Kvinnodagen och så.

Idag är det ju internationella kvinnodagen! Dagens till ära kommer jag sura lite extra över patriarkatet och delta i ett panelsamtal om att ta plats som kvinna på internet på Helenes krog & bar vid Mariatorget. Vore kul om ni vill och kan komma, i så fall måste en attenda på facebook eller OSA till fanvadfittigt@gmail.com.

Har förresten inte skrivit något inlägg om att det finns en internationell mansdag eftersom jag kallt räknar med att alla mansrättsaktivister bemödar sig med att googla innan de kommer hit och mopsar sig. För inte kan det väl vara så att ni skiter fullständigt i om det finns en mansdag eller inte och bara drar till med det för att ha en ursäkt att slippa tänka på kvinnors rättigheter en dag om året. Nej, tänkte väl det.

47 reaktioner till “Kvinnodagen och så.”

  1. Jaså finns det en mansdag. Det visste jag inte. Jag har varit aktiv i mansrörelsen nu i 15 år. Aldrig någonsin har jag sett något whatsoever tas upp på den dagen. Har du?
    Tänkte inte heller det.

    1. Ni mansrättare får väl jobba lite hårdare på att uppmärksamma det då.

      1. Typiskt ignorant svar. För en stund sen tittade jag i media, där stod det hur långt man kommit i jämställdhet där man enbart rabblade upp kvinnors problem.

        Något liknande är väl inte för mycket begärt att det görs på mansdagen?
        Får jag fråga vad du gör för att uppmärksamma kvinnodagen?

        1. Förutom att skriva om det så deltog jag detta år i en panel där vi diskuterade kvinnors närvaro på internet. Jag uppmärksammar dock generellt kvinnokampen året om.

          1. Imponerande, starkt gjort 🙂
            Men min poäng är att du drog alltså inte igång något själv?
            Du måste ju hålla med om att det är lite väl tyst på mansdagen, för det finns ju massor att uppmärksamma och alla som varit i en debatt om saken vet ju att även män har sina problem, enligt många mer än kvinnorna.

            1. Jag har dragit igång den här bloggen själv till exempel. Men det är ganska irrelevant vad jag personligen har gjort, detta handlar om feminismen i stort.

              1. Fast mansrörelsebloggar finns det ju gott om. Så du menar att det inte räcker för att mansproblemen ska lyftas i media? För ingen kan ju förneka att det inte finns problem. Hur många mer bloggar ska det finnas tycker du för att dom ska tas upp i media?

                1. Nå, feminister gör ju som tur är annat än att blogga 🙂 till exempel driver kvinno- och tjejjourer. Det finns ingen mänsklig rättighet att tas upp i media bara för att en driver många bloggar, det gäller även att ha något att komma med, och de verkar ni inte riktigt ha.

                  1. Lite av min poäng också. det finns inga mansjourer, inget stöd osv. Att det inte finns några mansjourer är ju något alla vet, är inte det något man borde kunna ta upp på mansdagen? För att det ska bli fler mansjourer hur gör man då tycker du? Klagar hos politiker, check, klagar i media, check! Skriver om det, check! Vad mer kan man göra?

                    1. Du vet väl att tjej- och kvinnojourer drivs ideellt, och för det mesta av feminister? Visserligen med statligt stöd, men det kan mansjourer också få.

                  2. Det finns ju hur mycket som helst att komma med.
                    att män dör tidigare
                    män dör i arbete och krig
                    män tar dom farligaste jobben
                    män presterar sämre i skolorna
                    män har ungefär noll rättigheter när det kommer till barnen
                    män är diskriminerade enligt lag
                    män för högre straff än kvinnor för samma brott
                    alla barnsoldater är alltid pojkar
                    män är mer arbetslösa än kvinnor
                    män tar självmord oftare än kvinnor
                    det finns inga mansjourer, dom få som finns är feministiska
                    manshatet i media
                    enbart satsningar på kvinnor på mäns bekostnad.
                    kvoteringar för enbart kvinnor
                    mansrörelsen jämförs med anders bb i princip
                    män ses alltid som förövaren
                    män drabbas värst av våld
                    osv osv

                    Allt detta vet ju alla om, även våra journalister. Så upplysningen har ju gått framåt, men att det är knäpptyst är oförsvarbart.

                    1. Fast de saker du räknar upp behöver lite mer substans och innehåll för att väcka intresse tänker jag. Män dör tidigare på grund av? Vad vill ni jobba med/mot för att påverka mäns livslängd?

                      Män dör i arbete? Vilka arbeten? Är det kopplat till klass, etnicitet andra sociala faktorer? Hur ska jobben utformas för att män ska må bättre?

                      Män dör i krig? Vilka krig tänker du på? Mer specifika frågeställningar gör det lättare att förhålla sig till frågan. I USA dör fler män pga självmord efter sin krigstjänstgöring än som de facto dör i strid (det är så sjukt och intressant).

                      Män har noll rättigheter när det kommer till barnen? Vad beror det på? Hur kan vi förändra synen på föräldraskap? Hur får vi t.ex pappor att ta ut mer föräldraledighet? Ett av mina favoritämnen 😉

                      Ja men du fattar grejen, det räcker inte att slänga ur sig några lösryckta påståenden och tro att någon ska bli intresserad. Engagera dig i de frågor du själv brinner för och lär dig mer om dem. Då har du mycket större chanser att nå ut med ditt budskap. //Sandra

                    2. Stökboet – Really? Aren’t we past that line or reasoning? Or should we focus on why women make less than men, etc., aren’t on company boards, don’t make up a larger part of management, aren’t in the IT sector, etc. etc.?

                      After getting much more involved into learning about women’s rights I’ve come to understand that it really doesn’t matter why one of these inequalities is in place. The same should be true for both sexes and the only thing that matters is rectifying the situation (course you need to know why to fix it but that’s a different item).

                    3. Hmm.. är inte helt säker på att jag fattar vad du menar Brad. Sjävklart kan en bara påvisa saker som är orättvisa men mitt inlägg var menat att tipsa Mats och andra jämställdister om hur deras argument kan bli mer intressanta.

                      Sen hjälper det ju inte att flera av Mats argument är felaktiga och hittepågrejer, då tappar åtminstone jag intresset på en gång. //Sandra

                    4. Stökboet – Which of Mats points are incorrect?

                      I find it interesting that women make less money than men, don’t you? I find it interesting that men live 4 years less than women, don’t you? What more do you need to know about these 2 items to get interested in them? Is 1 more interesting to you than the other?

                      I know I’m simplifying this but example, just trying to get at a point.

                    5. Ja du Brad om du inte själv inser vilka av Mats påståenden som är felaktiga så har jag inte orken att förklara, hoppas det är ok för dig.

                      Och nej jag är faktiskt inte ett dugg intresserad av folks livslängd generellt. Det behövs någon med glöd, entusiasm och kunskap för att få mig intresserad 😉

                      Jag tycker faktiskt inte heller att det är tokintressant om någon slänger ur sig ”Kvinnor tjänar mindre än män” Det blir intressant först när någon gör en analys av vad det kan bero på. Men så fungerar jag,det behöver inte vara så för andra.

                      Dessutom så är intressant är inte alltid lika med viktigt. Det finns väldigt många viktiga frågor som jag varken engagerar mig i eller är intresserad av. //Sandra

                    6. Stökboet – Sorry, that’s a really silly answer. If you are going to throw out here that some of Mats items are incorrect then you really should point out at least one or two when someone asks. I found your answer to be very lacking and non serious.

                  3. nej mansjourer kan inte få statligt stöd på det sättet dom vill. Tror det är att dom måste driva det på ett visst sätt. Att ta hand om män som slår och alltså inte skydda män som blir slagna, vad är det för jäkla mansjour? Ett slag i ballen på alla män skulle jag säga.

                    1. Nej men får väl leta då, detta har jag aldrig heller sett. Men jag tror det hold on

                    2. Det jag hittade var
                      http://maukonen.wordpress.com/2012/03/07/jonas-sjostedt-nar-far-mansjourerna-samma-stod/
                      som länkar till sidan det togs upp, den är tyvärr nere, Även pelle billings sida är nere. Vetitusan vad han gjort med den.

                      Men nu ser jag detta på wiki som jag inte riktigt kan tolka

                      ”De uppmärksammades i bland annat Kristdemokraten i samband med att det togs upp att Socialstyrelsen inte delar ut ekonomiskt stöd till män som misshandlats av kvinnor. Förbundet beslutade att inte söka något ekonomiskt stöd hos Socialstyrelsen[1] 2008, men har dessförinnan fått bidrag för att hjälpa män att hitta andra vägar än våld för att lösa konfliktsituationer i relationen”

                      Så det har iaf varit så. Men just nu vet jag inte om det där betyder att dom är på samma nivå och får samma slags stöd för samma hjälp.

                      http://www.unt.se/inc/print/uppsala-mansjour-vill-ha-mer-rattvisa-1239185-default.aspx
                      Berättar dom om ännu en mansjour som tar emot män som slår och alltså inte män som blir slagna.

                      http://genusnytt.wordpress.com/2010/12/20/skattepengar-far-inte-ga-till-man/
                      Länkar till samma artikel, iof från 2010.

                    3. Fast att de inte fått använda pengar öronmärkta för att motverka könsmaktsordningen på det viset är ju inte så konstigt. Däremot kan de såklart söka stöd på andra premisser, dock inte från de särskilda fonderna.

                    4. ”Fast att de inte fått använda pengar öronmärkta för att motverka könsmaktsordningen på det viset är ju inte så konstigt”

                      Vad menar du nu? För det första är det väldigt många som inte ens är med på att det finns en könsmaktsordning.

                      ” Däremot kan de såklart söka stöd på andra premisser”
                      Jaså kan dom, vilka då?

                      Sen resterande problem då? Är inte det värt att ta upp menar du? För jag hoppas väl att du vet om att dessa existerar?

                    5. Ja, så är det i ett samhälle, alla är inte med på allt. Trist. Tur att vi har demokrati.

      2. Yes, BUT one of the key ideas behind feminism decades ago was to make sure that women could be part of everything. Here it just gets turned around.

        For the last couple of decades it has been perfectly fine to have women’s only things like a women’s only club at a job or whatever but the same for men is not allowed. That served a clear purpose but I think that purpose is no longer in play.

        1. Jo, det tycker jag absolut att det är. Det är viktigt att öronmärka pengar till jämställdhet och kvinnor för annars riskerar de sakerna att hamna i skymundan, eftersom vi fortfarande lever i ett patriarkat. När det kommer till kvinnoseparatistiska klubbar etc så tycker jag att det är viktigt att kvinnor kan få träffas utan att behöva känna sig pressade av mäns närvaro. Detsamma kan såklart gälla för män, men jag tvivlar på att samma behov finns och dessutom så finns det en massa sammanhang som i praktiken är mansseparatistiska.

          1. You do understand that those men’s only clubs, etc. are one of the big items that was attacked by feminism? Let’s take one really visible example in the US. There is a very exclusive golf club called Augusta National where there are 300 members. It is a really big deal as it’s membership has the really high rollers (CEOs, etc.) and they have the biggest pro golf tournament each year. The club has been under huge attack from the feminist movement for more than a decade with protests, etc.

            Are you suggesting that it is ok for Augusta to remain male only? btw – The 1st women was added this year, CEO of IBM.

            This same principle has been a very big part of the discussion all the way down to the local level. For example, schools in the US have to have equal amounts of sports for girls and boys by law. Again, a fight that feminism won to get equal footing for both sexes.

            1. Men om kvinnor vill ha ett sammanhang, t.ex. en klubb, för att de annars upplever trakasserier eller härskartikniker från män, vad är problemet?Speciella kvinno-arrangemang existerar ju oftast för att de upplever ojämlika strukturer som tar sig i olika uttryck när män är med. Kan inte kvinnor ibland få ha den fristaden? Förtrycket existerar i allra högsta grad, men män märker oftast inte detta för att de inte utsätts för det. Precis som vita människor ofta kan vara blinda för vardagsrasism som färgade människor tycker är jobbigt. Huruvida något ska vara könsseparatistiskt eller inte beror väl mycket på syftet med det. Jag tror inte att klubbar som t.ex. Augusta National var mansseparatistiska för att de ville ha en fristad från trakasserier från kvinnor.

              1. We can’t have our cake and eat it too. Either we accept entities for both men and women that exclude the other gender or we don’t. A double standard is not acceptable, IMHO.

                1. Jag tycker att både kvinno- och mansep är okej, det finns till exempel många fördelar med att tala om krav, könsnormer etc i könsseparatistiska grupper oavsett om det är kvinnor eller män i dem. Problemet är att väldigt många centrala maktcentran i samhället är i praktiken mansseparatistiska, och det är såklart något jag som feminist vill ändra på.

                  1. I believe you are in danger of turning the clock back and of losing ground that has been previously won. 30-40 years ago it was a very important element of equal rights to eliminate the men only entities. Things like clubs, associations, etc. This has for the most part been accomplished and much to the benefit of all women. Promoting women’s only items during this phase was necessary (kind of like a temporary quoting) to help even things out. However, if we now continue this line of thought all we accomplish is separation and the ultimate reappearance of many of the men’s only things that had previously been closed out.

                    Do we want to go back to the days where universities, political clubs, sports clubs, etc etc etc are single gender only? Is it time to hang the ”men’s only” sign back on the bastu?

      1. till en viss del. Men nu har mansrörelsen varit ganska stor på nätet i många år. Så att säga att det inte finns något att uppmärksamma är ignorant. Nästa steg är media.
        Men samma personer som lyfter upp kvinnorörelsen i media, förnekar och förtrycker mansrörelsen samtidigt.

        1. Fats alltså, de flesta är ganska ointresserade av er eftersom ni inte lyckas komma med något substantiellt som inte bygger på att hata feminister. Ni har liksom ingen egen agenda, därför är ni inte riktigt en politisk kraft att räkna med. Ni får väl börja göra något mer än att sitta och gnälla på internet.

          1. Så är det ju inte alls det. Mansrörelsen tar ju upp massor bra saker som också grundar sig på fakta. Det är inte alls något feministhat. Att kritisera feminism är inte hat. Det du gör dagligen är ju det samma som mansrörelsen gör dagligen. Skillnaden är bara att det tas upp inom media och politiken.

              1. Hur vet du det? Det arbetas ju massor, youtube, bloggar, insädare till media som aldrig publiceras, debatteras i forum. Nästa steg är ju media. Hur lyfter man upp något som ignoreras?

  2. Mats – It is really a pretty simple answer. Feminism has been a strong lobbying agent for decades and slowly but surely has built a very strong pro feminism opinion in the Swedish press both in the form of strong feminist journalists and in gaining overall support for the agenda. Men’s rights lobbying is comparitively very new and hasn’t had time to build up the support.

    Having said that, I imagine that men’s rights movements face an uphill battle given that emotionally men’s rights are seen as anti-feminist and logically men’s rights fight for the same piece of limited attention (i.e. there is only so much space in the mainstream media and all topics compete for that space).

    I think you understand all of this… Not necessarily fair, but it is what it is…

    1. Jag tror att många av de frågor som beräknas som kvinnofrågor faktiskt också är mansfrågor. Mäns rätt till sina barn, t.ex., grundas ju i antagandet att kvinnor är bättre på att ta hand om det, vilket tidigare ofta har varit fallet. Om föräldrar tar samma ansvar för barnet finns det ingen anledning att kvinnor ses som bättre föräldrar. Anledningen till att så många män avsäger sig föräldraledighet är för att det ofta är ekonomiskt fördelaktigt för föräldrarna att göra så, då mannen tjänar mer pengar.

      En annan fråga som brukar tas upp är detta med att pojkar får sämre betyg därför att man lär ut på ett sätt som är fördelaktigt för flickor. Den enda logiska lösningen är att sluta se på barn som små könsbestämda figurer och se dem som individer – alltså att motverka könsrollerna hos barn. Klassisk feministfråga. Gällande mansjourer är det ju alltid enklare att bara behandla brottsoffer än att försöka förebygga brott innan de händer, men givetvis är det också enormt viktigt.

      Precis som du säger har kvinnokampen fått kämpa hårt och länge för de frågor som anses som viktiga, och fortfarande har vi mycket långt kvar. Men jag tror att det vore enklare att komma någonstans om folk slutade ha den här nidbilden om feminism som något som uteslutande är positivt för män. Män tjänar på feminism, men det är inte därför den finns, och det är tydligen inte nog för somliga.

      1. Precis, håller verkligen med. Av det jag hört från mansrättsaktivismen så är det på en väldigt låg teoretisk nivå, det finns liksom ingen logisk grund att stå på. Man vill ändra på att t.ex. män inte anses som lika viktiga föräldrar som kvinnor och att män oftare råkar ut för olyckor, men detta utan att problematisera normen för manlighet etc. Istället klagar man på feminismen. Detta trots att det är feminister som drivit igenom att män över huvudtaget ska ta hand som sina barn. Det funkar inte att rada upp påståenden för att sen skylla på feminister hit och dit utan att gå till grunden med vad dessa saker beror på. Jag tror det är därför den typen av mansrörelse inte tas på allvar. Brist på analys.

        1. Ja, jag får ett liknande intryck. Ett annat exempel är att nämna rent allmänt att män i genomsnitt lever kortare (i Sverige är t.ex. förväntad livslängd från födseln för kvinnor/män 84/80 år, i Saudiarabien 76/72 år) som ett ”jämställdhetsproblem”, utan att föra någon substantiell diskussion om vilka dödsorsaker som bidrar till manlig överdödlighet (vilket diskuteras ingående i officiella publikationer, som våra folkhälsorapporter) och vad som i sin tur orsakar dessa mönster (där det också finns en hel del forskning, t.ex. när det gäller kranskärlssjukdom, där manlig överdödlighet förklarar en stor del av livslängdsskillnaden i industrialiserade samhällen).

  3. ”Another example is naming generally that women command less pay (for example in Sweden it is around 80% of men’s pay) as a ”jämställdhetsproblem”, without driving a substantial discussion as to the reasons that contribute…….”

    Bottom line is that the reasons are definitely interesting but not central as to determining whether there is a problem or not, i.e. as far as equality goes. I think it is safe to say that social stress, work environment, etc. all contribute to men’s shorter life expectancies and that there may also be biological factors in play.

    More importantly, I’d say it is a 100% safe bet that women’s lack of economic power was very very much considered an issue worthy of attention long before it was understood exactly why that lack of power is a reality. I really can’t see how anyone could debate this point with any level of intellectual honesty.

    1. Jag hävdade inte att det skulle vara fel att säga att det är ett problem, bara att det inte går att föra en konstruktiv diskussion om vad som bör göras åt det om folk bortser från den ganska omfattande forskning som finns, och jag tror att det var det Nina S ovan också ville säga angående exemplen att män inte ”anses som lika viktiga föräldrar som kvinnor” och att de oftare råkar ut för olyckor.

      1. Might be further up in the comments but some were saying it wasn’t an interesting topic without the analysis and I find that to be intellectually dishonest.

        In any case, one can certainly start the discussion as to what should be done. A 1st step might to to discuss and formulate a study, for example.

        That would apply to any of those problems. For example, somewhere along the line someone figured out that it was a problem that women had lesser economic power and then ”discussed” how to take a look at that. A first step would have been to make the problem visible, i.e. give it some attention.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *