En mansrörelse som behövs.

Den så kallade mansrörelsen tycker jag är ganska intressant. Vi har ju dels de så kallade jämställdisterna som ägnar sig åt att lyfta fram områden i samhället där män är missgynnade. Som i vårdnadstvister. Det ser jag mest som ett uttryck för idioti.

Men det finns faktiskt en annan typ av personer som är engagerade i så kallade mansfrågor som jag verkligen respekterar. Personer som på allvar problematiserar mansrollen ur ett manligt perspektiv och pratar om vilka problem den ställer till med för män. Ett exempel kan vara personer som problematiserar att det inte är accepterat för män att prata om känslor i vårat samhälle och att det ibland leder till självmord (det är ju som känt fler män som tar livet av sig än kvinnor).

Ur detta problem härstammar också andra, som svårigheter med att knyta nära relationer till människor som ofta leder till ensamhet. Mitt intryck är att det är vanligare att män lever ensamma i bemärkelsen att de varken har partner, familj eller vänner som de kan dela sina tankar med.

Det här är viktiga frågor för alla som brinner för jämställdhet mellan könen. Som feminist så tenderar jag att mest se de effekter detta leder till för kvinnor, som också är negativa. Bland annat så lever många kvinnor i relationer till män där de ägnar på tok för mycket tid åt att få dem att ”öppna sig”. Men det är såklart ett gigantiskt problem för vilken människa som helst att inte våga öppna sig, att inte våga knyta band till andra.

Jag tycker att det är otroligt vettigt att söka problematisera detta ur ett manligt perspektiv. Våga prata om hur det känns för alla dessa män som inte vågar öppna sig, alla män som lever ensamma, och dessutom våga prata om varför det ser ut som det gör, vilka förväntningar på män som leder till detta och hur vi ska ändra samhället för att förbättra männens situation.

8 reaktioner till “En mansrörelse som behövs.”

  1. Instämmer. Men angående det här med självmord, jag har hört att kvinnor begår fler självmordsförsök än män. Om det är så att det stämmer, hur ska man tolka det egentligen? För då vill ju uppenbarligen fler kvinnor dö än män, men trots det är det fler män som lyckas ta sitt liv.

    1. Jag tror det handlar om att kvinnor är mer benägna till självmordsförsök som ”rop på hjälp” medan män är mer beslutsamma. Män som mår dåligt är mer innåtvända med det i min erfarenhet.

  2. Det där med självmord bland killar och män brukar framhållas som högre än någon annan grupp. Det stämmer inte, en grupp har högst självmordsfrekvens än någon annan – transpersoner.

    Men du hr inte ”jämställdister” snacka om trans killar..

    1. Den brukar väl inte framhållas som högra än någon annan grupp, dock som högre än kvinnors. Dock att grupper som är utsatta såklart har högre frekvens. Skulle även vilja se hur det hänger ihop med klass.

      1. Det går alltid att hitta grupper som har högre självmordstal än svenska män, eller män i världen, som grupp: alkoholister (överrepresentationen av män bland dessa förklarar åtminstone en del av de högre självmordstalen bland män som grupp), deprimerade, ryssar etc. Men det kanske också är så att det finns andra grupper definierade utifrån könsidentitet som har högre självmordstal än män? I alla fall är det så att lågutbildade har högre dödstal i skador (d.v.s. olyckor, självmord och övergrepp) än högutbildade (Folkhälsorapport 2009) och låginkomsttagare högre självmordstal än höginkomsttagare (Folkhälsorapport 2001).

    1. Nej, men sättet de flesta antifeminister gör det på är bara idioti. Speciellt som de använder det för att försöka driva i bevis att män skulle vara missgynnade i stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *