”10 things I hate about you” och att bryta ner kvinnors cynism.

Kollade på 10 things I hate about you idag och funderade lite på patriarkalt våld. Filmen handlar om Kat, som har ett rykte om sig att vara en aggressiv feminist utan intresse för män, som en man av olika anledningar ska försöka få till lite heterosexuell praktik med. Under filmen framkommer att Kats hat inför män kommer sig av dåliga erfarenheter av män, något som inte är särskilt förvånande med tanke på att män har en viss tendens att bete sig mycket illa mot kvinnor.

10-things-i-hate-about-you-movie

Jag tänker på den här grejen med att olika män tar på sig att ”bevisa” för kvinnor som hatar män att det visst finns ”bra” män. Jag stöter ibland på detta, män som vill ”visa” för mig att de visst är bra på villkoret att jag ska ge det ett försök att hålla på med heterosexuell praktik tillsammans med dem.

De vill bryta sig igenom det här lagret av cynism som kvinnor som hatar män har, de vill erövra dessa kvinnor och få in dem i den heterosexuella praktiken igen. Men grejen är ju att den här cynismen finns där av en anledning, den kommer sig ur erfarenheten att ha blivit sviken av män en litar på. När en man ger sig på att bryta ner detta lager av cynism så är det en våldshandling. Kvinnan får själv inte välja om eller när hon vill syssla med heterosexuell praktik, hon ska bli övertalad till det av en man.

Cynismen är en skyddsmekanism för kvinnor i patriarkatet. Att vara cynisk inför män och mäns löften är ett skydd mot att bli sviken, vilket en ju lätt blir om en råkar få för sig att en man kan ge en något, till exempel ”kärlek”.

Män som utsätter kvinnor för detta lägger en enorm börda på sina axlar. Att få en människa som har byggt upp en cynism att börja lita på en innebär också att en förpliktigar sig till att behandla denna med respekt. Bara det att med påtryckningar bryta ner cynismen är ett respektlöst och gränslöst beteende, det faktum att många män sedan sviker de anspråk med vilka de brutit ner cynismen gör det hela etter värre.

Det sägs i filmen att en inte ska ge upp när det kommer till kärlek, att en ska kämpa tills en får det en vill ha. I mäns fall innebär detta att en sa fortsätta göra närmanden tills kvinnan resignerar, alltså slutar avvisa honom och går med på att göra heterosexuell praktik. Detta anses ”romantiskt” eftersom mannen krigar för att få det han vill ha, för kvinnan betyder så mycket för honom. Men om en människa faktiskt betyder mycket för en så borde en låta denne själv få avgöra vad och när hen vill, inte utsätta denne för idel påtryckningar. Det handlar inte om omtanke om någon som person, det handlar om att göra ansträngningar för att erövra och äga någon. Det är att behandla någon som egendom, inte som ett subjekt som är kapabelt att fatta sina egna beslut.

Varför kan inte män bara acceptera vissa kvinnors ovilja att ingå i relationer med dem? Varför måste de ständigt bryta ner cynismen så att en ska kunna bli besviken återigen?

8 reaktioner till “”10 things I hate about you” och att bryta ner kvinnors cynism.”

 1. I ditt fall handlar det ju om att de vill bevisa att du har fel om män.

  I filmers fall för att det ska ses som romantiskt.

  Men oftast är det ju så att man faktiskt oftast HAR känslor för en man, en är kär men en kan inte gå in i ett förhållande för man orkar inte bli sårad igen. Då är det rätt frustrerande att vara den på andra sidan, den som ser att ens motpart ÄR kär och har känslor men inte kan ta steget in i ett förhållande pga tidigare erfarenheter. Då är det en rätt naturlig grej att försöka bevisa att en inte är en sån man att en visst förtjänar tillit.

  1. Det handlar ju om att bevisa det i det här fallet också, kvinnan är ju en manshatare liksom.

    1. Jag menar att det är variationer på samma sak. Oavsett om manshatet h cynismen beskrivs som feminism eller inte så handlar det om att försvara sig känslomässigt mot män.

 2. Såå bra skrivet! Precis så är det, man är ju inte rädd/förbannad utan anledning! Har alltid tyckt att det är nåt jobbigt med den här filmen, men ändå gillat den pga sucker för romcoms.. men nu när jag tänker efter är den rätt vidrig faktiskt.

  En sak jag kom att tänka på är hur jag stör mig på att män i heterorelationer där kvinnan är feminist alltid ursäktas som en ”bra kille” av flickvännen. Jag förstår att det är lätt hänt(man är ju kär liksom), men det vore så fett om fler började se även de män man älskar som förtryckare. Annars är det ju lätt att männen börjar tro att de är fria från allt ansvar, ”godkänd av en feminist” liksom (upplever det som att killen i filmen direkt avskrivs från det taskiga han gjort när det visar sig att hon ”godkänner honom”).

 3. Jag har något svagt minne att han hjälper henne tillbaka till den kvinnliga arenan genom att få henne att klä upp sig till någon bal. Typ genom hans maskulinitet väcker han hennes inre feminina sida. Det är ju inget fel med att klä upp sig enligt vad samhället ser som kvinnliga attribut, men när det blir ett måste och som ett kriterium för att bli lycklig blir det snedvridet enligt min mening.

 4. Åh älskar den filmen!

  Men ja, tycker också att det här med att ”bevisa att man är en snäll kille” verkar gå mer ut på att övertala kvinnan att hon är typ fördomsfull och kanske överösa henne med komplimanger och liknande för att hon ska mjukna; snarare än att faktiskt lyssna på vad det är som gör att hon är så cynisk och försöka att inte såra och förtrycka henne utifrån hennes erfarenheter.

  1. Håller med. Tycker också man ofta stöter på den här attityden så fort någon kvinna efter ha blivit bränd en gång för mycket uttrycker cynism och bitterhet över män/kärleksrelationer generellt sett: ”men det finns ju snälla män också!” ”Alla är inte så!” Eh, okej… Det känns ju lite som att dessa som inte ”är så” kanske hellre kan manifestera sig först, så får man väl omvärdera sin uppfattning då istället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *