Hur svårt kan det vara att bara hålla käften ibland?

IMG_20130322_122227

På lektionen i fredags så skulle vi fylla i en undersökning som Uppsala Studentkår gjorde angående arbetsmiljö. Det är kul att se att könsfrågan ställs på ett öppet sätt, där en kan definiera sig utanför kvinna/man. På frågan om sexuell läggning fans även asexuell med.

Tramsigt var dock några personer i klassrummet som höll på och raljerade kring frågorna. ”Vad är det här för fånig fråga?” undrade de. Tja, om det nu är så enkelt för dig att placera in din könstillhörighet i en av två kategorier så är det väl bara att göra det och låta människor som inte har det lika lätt för sig få placera sig på ett sätt de känner sig bekväma med.

Jag kan inte släppa tanken på att det kan ha suttit någon där i klassrummet som faktiskt hade ett behov av de ytterligare kategorierna som tillkom. Hur känner hen sig när hen hör något sådant?

Jag har inte heller något behov av dessa extrakategorier, jag är bekväm i att definiera mig som kvinna. Jag kan inte heller förstå ur det känns att vara obekväm i sitt fysiska kön. Däremot kan jag inte begripa människor som måste ta sig egen oförståelse inför detta och göra det till något större, till en fråga om vad som verkligen är rimligt och inte. Hur svårt kan det vara att bara hålla käften ibland?

5 reaktioner till “Hur svårt kan det vara att bara hålla käften ibland?”

  1. Håller helt och hållet med. Frågan är bara hur man ska konfrontera dessa personer som högljutt ska klaga på t.ex. könsneutralt språk eller som i fallet att ge utrymme för andra att kunna bestämma sitt sociala kön själv. Tycker mest bara att att man hör argument som ”men vadå det finns ju två kön” och att det är en total oförmåga att tänka utanför sitt eget liv. Hur gör man i sådana situationer?

  2. Åh åh åh, så typiskt att det alltid finns något att bli irriterad på. SÅ bra att möjligheten att fylla i sin egen könsidentitet finns med, och SÅ irriterande att personer, som uppenbarligen är trygga i sin linjära könsidentitet måste ”säga sitt” om personer som inte har det lika privilegierat. Håll tyst istället.

  3. Jag hade hoppats på att de flesta idag var medvetna om att även om man tycker eller känner något, kan andra tycka eller känna något annat. Frågan finns av en anledning.

    1. De var många som tyckte det var bra också, så det är ju trevligt. Och jag är ju väldigt glad över att kåren ändrat sitt formulär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *