Kan folk sluta antingen betrakta fittan som en skör liten blomma eller kemiskt avfall?

Nu när jag skrivit så mycket om detta med mens så läste jag Hanapees inlägg om tamponger med ett plaströr som man ska skjuta upp tampongen med. Jag har stött på detta själv innan i Sverige, tampongmärket heter tampax och det funkar såhär:

Nu vet jag inte om det var just dessa om Hanapee stött på men jaja.

Syftet med detta är väl dels att skydda fittan från bakterier, men jag tror också att det handlar om att många känner sig obekväma med att röra sitt kön. Kanske för att man tror att det kan leda till sjukdomar att ha sina fingrar där.

Hur som helst tycker jag att det är sorgligt att vi antas behöva ha platsgrejer för att vi inte kan röra våra egna kön. Jag menar, hur ska man då kunna onanera, ha sex och så vidare? Måste allt man har i närheten av fittan vara bakteriesäkrat?

Seriöst. Fittor är inte farligt. Inte heller är det ett superduperkänsligt område på kroppen. Man kan ha fingrar där, även om det kan vara vettigt att tvätta händerna först. Gud, kan folk sluta antingen betrakta fittan som en skör liten blomma eller kemiskt avfall? Detta är orimligt.

26 reaktioner till “Kan folk sluta antingen betrakta fittan som en skör liten blomma eller kemiskt avfall?”

 1. Huu, tampax. De har säkert utvecklats och blivit bättre nu, men jag kommer alltid att förknippa dem med mammas skräckberättelse om när hon använde en sådan och sen hade ett helvete med ludd i hela slidan. När jag var barn svällde jag upp en sån i vatten för skojs skull den hade en papphylsa. Då var de som en vaddbit med en tråd sydd rakt igenom och hade nog inte styrseln i sig att föras upp i slidan som en tampong utan hylsan. Tro fan att det lossnar fibrer från en sådan och kliar så en blir galen.

  1. Men gud, orka göra en tampong på det viset. Den måste ju hålla efter att den kommit på plats också.

 2. I <3 tampax! mens må vara fullt naturligt men jag vill inte ha blod på fingrarna på samma sätt som jag inte vill ha tex snor på fingrarna =) Alltså, visst, jag klarar av det men helst inte 🙂

  1. Tycker i alla fall det verkar onödigt. Du byter för det mesta tampong på toa, då kan man tvätta händerna efteråt.

 3. Min kompis brukade kalla dylika för ”musraketer med uppskjutningsramp”. Festligt namn men sjukt jävla onödig produkt.

 4. jag köpte sådana en gång i frankrike, eftersom det inte fanns något annat. Grejen är att det faktiskt är väldigt bekvämt. Jag gillar inte tamponger (menskopp<3<3<3) eftersom jag tycker att de är så sträva och obekväma, särskilt när man ska sätta in dem. Men med det där lilla plaströret var det faktiskt mycket mycket bekvämare.

  sen är det ju ett otroligt slöseri, med en liten plastgrej till varje tampong som man sedan slänger bort.

  1. Jag har också använt men gillade inte alls. Också pga just det du säger, att de tär så jävla waste med allt det där pappret.

 5. Asså, om ni inte vet det så kan man få något som heter ”tampongsjukan” (i vardagsmun) och plaströret skyddar mot det något otroligt. Nu är det ju inte så att bara att ”röra sitt kön” är farligt, det är grejen med att röra en tampong, sätta bakterier på den och sedan föra in tampongen med bakterier som sitter och gror där i flera timmar. Min vän blev jättesjuk av just detta och var sjukskriven i nästan ett år. Plaströret är inte till för att man ska slippa ”röra sitt kön”, utan för att man ska slippa få en sådan sjukdom. Visserligen är det ju rätt ovanligt, men man behöver ju inte utsätta sig för onödig risk…

  Kolla detta: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Toxic-Shock-Syndrome-TSS/

   1. Ja, och idén om skydd på det sättet verkar ju också förutsätta att kvinnan blir infekterad med bakterien S.aureus, vars toxiner ger TSS, via tampongen. Har ingen riktig koll på vad forskningen säger idag, men det verkar som kvinnor kan vara koloniserade med bakterien på annat sätt (J. Clin. Microbiol.), och att det kan vara så att felanvända eller olämpligt konstruerade tamponger kan öka risken för att den tillväxer abnormt och bildar tillräckligt med toxin för att orsaka TSS, om kvinnan har otillräckligt med antikroppar.

    1. Anledningen till varför tamponger orsakar TSS är för att de torkar ut slidan, och gör den skör för ev andra skador.
     (TSS går att få i vilket sår som helst, men det är fortfarande ovanligt)

     Fräscht att vi utsätter oss för detta varje månad? Jag vägrar tamponger i alla fall.

  1. Fast det är dels sjukt ovanligt dels mer relaterat till att du har tampongen i för länge som jag fattat det.

 6. Jag använde tampax då jag fortfarande använde tampong för att de andra gjorde så jävla ont att sätta in. Det blir inte lika torrt och skavigt om man är känslig. Dessutom är det ganska så trevligt att inte bloda ner fingrarna, tex där det inte finns handfat på toaletten. Det betyder dock inte att jag har problem med att påta mig i fittan. =) Nu använder jag menskopp istället och det är mycket trevligare för mina slemhinnor. Dock ska jag säga att jag aldrig upplevt att en tampax släppt ludd, däremot hittade min syster en stor luddklump i sig efter att ha använt ob. Tamponger är nog ingen vidare hit för underlivet i allmänhet, tror jag. Något som kan vara jobbigt med menskoppen är dock just när det inte finns handfat inne på toaletten på allmänna ställen. Det kan bli ganska blodigt mest överallt ibland.

 7. Nu har jag använt menskoppen under en mens och vi kommer hänga mer. Utvärdering: 1. Mens råkar inte komma utanför bindan. 2. Luktar inte. 3. Behöver inte ha något nytt hela tiden. + att man kan ha en liten tävling med sig själv om hur mycket mens man fyller koppen med (= bättre koll på hur långt det är kvar + att mens blir mens på riktigt och inte någon slags blå vätska)

 8. Jag har använt såna tamponger rätt mycket och tycker de är riktigt bra. Inte för att jag är rädd för att få blod på fingrarna eller nåt sånt, utan för att det är mycket lättare för mig att få tampongen att komma in i rätt vinkel utan att det gör ont vid införandet. Har aldrig ens tänkt tanken att de skulle vara till för människor som inte vill röra sina kön.

  1. Rimligt skäl. Använde sådana en gång och då tyckte jag inte det underlättade vid införandet alls.

 9. Det är ju för att tampongen ska hamna rätt och att det inte ska bli torrt och irriterat när man kör in den. Sen är det svårt att dra ut själva röret utan att röra könet ändå, så jag tror inte det är ett problem (:

 10. Som jag förstått det har de sådana där hylsor för att det ska bli lättare att föra in tampongen, men jag kanske missförstått det hela. Håller dock med dig om att det, överlag, finns en ganska märklig inställning till kvinnors könsorgan som något äckligt, obehagligt som en helst icke skall röra vid.

 11. De är hemska! I mindre butiker i England (där jag bodde i tio år) är just Tampax med införningshylsa standard, och det har hänt att jag varit tvungen att köpa sådana när det krisat. Usch, de är groteska. Och suger dessutom på helt fel sätt, tampongen blir liksom lång och o”stunsig” istället för att svälla på ”tvären”.

  1. Fel och fel, jag tycker de andra konstiga tampongerna sväller helt fel, då det blir tjockt och förjävligt att få ut dom. Vad gäller införandet så är det nog svårt med det mesta man inte är van att sätta in, menskoppen var ett helvete att få in utan att det gjorde ont och var obekvämt i början, men jag lärde mig och nu är det mycket skönare än andra alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *