Hur sex skildras.

Första gången jag hörde Tusen systrar så reagerade jag på den här versen:

Vi som fått konkurrens och osäkerhet
istället för en kvinnosolidaritet.
Rensar nu ut porren och romantiken
avlivar myterna och begraver liken.

Jag tänkte: porren, visst, men romantiken? Varför ska den rensas ut? Kan inte romantik vara något vackert? Men jag har börjat förstå det där mer och mer. Jag har börjat förstå varför romantik är problematiskt, och varför det ställs sida vid sida med porren.

I vårt samhälle så finns det en massa idéer om kärlek, om vad kärlek är och vad det ska vara och hur det ska kännas och vad en ska tycka om det (en ska tycka om det). Den kärlek som åsyftas är alltid den romantiska kärleken. Det finns något som kallas romantisk vilket är skildringar av romantisk kärlek.

Idén om den romantiska kärleken är i förlängningen idén om sex. Idén om sex, vad sex är och hur vi borde känna inför det och hur det ska vara, kan omöjligt särskiljas från idén om romantiken. Sexet börjar i romantiken, och därför måste romantiken synas. Det är därför romantiken ställs sida vid sida med porren i ”tusen systrar”, det är för att porren tar vid där romantiken slutar. Romantiken är det rumsrena, det vi alla kan enas kring, porren är romantikens ocensurerade spegelbild. Men vi kan inte förstå porr utan att förstå romantik.

I romantiken konstrueras könsroller. Vi får se ett möte mellan en man och en kvinna. De möts inte först och främst som människor, utan de möts som könsvarelser, som man och som kvinna. Historien som berättas om dem berättas som en historia om en man som möter en kvinna, inte om ett möte mellan två människor.

Det vi ser här är början på den patriarkala dansen, den dans där mannen för och kvinnan följer. Både mannen och kvinnan har sina bestämda steg, sina uttänkta roller, och avviker en från dem hamnar en i otakt och den patriarkala dansen upphör. Kvinnans roll är att bli styrd, men hon vet såklart precis vad hon ska göra för att låta sig styras, hon vet precis hur undflyende hon ska vara, hur charmigt nervös hon ska vara, hur svårtillgänglig hon ska verka. Det ingår i den patriarkala dansen att mannen jagar lite, får anstränga sig lite, men alltid i trygg förvissning om att det just bara är en del i dansen.

Den patriarkala dansen bygger på lögner, lögner som föder osäkerhet. Vi sätter på oss varsin mask, masken som man och som kvinna, och detta gör per automatik att vi inte kan mötas som människor. Den osäkerhet vi känner inför oärligheten i mötet är en känsla som ofta anses vara just kärlek. Vi lär oss att det är den där passionerade nagelbitande telefonkollande osäkerhetskänslan som är kärlek, och att relationer som präglas av trygghet, tillit och respekt är något annat.

När masken väl är påsatt, när den patriarkala dansen väl börjat, kan den inte bara tas av när det passar, när vi plötsligt vill vara jämställda. Vi kan inte dansa den här dansen, spela det här spelet, och förvänta oss att sexet magiskt ska bli jämställt. Om vi ska ha jämställt sex så måste även romantiken vara det. Vi måste sudda ut alla idéer om överordning och underordning som något vackert och romantiskt, vi måste sluta upp med idén att mannen ska föra och kvinnan följa, för det är detta som sedan smittar av sig när vi ska ha sex.

Det går inte att välja och vraka de delar ur den patriarkala dansen en råkar tycka om och välja bort det en inte gillar. Romantiken är ingen jävla buffé, utan det är något en måste acceptera i sin helhet eller förkasta helt. Antingen tar en på sig masken eller så gör en inte det, och tar en på sig masken blir det ett jävla helvete att få av sig den.

Därför måste vi sätta romantiken och porren sida vid sida i det feministiska projektet. Vi kan inte kritisera det ena och blint acceptera det andra, vi kan inte särskilja det patriarkala sexet från de patriarkala relationerna i övrigt. Vi måste angripa problemet som den helhet det faktiskt är, som olika skeden i den patriarkala dansen. Vi måste gräva upp skiten med rötterna och kasta skräpet på soptippen.

Detta är min text på temat Hur skildras sex? i min och Schmenus bloggutmaning. Skriv en du med!

10 reaktioner till “Hur sex skildras.”

 1. Fin text! Jag tycker att det är så svårt att förkasta det då det är någonting vi (eller jag i alla fall) vuxit upp med som ska betyda allt, som att det är det livet går ut på- att hitta den som känns rätt. Jag kan inte sluta falla för romantiken och är även nu otroligt kär i en man jag inte kan få och hela mitt liv handlar liksom om detta? Det är ju hemskt såklart men samtidigt KAN jag inte för mitt liv släppa detta då känslorna som egentligen är falskt uppbyggda av en fantasibild är så starka och tja, fina just nu.

 2. Om man bara definierar romantik som stark förälskelse, behöver det nödvändigtvis innebära att könsrollerna eldas på av romantiken? Alltså jag tycker ju att det är en av de bästa känslor att vara förälskad i någon (om känslorna är ömsesidiga). Sedan finns det väl väldigt mycket som kategoriseras som romantiskt som befäster könsstereotyperna. Men alltså behöver förälskelse alltid innebära att könsroller konstrueras?

 3. Åh fan glömde ju att jag ville snacka porr med dig idag ju. Förhoppningsvis får jag ett till tillfälle. Tack o kram för fin eftermiddag hur som helst.

 4. Hej!

  Du har sagt att kvinnoförtrycket ofta är omedvetet. Kan du ge något praktiskt exempel på omedvetet kvinnoförtryck?

  Ser du män i din inre krets, som till exempel din far, som kvinnoförtryckare?

  //MVH Joakim

 5. Bra text! Tyvärr vet jag flera som har de där könsrollsmaskarna och vill ”känna sig som kvinnor och bli uppvaktade som kvinnor” i en relation och sen blir jättebesvikna när männen uppträder som mansgrisar, fast rollerna liksom var bestämda så från början på något vis..

  Förstår vad du menar att bilden av romantik ska vara någon sorts ”spännande” skillnad mellan kvinnor och män osv, men jag tycker nog att det kan få finnas romantik som inte hotar feminismen. För mig är romantik något fint och kan exempelvis vara att vara omtänksam på ett kärleksfullt sätt, både mot partner och vänner..

 6. Bilden av romantiken idag är i allmänhet väldigt könskonservativ inom heteroförhållanden. Män ska ge kvinnor blommor och fråga om giftermål, men inte tvärtom, till exempel. Samtidigt kan ju bilden av romantiken som den ser ut idag förändras. vilket jag också hoppas att den gör.

 7. Åååh jag som älskar romantik =( För mig finns det inget roligare och pirrigare än att skicka små flirtiga sms framochtillbaka, piffa till sig för den andra och bli glad när man ser att den andra gjort samma sak. Att komma med små överraskningar som man vet att den andra gillar. Så länge det är från båda hållen och på lika villkor tycker inte jag det behöver motverka feminismen.

  //Emma Hå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *