Men kör upp era jävla barn i röven.

Bloggkommentatorerna skriver om Malin Wollins och Linda Skugges inte helt oväntade moralpanik över att Maria Sveland har gått ut med att hon tycker det är skönt att barnen är hos sin far varannan vecka och att fler borde överväga att göra någon slags uppdelning över tiden med barnen för att lättare frigöra tid för sig själva. Dessutom lackas det över Lena Andersson som i en krönika i DN ifrågasätter normen att avla fram barn stup i kvarten. Det som är upphovet till deras ilska är som jag förstår det följande citat, som kommer från intervju med Maria Sveland i SvD:

–Jag tror inte att det är bra att vara gift längre än så.

På ett sätt är skilsmässa en lösning på bitterfittelivet, medger hon. Hon går i gång, som Sara skulle ha kunnat göra i Bitterfittan om hon hade skilt sig:

–Alla undersökningar visar att frånskilda känner mindre tidspress, men det förutsätter ju att man har delat ansvar och har barnen lika mycket. Nu är jag lite nyfrälst men det frigör så otroligt mycket energi att skilja sig. Varannan vecka kan jag skriva hur och när jag vill, träffa kompisar, gå och träna…

Så sätter hon ned tekoppen på köksbordet:

–Men att skilja sig är inte enda lösningen. Man kan önska att fler som är kära och vill fortsätta leva ihop vågade tänka lite nytt, som att ha liknande uppdelningar som när man är skild, kanske till och med ha varsin lägenhet och hjälpas åt med barnen…

Visserligen kan jag förstå varför det är provocerande med någon som går ut med att de inte tycker att deras barn är den enda meningen med livet när man själv ägnar varje dag åt att skriva menlösa blogginlägg om ens barns olika små projekt och bryderier, men alltså, fotbollsfrun och Linda Skugge och deras jävla glorifierade av barn och mödraskapet är fan absurt, inget annat är sjukt.

Jag förstår inte varför dessa mammaaktivister håller på, vad önskar de åstadkomma med sitt tjat om att barn är den vackraste gåvan man kan få och att livet blir så tomt och tråkigt utan barn. Ibland försöker de till och med utmåla valet att inte skaffa barn som egoistiskt, som om det vore egoistiskt att inte sätta ett nytt liv till jorden, som om den enda meningen med hela vår existens vore att vi skull yngla av oss för att… vadå? Ibland känns det verkligen som att deras eviga tjat om familjelyckan är någon slags försök att hela tiden trycka undan en oro eller en längtan som finns där, att rättfärdiga att de brutit mot gamla karriärdrömmar eller livsmål på grund av sina älskade barn.

Jag vågar påstå att synen att livets mening är att föra sina gener vidare är en aning utdaterad: för det första är det knappast säker att världen mår bättre av dina barn och dessutom kan man göra avtryck på sin omvärld på jävligt många andra sätt än att avla fram ytterliggare en generation människor som även de troligen kommer leva i nåt sunkigt radhus och avla fram ännu fler barn. Vad är meningen med det? När det dessutom, precis som Lena Andersson påpekar, drabbar miljön och drar slut på våra inte oändliga naturresurser så borde man kanske ifrågasätta hur vettigt det egentligen är att vi har en så stark kult kring barnafödande. Att vi ser barn som det enda som i slutänden kan berika våra liv, som Malin Wollin uppenbarligen gör:

Hur älskar du villkorslöst hela livet utan barn? Hur ska du på ålderns höst ”älska och leva” när din man är död och vännerna är dementa och ingen kommer och hälsar på och ingen vill veta var du köpt din kofta?

Att skaffa barn(ja man får säga ”skaffa” för i helvete) är en överlevnadsstrategi Lena.

Och det är ett helvete att vara förälder. Men det är ett härligt helvete. Jag älskar mitt härliga helvete som jag har skapat. Och fifan för att sitta i en lägenhet fylld av ”energi” och ”egentid” där jag bara skulle undra vad barnen gör.

Det som förvånar mig mest med allt detta är egentligen att feministikonen Linda Skugge har intagit en så konservativ roll i frågan. Visserligen var det länge sedan hon gick över till att vara en rabiat bullmamma, men bara för att man skaffar barn behöver man inte tycka att de och bara de är livets mening, då har man verkligen frångått alla sina gamla ideal om att som kvinna odla någon slags självständighet från normer. Klart som fan man får älska sina barn och ägna all sin vakna tid åt dem, men att tycka att alla andra ska göra detsamma är en ganska orimlig inställning. För det första är det inte bara kvantiteten som räknas, utan även kvaliteten. Jag tycker att det låter optimalt att ha sina barn varannan vecka och kunna ge dem ordentligt med uppmärksamhet då istället för att ha det som vanliga familjer: en stressig vardag där barnen ofta åsidosätts eftersom de tas för givna.

Givetvis har inte alla familjer det så och Malin Wollin ägnar säkert all sin vakna tid åt att gulla med sina barn men alla människor ser inte sina barn som det enda som har en mening i deras torftiga liv och framförallt sätter de kanske inte så överdrivet mycket prestige i att vara den perfekta ständigt självuppoffrande morsan. Vissa tycker kanske att det är helt okej att kidsen inte alltid är med en, för de sätter ett värde på andra saker i livet också. Som sina vänner, sin hälsa, att ha kul och annat trivialt. Att ägna tid åt olika saker man vill göra berikar ens liv och jag tror att de bästa föräldrarna är de som ibland sätter sig själva i första rummet, som inte offrar allt sitt sociala liv för ens barn, för annars leder det lätt till martyrskap och osjälvständighet, och det finns fan få saker som är så jobbiga som föräldrar som inte har ett eget liv och kräver sina barn på ständig bekräftelse på att de är bra nog och på att de är önskvärda. För den person som endast lever för sina barn tvingar i slutänden sitt barn att leva endast för henom.

Men i slutändan handlar det hela egentligen bara om något så simpelt som att folk är olika, har olika behov och således gör olika prioriteringar. Konstigare än så är det inte. För övrigt har jag svårt att förstå på vilket sätt det skulle vara mer positivt för barnen eller för en själv att låta en fyraåring och en åttaåring stanna ensamma hemma en halv arbetsdag när man nu utför sina bestyr:

Och jag säger samma sak som till Lena Andersson, det är en så försvinnande kort tid barnen är små. Klarar man inte lägga den tiden på barnen då så undrar man ju lite.

Dessutom kan barnen från ung ålder börja passa varandra. Syskon på 8 och 4 kan dessutom vara hemma själva kortare stunder (typ en halv arbetsdag).

Märklig åsikt.

Meningen med livet!!11!!!11!!1!1!!!1!

11 reaktioner till “Men kör upp era jävla barn i röven.”

 1. ”Att skaffa barn(ja man får säga ”skaffa” för i helvete) är en överlevnadsstrategi Lena.”

  Haha, men vadå, det är väl mer egoistiskt av Linda & Malin att skaffa ungar bara för att överleva ”på ålderns höst”?! Gud, vilka jobbiga människor de där två kan vara ibland.

  Förresten, om jag hade barn skulle jag då fan se till att skaffa barnvakter. I alla fall om jag bodde ihop med mannen jag avlat fram dem med. Jag skulle vilja ha tid för mig själv också. De första åren kan jag tänka mig att vara hemma med barnen, men sen är det fan karriär, hälsa och mitt eget liv som ska lyftas fram. Vore jag en hemsk mamma då? Om jag inte skaffar barn alls, är jag en hemsk person då? Skulle inte tro det! För den delen låter adoption som ett vettigare alternativ om jag nu ska ha barn någon gång. Jorden är redan överbefolkad.

  1. Det bästa är ju att Skugge tycker att det är en soft grej att lämna barnen helt ensamma hemma, hur jävla bra är man då? Man kan väl åtminstone skaffa en barnvakt. Klart som fan man ska bry sig om sig själv även som morsa, fan vad jag hatar när min mamma är självuppoffrande, det är så jävla jobbigt att känna att man som barn står i skuld till sin mor för att hon har offrat så mycket för en.

 2. Jag har nästan läst klart boken No kid: 40 skäl att inte skaffa barn. Om ni inte har läst den rekommenderar jag er att göra det. Den utmanar verkligen normer och beskriver nackdelar med att ha barn som sällan nämns. Det folk brukar säga om barn är att andra kan uppleva dem irriterande, på tåg och flyg till exempel, men det är inte därför jag inte vill ha barn.

  Jag vill få tid att leva, jag vill ha ett aktivt sexliv, jag vill inte arbeta för att försörja barn, jag vill inte tacka nej till fester för att jag har barn, jag vill inte vara nykter för att jag har barn, jag vill planera utifrån mina egna behov. Jag är för egoistisk för att vilja ha barn.

  Jag tycker att det är bra det Skugge säger. Hon stärker mig i min övertygelse om att jag inte borde ha några barn. Jag älskar barn, men jag vill inte ha några egna.

 3. ”Hur älskar du villkorslöst hela livet utan barn? Hur ska du på ålderns höst ”älska och leva” när din man är död och vännerna är dementa och ingen kommer och hälsar på och ingen vill veta var du köpt din kofta?”
  Håller med Candy om det sannerligen låter egoistiskt, och så tänker jag att denna Malin uppenbarligen höjer sig själv och sina barn till det blå om hon tror att barnafödande automatiskt medför att man slipper ensamhet när man blir gammal. Personligen har jag aldrig stött på någon över 60 + som träffar sina barn och barnbarn annat än med flera års mellanrum. Barnen är ju så upptagna med sina egna familjer och dom har ju så fullt upp, låter det. Jag förstår inte hur hon tänker. Varför skulle man inte kunna älska och leva utan barn?
  Själv planerar jag att slippa bli besviken på barnhelveten som aldrig kommer på besök, ragga för fullt på findlandsfärjan och älska mitt trädgårdsland till 100 procent.

  Mest känns det som att alla dessa mammaaktivister och curlingmorsor går in stenhårt i sin mammaroll med ett stort leende utåt och inte vågar säga något annat eller tänka något annat än att ungarna är den enda meningen med livet. För säger man något annat kommer en hel flock arga morsor och petar på en med moralpinnar för du gör fel fel fel.

  1. Jag tror att barn berikar livet för många, min mormor mår nog väldigt bra av att min mamma och vi finns, men vi hälsar å andra sidan på henne ofta. Om man inte gör det, däremot, så tror jag att man blir mer bitter med barn än utan. Du kommer man bara tänka på allt man offrat för de ungar man älskat men som aldrig kommer och hälsar på.

 4. ”Dessutom kan barnen från ung ålder börja passa varandra. Syskon på 8 och 4 kan dessutom vara hemma själva kortare stunder (typ en halv arbetsdag).” Lämnar man en åttaåring med en fyraåring ensamma en halv arbetsdag förtjänar man att få sina barn tagna ifrån en.

  För övrigt måste man förstå att barnen kommer först. Vissa föräldrar kanske tycker det är bekvämare att ha barnen varannan vecka, men mår barnen sämre av det får man tänka om. (och nu syftar jag på ”fler borde överväga att göra någon slags uppdelning över tiden med barnen för att lättare frigöra tid för sig själva.”, inte på att separerade föräldrar inte ska få lika mycket tid med sina barn.)

  Att lämna ungarna med någon släkting på eller någon annan slags barnvakt man litar på för att kunna få gå ut ibland är bra! Klart man måste få time-out från föräldraskapet då och då, men man kan ju undra varför vissa skaffar barn över huvud taget. Jag har tagit hand om andras barn i flera år, och de flesta är ansvarsfulla föräldrar som måste ha extrahjälp när de jobbar osv, men vissa är bara miljonärsgubbar och deras nyrika fruar som tycker att barn endast är till för att luncha med och visa upp då och då. Klart barnen börjar undra varför mamma och pappa inte vill ta dem till skolan, leka med dem, ta dem till kalas, laga mat till dem när de är hemma etc.

  Jag tycker man ska inse vad föräldraskap är innan man skaffar barn. Och männen speciellt. Det är mycket snack om hur en morsa ska vara – curlingmorsan som gör allt för och med sitt barn eller den nya morsan som ska leva precis som vilken socialite som helst och fortfarande lägga tid och pengar på trendiga jeans och cosmopolitans, men mindre snack om hur papporna ska bete sig och känna, mindre pepp på att fäderna faktiskt ska stå för 50% av ansvaret.

  1. Det finns ju verkligen folk som har barn som accessoarer, det är vidrigt. Hängde mycket med sådana i somras *ryser vid minnet*.

   Samtidigt tycker jag att vi lägger lite för mycket fokus på hur man ska vara som förälder. Jag tror att det värsta är all ängslan för att göra fel, för en osjälvsäker förälder är sällan en bra förälder. Jag skulle önska att man bara lade ner debatten ett tag, typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *