Att utrota en generation socialister är fan politiskt, och det ska bemötas med politik.

Vissa kritiserar de som använder terrordåden i Norge för att framföra politiska poänger. Senast ut är Thomas Böhman, någon slags alliansbloggare, som kritiserar Anna Troberg för henne enligt mig helt formidabla artikel om att vi inte ska vika oss för våldet genom att införa mer övervakning. Han tycker även att det är osmakligt att vissa anklagar Reinfeldt för att ha hanterat detta dåligt. Kanske är han kränkt för att någon kritiserat hans politiska förebild.

Det kan tyckas cyniskt att ”utnyttja” dessa döda för sina egna lumpna politiska syften, men i mina ögon uppvisar Böhman en ganska speciell syn på vad politik är. Han verkar se det som något slags spel, ett pålägg på den verkliga verkligheten. en möjlighet för några broilers att göra en karriär, men inget som är menat att verkligen göra världen till en bättre plats.

För den som tror på en speciell politik använder såklart alla chanser för att göra reklam för den. Speciellt om något som skett faktiskt råkar vara direkt relaterat till en politik man för, som till exempel i Anna Trobergs fall. Övervakning, integritet och terrorbekämpning är såklart tätt sammanlänkade frågor.

Om man tillhör ett parti som är direkt drabbat eller om de drabbade är ens allierade är man såklart intresserad av att bekämpa det som ligger bakom dådet. Om man tror att det handlar om en viss politiskt utveckling så är den bästa tiden att bekämpa det såklart nu. Konstigt vore väl om man väntade. För detta handlar i allra högsta grad om politik, dådet var politiskt och skedde till följd av en politiskt utveckling. Hur kan man då påstå att man ska lägga politiken åt sidan?

Det är klart att man får ägna sig åt att sörja utan att dra paralleller till några politiska ståndpunkter. Men att tycka att politiken bör läggas på hyllan helt är att bortse från vad detta handlar om; en högerextrem terrorist som har begått dessa mord i syftet att utrota nästa generations socialistiska politiker. Det är politik.

Men framförallt handlar inte detta om att någon utnyttjar detta för att föra fram en helt orelaterad politik. Att göra en poäng mot högerextremismen är relevant, likaså att påpeka att vi inte kan bemöta detta med mer övervakning och hårdare tag. Och säger det inte jävligt mycket om en statsminister hur han hanterar en sån här kris?

Och vad fan ska vi få ut av att bara gå omkring och vara ledsna. Vi vill väl undvika att detta sker igen? Inte ägna oss åt att i ändlöshet manifestera vår menlösa kärlek och sorg, utan att på något sätt försöka ta reda på orsakerna till och bekämpa de krafter som ligger bakom anledningen till den.

5 reaktioner till “Att utrota en generation socialister är fan politiskt, och det ska bemötas med politik.”

 1. Reinfeldt är statsminister i Sverige, inte i Norge.
  Stoltenberg har talat för oss alla.
  Det ät viktigt att markera mot högerextremism, liksom mot vänsterextremism
  och ”autonoma”.
  Dessa respekterar inte heller demokrati och åsiktsfriheten.

 2. Med socialism vinner man inga val utan det är med en allmänborgelig ideologi
  där medelklassens behov tillfredställs. Det är medelklassen som är vinnare.
  Gå nu på Pride och var riktigt politiskt korrekt så blir alla nöjda.

  1. Jaha? För det första så har socialism varit dominerande i Sverige i 50 år, för det andra har väl det inget med saken att göra. Det är ju ändå fel med politiskt massmord.

 3. Nog för att Inez’ kommentar redan fått ett bra svar, men jag kan fan i mig inte hålla käften längre. Vad vill du egentligen, Inez, med ovanstående kommentar?

  Jag blir rent ut sagt så jävla trött på allt förbannat snack om ”politisk korrekthet”. Kan någon (gärna du, Inez, eftersom du verkar ha koll på vad det är) SNÄLLA förklara hur man definierar politiskt korrekthet? Av någon anledning verkar epitetet tas till nästan enbart av personer med någorlunda blåa åsikter.

  Sedan skulle jag gärna vilja ha en definition på ”allmänborgerlig ideologi”, samt goda argument för varför medelklassens ”behov” skulle gynnas av en sådan. Det skulle även vara intressant att veta hur medelklassens ”behov” ser ut.

  PS. Efter förhoppningsvis uttömmande svar från din sida, Inez: gå och dra något gammalt täcke över dig, fis lite grann och var sådär härligt provocerande politiskt inkorrekt. Det skall ju tydligen vara så jävla givande för alla parter. DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *