H&m bidrar till att upprätthålla förtrycket.

När en diskuterar företags produktion, såsom h&m, så är det alltid någon viktigpetter som ska komma och ba ”men h&m äger faktiskt inga fabriker så de har inget inflytande”. Alltså, jo. Det har dem visst. För det första är det deras eget beslut att lägga produktionen på leverantörer, de skulle lika gärna kunna ha den själva. För det andra så har de givetvis ett grymt förhandlingsläge eftersom de är ett av världens största klädföretag. Det är inte som att fabriksägarna är de som sitter på makten här. H&m skulle kunna kräva den femdubbla lönen, bra arbetsmiljö, sex timmars arbetsdag, rätt till att bilda fackföreningar och så vidare om de bara valde att prioritera det framför att pressa priserna in absurdum. Om just den fabriksägaren inte ville ge dem det så skulle h&m kunna välja vilken annan fabrik som helst, det finns nog många som gladeligen skulle ta uppdrag från h&m. Det är löjligt att stirra sig blind på vem som formellt äger fabriken, faktum är att h&m i sammanhanget har makt, en makt som de kan bruka.

En annan grej som h&m:s utsände sa i debatten efter Kalla Fakta var att det inte är h&m som styr, eftersom de problem som finns i länderna där de har fabriker främst är politiska. Hen menade alltså att det viktiga var att det blev demokrati så att folk kunde få rätt att bilda fackföreningar och så vidare. Men h&m väljer såklart själva i vilket land de förlägger sin produktion, och det finns säkert en massa demokratier där de hade kunnat välja att sy upp sina kläder istället. Nu gjorde de dock inte så, utan valde istället att förlägga sin produktion i länder där de vet att arbetarnas rättigheter inte är de bästa.

En kan såklart låtsas att en inte har med det där att göra som en av världens största beställare, men faktum är att h&m väljer att handla med diktaturer. Troligen så profiterar de faktiskt på att det är just diktaturer de handlar med, eftersom de har den politiska styrkan att slå ner olika former av arbetarkamp. Det är ju inte helt ovanligt att mindre demokratiska stater väljer att skapa ekonomiska frizoner och bistå fabriksägarna med att hålla ”ordning” för att gynna ett bra företagsklimat. Detta är i sin tur såklart något som den styrande makten i dessa länder tjänar på. Troligen får beslutsfattare mutor i något led för att skapa undantag eller se mellan fingrarna på formella lagöverträdelser, och fabriksägarna tjänar såklart på att kunna hålla lönerna skitlåga. Kontentan är att h&m inte bara struntar i att agera och använda sin makt för att göra gott, utan faktiskt rentav kan tänkas uppehålla det ickedemokratiska och orättvisa systemet i dessa länder eftersom de bidrar till de vinster som görs på det, genom att betala för produktionen.

Sedan kan en såklart diskutera vems ansvaret ”egentligen” är, och det är klart att jag skulle vilja att alla länder var demokratiska så att h&m inte kunde förlägga sin produktion i länder där lönerna är under levnadslönen, det saknas rättigheter till att bilda fackföreningar och så vidare. Nu är det emellertid inte fallet, och därför är det väldigt viktigt att vi förstår vad h&m ägnar sig åt här. De inte bara profiterar på den globala orättvisan och det förtryck som finns i dessa länder, de inte bara struntar i att använda den makt de faktiskt har utan de bidrar aktivt till att upprätthålla detta orättvisa och förtryckande system. De har alla jävla möjligheter att skapa bättre förutsättningar för arbetarna i fabrikerna, men de väljer att inte göra det eftersom de prioriterar vinst högre. Sen är det klart att de inte kommer göra gott bara för att vara snälla, men en ska fan inte tro att de är maktlösa.

14 reaktioner till “H&m bidrar till att upprätthålla förtrycket.”

 1. Är ”tillverkat i Sverige” allra bäst? Eller ekologiskt tillverkat? Secondhand? Jag har gått och funderat på det här för jag tror att andra butiker gör samma sak som H&M.

  1. Bäst är såklart att undvika onödig konsumtion. Annars tänker jag att second hand är bra.

 2. Om du refererade till min kommentar till tidigare inlägg om H&M som viktigpetterkommentaren så påstod jag aldrig att H&M är maktlösa och inte har något inflytande. Jag bara menade att det kan finnas ett problem med att de inte äger fabriker eftersom det har visat sig att vissa av deras leverantörer (som de trodde var okej) inte har sagt hur många fabriker de egentligen har. Sedan så tror jag inte att man kan se företag som en människa som kan handla efter etik och moral. Företag vill ju göra vinst och ge avkastning till sina aktieägare. Visst består företag av människor men jag tror att i stora organisationer tenderar folk att mena att ansvaret är någon annans och att de bara gör sitt jobb. Jag menar alltså inte att försvara H&M, menar bara att problemet är komplext.

       1. ”Om de nu inte äger fabrikerna så kan de sätta press på vilkoren i fabrikerna men det är ju en annan sak än om de själva äger fabrikerna.” Och hur kan du tolka detta så? Fantasi är i och för sig bra men jag skriver ju uttryckligen att de kan sätta press. Att det är olika om de äger fabriken eller inte implicerar inte heller det du tillskriver mig…

        1. Det är nog snarare detta: ”Men om jag har fattat det rätt så äger inte h&m några fabriker och sätter därför inga löner på arbetarna i dessa fabriker.” jag åsyftar. Nåja, det var inte bara en referens till din kommentar utan reaktioner jag fått på ämnet tidigare och på andra ställen.

  1. Det gör det säkert. Det gör det inte mindre sant att de hade kunnat välja annorlunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *