Vill du inte bli dömd för våldtäkt, ha konsensuellt sex.

När man diskuterar sovsex så säger någon kanske såhär: ”men om den som blivit utsatt gillade det, är det då våldtäkt” i något slags försök att påvisa osäkerheten i situationen. Mitt svara är att det hade varit våldtäkt även om den som blev utsatt uppskattade det hela, men jag tycker att det verkar orimligt att anmäla någon för att hen har gjort en sak man gillade.

Det spelar egentligen ingen roll om personen som blivit utsatt för sex i sömnen tyckte om det eller inte, det viktiga är att personen som hade sex med den sovande inte brydda sig om huruvida hen skulle uppskatta det hela eller ej.

Min grundinställning är att den typen av beteende är förkastligt. Vad det handlar om är inte vad personen tycker i slutänden, utan själva principen med att man helt enkelt inte har sex med någon som inte kan säga ifrån. Om man sedan råkar ha turen att personen man hade sex med fast hen sov uppskattade det hela och därför väljer att inte anmäla så får man väl skatta sig lycklig, men icke desto mindre är det ett brott om personen väljer att anmäla, vad det nu skulle tjäna till om man uppskattade det.

Vissa verkar tycka att det vore moraliskt förkastligt av en person att anmäla någon för våldtäkt trots att hen uppskattat sexet. Det spekuleras kanske i att personen först uppskattade sexet för att sedan ångra sig när något bråk solkade ner relationen, och då anmäla. Eftersom anmälan sker först senare så anses den inte ”äkta” även om ursprungshandlingen faktiskt kvalificerade sig för att vara just våldtäkt. Det som spelar roll i dessa personers ögon är inte handlingen i sig, vilket jag finner märkligt.

Om man inte vill riskera att bli dömd för våldtäkt av någon som uppskattat att man haft sex med hen i sömnen så föreslår jag den enkla lösningen att man inte har sex med en person som sover om man inte innan fått explicit medgivande för att göra just detta. Jag tycker inte att det är en särskilt märklig förhållningsregel: vill du inte bli dömd för våldtäkt så försäkrar du dig om att din partner är med på noterna, vilket inte är särskilt svårt.

24 reaktioner till “Vill du inte bli dömd för våldtäkt, ha konsensuellt sex.”

 1. För något år sedan efter en utekväll drömde jag ”erotiska” drömmar, halvsovandes (tror jag) började jag då smeka min fästmö. Allt eftersom vaknar jag till och hon börjar väl också halvvakna av smekandet. Jag fortsätter och därefter har vi sex (numera dock bägge vakna men lite sömndruckna).

  Därefter frågar min numera fru längtansfullt när jag ska väcka henne med sex nästa gång. Det bästa hon har varit med om var att vakna av att jag tog hand om henne.

  Har jag våldtagit min numera fru? Är våldtäkten i så fall subjektiv baserad på hennes erfarenhet eller objektiv på mitt agerande? Tar gärna emot feedback

  /ev. våldtäktsman

  1. Nej, du är ingen våldtäktsman eftersom du sov när det hände och när du vaknade hade du ett faktiskt gensvar. Man kan väl se det lite som att ingen egentligen tog initiativet, men när ni var vakna var det tydligt att båda var med på det. Om du däremot hade varit vaken från början och du hade påbörjat akten utan hennes gensvar och utan att veta om hon skulle uppskatta att bli väckt på detta sätt hade det varit våldtäkt.

   Nu har hon uttryckt sitt samtyckte till att du gör detta igen och risken att du ”råkar” våldta henne är rätt liten så länge du visar respekt för att hon t ex. inte vill om hon ska upp tidigt nästa dag, att hon inte vill om hon är sjuk och att du självklart avbryter om hon vaknar och uttrycker missnöje.

   Om en annan man läser din kommentar och drar slutsatsen att hans partner också skulle uppskatta att bli väckt med sex och genomför detta utan att diskutera saken först skulle det också vara våldtäkt eftersom han medvetet påbörjar akten utan samtycke.

   1. sov och sov, någonting mitt emellan vill jag nog påstå. Gensvar fick jag iform av ett passivt sömndrucket gillande. Men tänk om hon när hon ”vaknat till ordentligt”, typ när jag tränger in i henne, säger att hon inte vill ha sex, att hon kände att det var skönt men att hon inte var riktigt vaken just då. Hur förändras situationen?

    1. Om min fru ”väcker” mig genom att suga av mig och jag känner att jag inte vill bli avsugen då. Har hon då begått en våldtäkt? (hypotetiskt fall här)

     Är lite nyfiken på detta gränsland, därav frågorna

     1. Om ni inte har en överenskommelse om att sex under sömn är okej så tycker jag det, ja. Sedan är det givetvis upp till dig att välja om du vill anmäla eller ej.

      1. Även om han inte anmäler, men hans frus onda gärning ändå kommer till polisens kännedom, blir hon iallafall åtalad och (om bevis finnes) dömd till två till sex års fängelse. Vilket alltså är hårdare straff än om hon slagit honom i huvudet med ett järnrör medans han sov.

       1. Ministraffet för våldtäkt är väl inte två år? Och nej, jag tvivlar på att det skulle bli resultatet om frun inte ville driva fallet.

        1. Jo, våldtäkt ger minst två år (se brottsbalkens sjätte kapitel första paragraf första stycke):

         1 § Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

         (Andra stycket gör att det inte måste vara våld)

         Det var ju frun som var åtalad (och MarcusE som var målsägaren), så vad hon anser om hurvida fallet ska drivas spelar ingen roll. Men inte ens MarcusE:s åsikt spelar roll, eftersom våldtäkt faller under allmänt åtal, vilket gör att åklagaren kan driva fallet oavsett vad målsägaren anser om saken.

         1. Så kan ske, men tvivlar på att det skulle inträffa. Oavsett så tycker jag att det ska vara ett lagbrott om inte annat sagts mellan parterna.

          1. Varför skulle det inte ske, menar du? Det står ju i lagen att det ska ske.

           Förvisso har jag inget större förtroende för rättsväsendet, men varför deras korruption skulle leda till just att de lägger ner dessa fall inser jag inte.

           Det finns andra sexualbrott än våldtäkt, t.ex. sexuellt tvång (upp till två års fängelse). Men jag ser inte vad i MarcusE:s beskrivning göra om brottet från våldtäkt till sexuellt tvång, så om du inte anser att det ska vara våldtäkt, utan ett mildare brott, så har du en snävare syn på vad som är våldtäkt än vad lagen har.

          2. Jag tycker såklart inte man ska dömas om personen man utsätter för handlingen inte tycker det är en våldtäkt.

          3. Då skulle väl massor med våldtäktsmän gå fria? Det finns ju massor med personer som anser att ”en våldtäkt är nǻgot som sker i mörka gränder” och som således inte anser sig ha blivit våldtagna om brottet inte skedde i en mörk gränd.

  1. Jo, men man får väl utgå från att de flesta inte ser det som ett alternativ.

  1. I en sådan situation så borde det väl vara det? Om personen sover kan hen ju inte säga nej.

   1. Tja…. tanken är väl att man skall känna en person såpass väl att man vet om personen är okej att man kladdar, tafsar eller sexar under sömnen, eller om detta inte är okej. Det är väldigt hårt att säga att ALLA sovsex måste ha uttalat okej för att inte vara våldtäkt, tycker jag. Man skall väl liksom veta om ens partner tycker att det är okej, precis som man skall veta om man tycker att det är okej att tafsa under sömnen. Känner man sin partner vet man om det är okej eller inte. I det här fallet sket killen i det och då är det våldtäkt, men samtycke kan i allra högsta grad vara underförstått. Tycker jag.

    1. Men om hon väljer att väcka åtal så gjorde han ju uppenbarligen fel i sin bedömning av hennes personlighet. Men det resonemanget kan ju allt bli ok så länge gärningsmannen handlar i ”god tro”. Tkr såklart inte att ngn ska dömas för våldtäkt av en person som inte uppfattat det som en sådan.

     1. Det kan finnas många andra underliggande anledningar till varför någon väljer att anmäla. Som hämnd för någon annan oförrätt. För att få pengar i form av skadestånd. För att offentligt smutskasta och skämma ut den andra personen.

      1. Det kan det såklart göra,men det är fortfarande ett brott. Varför ska man gå fri bara för att den som anmäler har enligt dig felaktiga bevekelsegrunder.

       1. Inte om det aldrig har skett på det vis som anmälaren påstår. Bara för att en anmälare säger en sak till polisen så innebär inte det att det är med sannngen överenstämmande.

        1. Men om du läser artikeln så kommer du att se att så inte är fallet. Detta rör sig inte om en polisanmälan, utan en färdig dom, där domstolen konstaterar att mannen haft analsex med flickan då han visste att hon sov. Du kan ju åtminstone försöka vara liiite relevant till vad vi faktiskt talar om.

    2. Nej, man skäll väl liksom inte veta, man kan inte veta allt om sin partner rent initiutivt, särskilt inte i en färsk relation. Om en inte kan veta att ens partner kommer att klippa av en tungan & kasta syra på ens bröst kan man nog inte alltid veta om partnern gillar sovsex heler.. allt är inte alltid vad det verkar vara på ytan.

 2. Vad jag förstått så har min fru numera 10 år på sig att anmäla mig 🙂 Bäst att ta hand om tvätten ikväll 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *