Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Svar på frågor del ett.

Här kommer några svar på era frågor. Vissa har jag sparat för att skriva mer ordentligt om dem senare och reste kommer jag köra i ett inlägg lite senare.

vem är du käääär i?

Jag är kär i min partner Isak. Jag brukar nog snarare säga att jag känner kärlek dock, och det gör jag till en massa olika personer.

Har du varit riktigt glad någon gång?

Jag är ofta glad, däremot känner jag sällan att allt är bra eller perfekt helt enkelt eftersom det inte är det.

Du kallar dig för kommunist, jag är intresserad av dina ekonomipolitiska åsikter. Är dina åsikter separerade från den vänsterpartistiska kapitalismkritisismen? Hade du önskat att fullt ut sätta ett stopp för den fria marknaden eller vill du bara inte veta av den i närheten av välfärdssektorn?

Jag vill inte ha någon kapitalistisk marknad alls, detta eftersom kapitalismen har ett ständigt behov av att utvidgas och obönhörligen kommer att lägga nya sektorer under sig, t.ex. välfärden. Jag tror inte på en ”kontrollerad” kapitalistisk marknad utan jag tror att den måste bort helt. Sedan om det skulle kunna finnas någon form av marknad i ett kommunistiskt samhälle vet jag inte, men jag tror inte att den nuvarande kan reformeras till detta utan jag tror att det är något som måste byggas upp på nytt.

I vår ständiga strävan efter tillväxt på en jord med ändliga resurser, och där tredje världen tar implikationerna av vår ständigt stigande levnadsstandard kommer vi antagligen att få se en kollaps under vår livstid. Har du funderat på hur vi bör gå tillväga för att inte göra oss beroende av en tillväxtekonomi?

Jag tror att det enda sättet är att avskaffa kapitalismen som helhet. Jag tror inte på kapitalism eller marknad utan tillväxt, eftersom jag ser expansionsbehovet som en av kapitalismens grundläggande krafter som den behöver för att fungera. Jag tror emellertid inte att problemet är ”ändliga resurser” utan att kapitalismen utgör ett enormt slöseri med våra resurser. Jag tror att det är helt möjligt att alla jordens människor ska kunna ha en dräglig levnadsstandard om vi istället började planera vårt användande av resurser demokratiskt.

Om du föreslår att stoppa den fria marknaden, hur tror du konsekvenserna kommer bli för oss som internationellt konkurrerande nation?

Jag föreslår övertagande av produktionsmedlen och att vi börjar organisera produktionen demokratiskt istället för via marknadskrafterna.

Btw så känner jag mig lite skeptiskt till begreppet ”fri marknad” eftersom begreppets betydelse är ganska oklar.

Du är en stor förebild. Men du! Vad gillar du för musik?

Tack! Jag gillar mycket musik av kvinnor som jobbar mycket med rösten. Jag tycker mycket om Björk, Pj Harvey och Diamanda Galas. Generellt gillar jag musik och även annan kultur med mycket känslor och energi i. Jag tycker mycket om sorgsen musik och arg musik.

Om det var val idag vilken parti skulle du rösta på ?

Troligen vänsterpartiet till riksdagen. Eventuellt F! i kommunen och/eller landstinget. Har inte satt in mig så mycket i vilka frågor de driver konkret eftersom partipolitik intresserar mig marginellt, men lär göra det när det är dags.
Vad tycker du om surrogatmödraskap ,tycker du att vi ska tillåta det i Sverige ?

Jag tycker att surrogatmödraskap är en av de yttersta formerna va patriarkal exploatering av kvinnor och anser att det ska förbjudas. Jag tycker inte heller att svenska par ska ha rätt att köpa detta utomlands, något som lär vara ganska lätt att reglera eftersom de ju kommer behöva frakta barnet tillbaks till Sverige. Jag tycker att Ekis Ekmans bok Varat och Varan är en skarp bok i frågan och skriver väl i princip under på synen som presenteras där.

vad är grejen med att skriva ”en” istället för ”man” tex. ”en bör gå i skolan”, istället för ”man bör gå i skolan”?

Det är för att jag skriver könsneutralt. ”Man” härrör från mannen som norm och det är något jag som feminist ställer mig emot.

Hur ser du på proletariatets diktatur? Hur försvarar en det? Har du någon kunskap om den frihetliga socialismen (anarkismen och syndikalismen) och hur ser du på dem?
Mvh M.

Hela konceptet ”proletariatets” diktatur är ju extremt missuppfattat, det är liksom inte så någon tänker sig kommunismen, däremot att det kan vara en del i en övergång till kommunismen. Jag anser att såväl anarkism som syndikalism är en form av kommunism, och ser framförallt syndikalistiska kampmetoder som ett mycket viktigt led i att nå kommunismen. Däremot anser jag att det också måste finnas någon form av central organisation i ett övergångsstadium, men att den inte ska ha makten över produktionen utan mer ska fungera samordnande. Jag tror att den enda rimliga vägen till kommunism är övertagande av produktionsmedel som sker från arbetarna själva.

Hur ser du på kristendomen, islam och judendomen?

Jag har väl inte direkt någon åsikt eftersom jag är ganska okunnig på ämnet religion. För min del får folk gärna tro på vad de vill och omsätta sin tro i politisk handling, men jag ställer mig såklart emot olika förtryckande strukturer inte religionen precis som i resen av samhället.

Kanske urtrist fråga med tanke på hur du ser på arbetslinjen, men jag undrar om du har något särskilt jobb i tanken som du vill jobba med när du pluggat färdigt? Jag hoppas fortfarande på att du trots allt vill bli politiker, du skulle lätt få min röst :)

Politiker blir det nog inte eftersom jag tycker parlamentarism är skit. Jag hoppas på att kunna doktorera och sedan jobba inom akademin. Om inte så tror jag att jag kommer kunna livnära mig på skrivandet på något vis.

Menar inte alls att provocera med den här frågan utan jag är faktiskt genuint nyfiken.

Vad anser du om män som har som hobby och mål att attrahera och ligga med så många tjejer som möjligt? Går det att vara en feministisk man och samtidigt ägna sig åt detta?

Anledningen till att jag är nyfiken är pga det finns nämligen en självutnämnd feministisk man, som dessutom är väldigt vänster (vet ej om han är kommunist dock) som nämligen har ovannämnda hobby, han menar att detta inte är antifeministiskt.

Jag tänker att om det hela bygger på att personen ifråga inger falska förhoppningar och kör något slags ”spel” för att få kvinnor i säng så är det absolut patriarkalt, eftersom den typen av ”spel” är patriarkalt. Det är också patriarkalt att betrakta kvinnor som sexobjekt en ska ”erövra” snarare än människor. Om personen däremot är ärlig i sina intentioner så ser jag inget större problem, men jag tänker att det är ganska ovanligt att folk har den inställningen. Det viktigaste för mig i min kontakt med män är att de inte kör något jävla spel utan är ärliga med vad de vill ha.

Är de vego? Vad tycker/känner du inför vegokost?

Jag blev nyligen vegan. Jag tycker att det är moraliskt rätt att inte förtrycka djur och därför tycker jag det är ett bra val som jag önskar att fler gjorde. Överlag tycker jag det är ganska lätt att laga veganmat och att det går att få i sig det en behöver utan problem.

Hur ställer du dig i frågan om prostitution bör legalisers idag? Kram!

Jag tycker att prostitution ska vara fortsatt förbjudet på samma sätt som idag, dvs att köpet är det förbjudna. Jag anser att det är viktigt att det sker ett bättre socialt arbete för att få ut kvinnor ur prostitution och att män som köpt sex ska få högre straff. Jag skulle också tycka det vore bra om prostitution klassades som en form av våldtäkt, då det är vad det handlar om.

Hur hittar du ställen att dumpstra på?

Hör från folk bara. Finns en hemsida som heter Trashwiki som kanske kan vara värd att kolla.

Kan du förklara skillnaden mellan anarkokommunism, vanlig anarkism och kommunism, frihetlig kommunism osv? Kan en kalla ett samhälle för anarkistiskt om en tvingar in folket i ett speciellt produktionssätt (kommunism)?

Jag förstår inte hur kommunism skulle innebära tvång in i ett visst produktionssätt? Det handlar ju bara om ägandeförhållanden, det vill säga att ingen ska kunna äga produktionsmedel på ett sätt som tillåter makt över en produktion denne själv inte utför. Exakt vad skillnaderna på de olika ideologierna är känner jag mig inte riktigt i position att besvara, men jag uppfattar det mest som att det rör sig om olika medel för att nå samma mål.

Har du varit politiskt aktiv i en grupp någon gång? Vet att du är engagerad i en kvinnojour, men tänker ungdomsförbund som typ SUF, ung vänster, RKU, RS osv :-)

När jag var yngre var jag ju liberal och var under en tid aktiv i, och till och med startade upp, ungdomsförbundet Ung liberal. Sedan kom jag på bättre tankar. Mer om detta kan du läsa här.

Kan du ge något boktips på enkla förklaringar för socialism, kommunism, anarkism och kapitalism? Inte liksom så tungt som typ Marx. Försöker mig just nu på En introduktion till Marx Kapitalet, som du tipsade om, men tycker att det är himla svårt att förstå allt..

Ja, den introduktionen är inte direkt ”lätt” men jag tyckte den var ganska bra som stöd till kapitaletläsningen, vilket såklart i sig är ett helvetesprojekt. Rekommenderar Harveys Kapitalets gåta och kapitalismens kriser, som visserligen är ganska träig men en bra bok om en vill förstå hur en kan använda Marx teorier idag. Sedan tycker jag mycket om Kapitalistisk realism av Fisher som inte är så mycket Marx men däremot en bra kapitalismkritisk bok som är väldigt lätt att ta sig igenom och greppa. Jag tycker också att boken Varför Marx hade rätt att Eagleton är en mycket bra och pedagogisk introduktion till Marx, även om jag ofta stör mig på hur människan skriver. Vill för övrigt påpeka att jag verkligen inte ”förstår allt” hela tiden, men jag kör på ändå. För det mesta lyckas en uppfatta de viktigaste koncepten.

6 kommentarer till Svar på frågor del ett.

 • sten-ivar skriver:

  Nice! Det finns en tråd med boktips på socialism.nu för den som är intresserad av lättillgänglig introduktionslitteratur:

  https://www.socialism.nu/showthread.php?t=8673

  Jag har en fråga. Hur ser du på dina möjligheter att få jobb med tanke på att du skriver ganska kontroversiella grejer på internet i ditt eget namn? Tänker att de flesta arbetsköpare hatar folk som gillar facket osv.

 • A skriver:

  Ser att du tipsar om lite böcker I många av frågeställningarna… Skulle du inte kunna göra någon sorts lista med boktips eller så? Tack för bra blogg! :)

 • Genesis P-Orridge skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=vwwGii6gMss

  Beskrivning av klippet: ”Bitterfittan (Nour El-Refai), den mest manshatande kvinnan som existerar. Hon gör vardagen till ett helvete för männen i samhället. I detta klipp är hon väktare, hon släpper bland annat inte in män i butiker och letar upp knark på män i parken. Kvinnorna låter hon vara.”

  Bland det bästa jag någonsin sett, alltså verkligen. Tänkte genast på dig. Du är fantastisk!

 • Mensvärk skriver:

  Jag är också intresserad av en lista med boktips!

  Förresten, nu när du är vegan, kommer du fortsätta dumpstra animaliska produkter? Strongt av dig att bli vegan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv