Vill du ha det som i Sovjet eller vad?

Tycker det är roligt hur vissa personer tycker att alla politiska åsikter som inte accepterar liberal marknadsekonomi som det enda rätta är onda DDR-kommunister och som inte heller förmår begripa att socialismen innehåller en otroligt mängd olika inriktningar, intern kritik och dessutom har reviderat sig själv en hel del sedan de socialistiska experimenten i Östeuropa. Hittade ett mycket lustigt exempel på denna inställning i mitt eget kommentarsfält:

Hederligt arbete är ett gammalt socialistiskt mantra där man har två grupper: vi och dem. Vi som arbetar för samhällets bästa och de andra parasiterna som kan vara de arbetslösa eller kapitalisterna eller oliktänkande. Det är också därför vissa delar av LO har så svårt för Vårdförbundet eftersom de anser att de är de som genomför det hederliga arbetet och försörjer alla andra.

För att sedan uppföljas av ett ”exempel” på hur socialister föraktar arbetslösa.

Som exempel på hur socialister föraktar arbetslösa är att det var ett vanligt straff i de socialistiska staterna i Östeuropa att ge oliktänjande sparken. Eftersom det inte var tillåtet att vara arbetslös kunde därmed bestraffa dem för att vara arbetslös och inte för vad de tyckte. Finurligt…

Nå, det må vara sant att det för 20 år sedan var praxis att få till väga på detta sätt i Östeuropa. Det säger dock absolut ingenting om hela den socialistiska rörelsen historiskt eller något om hur det ser ut idag. Min uppfattning av det politiska läget i Sverige är att de som langar förakt inför arbetslösa framförallt är högern, medan vänsterfolk i regel inser att arbetslösheten inte beror på att samtliga individer i samhället inte anstränger sig mer.

Alltså såhär, Sovjet sög. Okej, vi vet det nu. De florerade säkert en hel massa orimliga idéer om arbete och arbetslösa. Men kan vi snälla snälla lägga vad som händer för 20 år sedan åt sidan och kolla på vad som sker idag, vilka som föraktar arbetslösa idag. Socialismen, och även kommunismen, som ideologi har utvecklats de närmaste 20 åren, precis som alla ideologier alltid gör.

Sedan att många socialister diskuterar vilket arbete som behövs och inte är inte en fråga om förakt utan en fråga om hur vi gemensamt ska använda de resurser som finns i form av arbetskraft för att skapa ett bättre samhälle. Att man konstaterar att till exempel telemarketing är ett  mindre viktigt yrke än till exempel undersköterska är inte en fråga om förakt gentemot telefonförsäljaren, lika lite som det är förakt mot en arbetslös att mena på att det vore nyttigare om hen sattes i arbete. Har nog aldrig stött på en vänstermänniska som lägger skulden för att människor har menlösa yrken på människorna själva.

Det kan också finnas en kritik mot de enorma löneskillnaderna mellan arbetare och beslutsfattare. Om man tycker att det är ett uttryck för förakt att till exempel anse att en person kanske inte förtjänar 50 arbetarlöner för att hen beslutar om viktiga saker i ett företag så kan man väl såklart anse att detta är förakt. Men det kan ju lika gärna anses vara föraktfullt att tycka att en arbetare bara är värd två procent av vad en beslutsfattare är värd.

Nåja, den huvudsakliga poängen är att det är så jävla tröttsamt att man alltid får ”vill du ha det som i Sovjet eller vad” kört i facet när man så mycket som nämner att vi kanske skulle kunna ha ett bättre samhälle med något jämnare fördelning.

11 reaktioner till “Vill du ha det som i Sovjet eller vad?”

  1. Haha, ja. Men det ”bevisas” ju av att man praktiserade det i Sovjet uppenbarligen.

 1. Självklart bör man inte anklaga alla som tillhör vänstern för att vilja ha det som i Svovjet. Det man bör göra är att anklaga alla, oavsett om det är vänster eller höger, som förespråkar existensen av en stat, för att vilja ha det som i Nordkorea. 🙂

 2. Förnekar du att det är så att vissa LO förbund har svårt för Vårdförbundet på det sättet som skrevs?

  Om nu socilisterna nu har reviderat sin syn varför bemöter du då inte de inlägg som försvarar exempelvis DDR?

  Hur kommer det sig att många inom vänsterpartiet är med i svensk-kubanska vänskapsförbundet och vägrar erkänna Kuba som diktatur?

  Och då tycker du att nynazismen är ren från arvet från hitler?

  1. Vilka inlägg som försvarar ddr tkr du jag har skyldighet att bemöta? Resten är trams.

  2. Vet inget om interna strider i Lo. Tkr bara det är fånigt att hävda att socialister i högre grad än andra skulle förakta arbetslösa, vilket var vad du anförde.

     1. Det här tycker jag är intressant iakttagelse jag gjort i ett antal kommentarer, när du inte kan beskriva vad du menar är det den andre som ska anstränga sig mer, borde förstå med mera, när någon annan gör det är det dennes skyldighet att uttrycka sig mer begripligt.

      1. I just detta fall är det för att Pelle innan sagt detsamma. Vilka andra gånger menar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *