli tagen på allvar? Varför måste historien vändas ut och in på detta vis, kan ni inte bara ta henne på orden? Jag menar, det är ju inte en jävla rättegång. Gärningsmannen är inte ens namngedd. Hade denna reaktion kommit om det var någon som berättade om ett rån hen blivit utsatt för. troligen inte.

Nu kommer alltså statistiksnacket. De flesta som anmäler har tydligen inte blivit utsatta för brott. Herregud, vilket äckligt cirkelresonemang. Om man anmäler så är man alltså mindre trolig att ha blivit våldtagen, enligt denna kille. Sedan kan man ju för övrigt undra hur denna statistisk blivit framtagen för om det, som jag tror, rör sig om hur många anmälda våldtäktsmän som blivit dömda för sitt brott så är det ju rentav löjeväckande. Alla vet ju att det är svårt att få någon fälld för våldtäkt. Låter verkligen jättekonstigt.

Rörande det sista så är det klart att det är fel att medvetet ljuga i rätten. Dock tror jag att det är ganska ovanligt och framförallt så är det faktiskt ingen som vet hur vanligt förekommande det är. Det påstås ju ofta att det är det, men det är ju en myt som många våldtäktsmän och deras, förhoppningsvis, godtrogna vänner har ett intresse av att sprida. Men faktum är att jag aldrig någonsin sett någon slags statistisk som talar för att det skulle vara så. Och jag fattar inte heller varför man skulle vara intresserad av att utsätta sig för det utan att ha blivit utsatt för det, vad skulle man kunna tjäna på det egentligen?

Hur som helst så slutade bilduppläggaren med detta. Alla hade tydligen missförstått honom, för det han menade var ju att vissa blir oskyldigt anklagade och de han syftar på är folk som inte ens var i samma stad när det inträffade. Jobbigt att bli misstolkad…

Och så avslutar han men det där helt obetalbara, att tjejer som anmäler falskt sabbar för kvinnokampen för ingen tror på tjejer sedan. För det första är det så jävla vidrigt att skuldbelägga kvinnorna som anmäler för en fördom som andra människor går omkring och bär på. Vad fan, det är ni som ska ta itu med eran kvinnosyn, inte kvinnor som ska sluta anmäla våldtäkt om det inte garanterat leder till fällande dom. Jag menar, klart som fan det händer att folk ljuger om vad de blivit utsatta för, rätt upp och ner, men detta är absolut inget argument för att misstro kvinnor som anmäler våldtäkt i regel. Om folk nu brukade anmäla rån falskeligen, skulle det vara ett argument för att misstänkliggöra alla som anmäler sig rånade? Troligen inte.

Det finns ju faktiskt inget sätt för någon att veta om en  ljuger eller inte, ord står mot ord. Att ett mål läggs ner betyder inte att det är säkert att personen var oskyldig, det betyder att man inte kunnat bevisa personens skuld, något som är svårt när det gäller just våldtäkt. Vissa brott är enklare att bevisa, andra mycket svårare. Att vissa är svåra att bevisa borde inte göra att man ska misstänkliggöras när det anmäls. Så ser man inte på annan brottslighet, det är i princip bara våldtäkt.

Folk har en så otroligt vidrig syn på våldtäkt. Jag mår fan illa av denna tråd. Och förresten: lär er stava det jävla ordet! Det stavas för helvete inte med ”ck”.

42 reaktioner till “Vidriga attityder kring våldtäkt.”

 1. Dessa två puckade svin ska enbart hålla sina munnar. Att ena är så jävla dum i huvudet att han ordbajsar om statistik utan att ens ta upp det stora problemet idag – få våldtäkter anmäls, runt 10% går upp i rätten och en fjärdedel får fällande dom. Men i hans sjuka upp och ner vända värld så är det största problemet istället något idiotiskt påhitt av anti-feminister och andra idioter. Det är töntar som dessa två som enbart är till problem för våldtagna kvinnor. Jävla dumsvin.

  1. Jag undrar verkligen vad det är för statistik han hänvisar till. Jag fattar inte hur den har kunnat tas fram nämligen.

 2. Usch, läste igenom den här kommentarstråden tidigare idag och blev illamående, och ledsen. Hatar folk som har en syn på att det är någon typ av kvinnoliga som bara går runt och lurar män till sex för att sen våldtäktsanmäla och casha in, det låter inte superlukrativt.

  1. Nej, verkligen inte. T.ex. försäkringsbedrägeri låter ju som en bättre grej.

 3. Faan vad jag känner mig maktlös. Jag vet inte hur många gånger jag hört det när jag berättat om det jag varit utsatt för: ”men så finns det ju de som ljuger också” som avslut. Som att det är mitt ansvar! Det är sånt här som får mig att vilja bli som Bella. (Dirty weekend-Helen Zahavi.) Det är sånt här som får mig att förlora hoppet.

  1. Precis. Vad fan har det med din situation att göra att andra ljuger. Märkligt.

 4. Hej!
  Väldigt bra skrivet och verkligen värt att tänka på.. Inläggen från personerna var både skrattretande och sorgliga, jag menar, tror det verkligen själva på att alla kvinnor som blir våldtagna skäms för mycket för att anmäla ? Och att det enbart är fulla fjortisar som ångrade sig dagen efter som anmäler ?

  Däremot vet jag, att det är många som inte anmäler pga att våldtäkten begåtts av släkting, partner, vän eller vänners vänner, de har varit fulla och inte vågar för rädslan att inte bli trodda..

  Jag blir så ledsen när jag tänker på att det finns människor därute som inte anmäler en våldtäkt med risken för att inte bli trodd, men jag kan själv tänka mig hur jobbigt det måste vara att bevittna den som angripit en och smutsat ner det som varit så privat för en, kränkt, hotat en och sedan blir släppt fri framför ögonen på en… Det skulle vara en mardröm
  Tack igen för ett bra inlägg, nu ska jag kolla vad mer för intressant du skrivit då detta var mitt första besök här=)
  Kram / N

 5. asså, är så himla trött på allt snack om ’tjejer som blivit våldtagna på riktigt’, det är fan en hel uppsjö regler kring hur en ska bete sig då. Suck.

  1. Mmm. Helst ska man inte lämna huset på ett år och endast ha mjukisbyxor.

 6. Snyggt att avsluta med ”men jag ogillar ju bara falska anklagelser, är det så fel?”. Jävla plattityd-missbrukare som dessutom implicerar att de andra gillar falska anklagelser trots att det inte var det hen sa från första början.

  Sen började jag fundera; ifall det nu är så att det är mindre troligt att en kvinna som anmäler en våldtäkt faktiskt har våldtagits än med en kvinna som inte anmäler våldtäkt så borde ju det innebära att våldtäkterna är enormt många fler än någon kunnat gissa sig till, då andelen kvinnor som anmäler våldtäkter är färre än resten av alla kvinnor i världen. Logiskt felslut! Aha!

  1. Precis, det är ju ett helt orimligt scenario. Fattar absolut inte var han menade.

 7. Få saker gör mig mer förbannad än killar som dessa, fast det är nog bara ett uttryck för mitt manshat som jag behöver söka hjälp för…

  Sen fattar jag inte att det ska vara så viktigt att tjejen uttryckligen säger nej. Innan en sexakt är det väl mer rimligt att man får ett ”ja” från partnern än att man bara kör på tills hen säger ”nej”. Om tjejen i fråga är för full för att förstå vad som pågår och för att på ett tydligt sätt uttrycka att hon vill bör inget hända, oavsett hur många gånger hon har sagt ja förut.

  1. Att säga emot ens mans misogyna uttalanden är detsamma som manshat uppenbarligen. Sorglig inställning.

 8. Killarna tolkar ju hennes plakat som att det hon vill förmedla är att hon var full och omdömeslös, och därför valde att ha sex med en kille hon inte skulle haft sex med i vanliga fall. Och sen kallar det våldtäkt, vilket det ju isf såklart inte hade varit. Men de är ändå rätt puckade för det ska jävligt mycket vilja till för att man ska få ”han lämnade mig i ett trapphus” till att de båda på fyllan råkade tycka att ett trapphus var ett kul ställe att ha sex på men att hon ångrar sig efteråt. Eller att man inte har rätt att våldta någon för att hon/ han är full till att sex med fulla personer alltid är en våldtäkt.

  1. Ja, absolut. Men det är ju verkligen en möjlig tolkning av ca 100000 andra som hade kunnat göras. Väldigt konstigt.

 9. Under Sveriges medeltid räknades våldtäkt som ett egendomsbrott, eftersom alla kvinnor tillhörde fäder, bröder eller makar. År 1921 blev gifta kvinnor myndiga vid 21 års ålder (ogifta kvinnor 1858-63). År 1965 kriminaliserades våldtäkt inom äktenskapet, men fram till 1978 hade brottet ett lägre straffvärde om offret och förövaren hade en sexuell relation.

  Jag tycker att det är oerhört tragiskt att vissa män verkar föredra den tidigare lagstiftningen. I det ovanstående fallet är det väl medeltiden som ligger närmast: kvinnor kan bara våldtas i sin egenskap som en annan mans ägodel (överfallsvåldtäkt).

  Jag blir däremot varm om hjärtat när jag möter män som INTE ser medvetslöshet eller annan hjälplöshet som en inbjudan till toppensex, utan som föredrar att deras partner är vaken, närvarande och delaktig. Ett plus är om hon talar om för honom hur mycket hon vill ha sex med honom också, har jag förstått. Som tur är är de här männen ganska många.

  Om man har attityden att medvetslöshet/hjälplöshet (orsakad av t e x droger som alkohol) alltid betyder att man kan använda den andras kropp (manlig eller kvinnnlig) som man vill lider man förmodligen av en grav känslomässig störning och bör söka hjälp.

  Om man är så oförmögen att tolka andra människors signaler att man inte förstår att man utsätter någon annan för ett övergrepp om den inte skriker ”nej” och gör våldsamt motstånd (hur ska man då t e x bedöma övergrepp mot barn och handikappade som inte kan prata eller är för svaga att kämpa emot?) bör man nog också snarast söka hjälp.

  Om inte för sin egen skull, så för andras.

 10. Vad i helvete menar pojk”stackaren” med våldtagen på riktigt? Är han riktigt vriden. ”nej men jaha, du sa ifrån lite sådär mest för syns skull” – inte på riktigt våldtagen…..”våldtagen av pojkvän?” – nä men alltså pojkvän, det kan väl inte riktigt räknas väl…..”nedtryckt under pistolhot, ihållen av fjorton överstarka män medan de turas om”….är det att bli våldtagen på riktigt? Eller hur menar han.

  Jag är så upprörd nu att jag har rök ur öronen…….

  Bra inlägg!!!!!!!!

  1. Tror att det där handla rom att vilja distansera sig från våldtäktsmän genom att måla upp det som något ingen ”vanlig” snubbe skulle ta sig för.

 11. Såvitt jag förstår finns det inget som tyder på att falskanmälningar bland våldtäkt skulle vara vanligare än inom andra brott och det ligger rätt stadigt runt knappt 2%.

  Sjukt bra inlägg! Men f-n jag kräks på de där t vå killarna!

 12. Jag blir så himla äcklad av det här. Dels finns det ingenting som styrker att falskanmälningar är vanligt, dels kommer snacket ofta upp när det diskuteras våldtäkt i relationer. Det verkar finnas en allmän uppfattning om att kvinnor inte kan bli våldtagna av sin kärlekspartner. Kanske lite kränkta, men inte våldtagna. Kanske att de ångrat sig och därför ljuger ihop en historia om att ha blivit våldtagen, men knappast våldtagen ”på riktigt”. Så tröttsamt, för även om det går att förstå att sådant sker är det nog inte särskilt vanligt. Förutom att det inte finns några bevis som stödjer det, finner jag det också helt otroligt att särskilt många kvinnor skulle utsätta en man de älskar för detta. Dessutom tar det ju uppenbarligen en massa energi från en själv att gå på förhör, rättegångar m.m. (i alla fall om en lyssnar till vad brottsoffer i allmänhet beskriver), det är väl inte otänkbart att det skulle vara en alldeles för jobbig process att gå igenom även för någon som INTE blivit utsatt för ett brott, allt för att samtidigt som en får ut lite ”sköna pengar” också typ ”hämnas” på pojkvännen istället för att erkänna för sig själv att en egentligen ångrar sig.

  Hela det här snacket med att bli våldtagen på riktigt är ju också anmärkningsvärt, ty även när vi rör oss utanför förhållanden finns det typ hundra olika regler för hur våldtäkten ska ha gått till och hur en ska ha betett sig/inte betett sig. T.ex. är det vanligare att tro att ett tilltänkt våldtäktsoffer verkligen blivit våldtaget om det skett utomhus, än inomhus. Och om en inte mått så dåligt att en behövt fem års samtalsterapi varvat med KBT efter våldtäkten, eller inte lämnat huset på ett år av rädsla för att ”det ska hända igen”, då är en inget riktigt offer. Om en inte duschat i fem timmar efteråt är en heller inget riktigt offer. För alla vet vi ju att det absolut värsta som kan hända en kvinna är att bli våldtagen- den som inte agerar utefter detta mönster, kan omöjligen blivit våldtagen. Eller också har hon blivit våldtagen, men det är liksom ingen idé att lägga resurser på någon som inte ser det som det värsta i hela världen.

  Suck.

  1. Håller med. Allt skitsnack om att man ju in en relation inte kan bli våldtagen eftersom man vet vad man får när man börjat vara ihop. Eller dessa förlegade åsikter i värsta Ranelid-stil om att kvinnan inte kan säga nej om hon vid vigseln sagt ja. Eller just det att man måste bli helt förkrossad och inte förmå leva som våldtäktsoffer, så om man inte blir missbrukande porrskådis (obs! enda godtagbara orsaken att bli porrskådis är att man blivit våldtagen) så skulle det vara bättre att man våldtagits till döds bara, jfr Immanuel Kants idéer om att kvinnan som tar livet av sig själv efter en våldtäkt dör den vanärade döden eftersom hon borde ha kämpat emot istället och dött på kuppen.

   1. Åh, den har en ju hört. Att det är förståeligt att folk väljer att bli porrskådisar om de blivit våldtagna, ty en trasslig uppväxt är ju något som vanligen leder till att kvinnor ”misshandlar sig själva för att straffa sig”. Men en fullt frisk kvinna med bra bakgrund, eller en kvinna som bara är lite ”normalstörd”, hur kan hon frivilligt utsätta sig för något sådant?

    Kvinnors sexualitet & inställning till sex är sannerligen ett område där människor resonerar knäppt.

     1. Nej, det var ”om kvinnan säger nej till mannens säg i 60 år dör mänskligheten ut” typ.

      1. Okej, då hade jag förstått fel! Nu har jag satt honom i osjysst sammanhang där ovan. Går det att radera kommentaren eller räcker det med att hänvisa till korrigeringen?

       1. Om du vill kan jag såklart radera den, men det är ju ganska uppenbart att det rör sig om ett olyckligt missförstånd för eventuell läsare.

         1. Jag med. Men som sagt, vill du så tar jag bort det. Np.

  2. Rakt igenom äckligt och vidrigt är vad det är.

 13. Jag vet varken ut eller in när jag läser om det här. Det är så upprörande att jag knappt kan tänka klart.
  Se ”Inte en riktig våldtäkt” på SVT 1 imorgon kl 21,00!
  Vi måste jobba på attityder kring våldtäkt på alla skikt i samhället, i alla åldrar.
  Attityderna är så mycket värre än man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *