Mot denna erfarenhet väger den skeptiskas invändningar lätt.

Någon tyckte att det var alarmerande att jag lät som en ”born again-christian” i detta inlägg om vad feminismen gjort för mig. Den svenska radikalfeminismen börjar tydligen påminna om en religion och bara för att en mår bra av att tro något så behöver inte det betyda att det är sant, så det så. Nå, jag skulle kunna säga precis samma sak till var och en som inte tror att patriarkatet existerar.

Hur kan det vara fel av mig att ha frigjort mig från ideal och normer jag mått dåligt av att delta i? Hur kan det vara fel att jag har slutat hata min egen kropp, att jag har slutat ingå i destruktiva relationer, att jag har slutat låta andra definiera vem jag är, att jag har slutat svälta, raka och sminka mig? Det är de feministiska analyserna som hjälpt mig ur detta, det är dem som fått mig att förstå vari problemet ligger och därmed också se lösningen.

Jaja, visst kan de vara så att feminismen bara har helt och hållet fel. En kan ju trots allt inte väga kvinnoförtrycket. Men min och tusentals andra kvinnors erfarenheter talar emot detta. Visst kan det vara så att jag bara lever i en stor jävla lögn, att varenda observation jag gjort av min egen och andras situation är helt fel. Att kvinnors större tendens att drabbas av ätstörningar beror på att vi rent fysiskt är svagare, inte på att vi dagligen ser hundratals bilder på perfekta kvinnor. Att kvinnors lägre löner inte beror på att vårt arbete värderas lägre för att vi är kvinnor utan helt enkelt för att det är mindre viktigt att ta hand om sjuka än att laga rör. Att kvinnor tar mindre plats för att de helt enkelt inte har något smart att säga, inte för att samhället tutat i dem och de som lyssnar att deras åsikter är mindre värda. Det kan vara så. Det kan vara så att jag bara inte insett min rätta plats i samhället.

Men jag väljer ändå att tro på det som jag i mitt hjärta vet är sant. Nej, jag har inte läst en massa studier om detta (inte för att det inte finns, utan för att jag sällan letar), men jag har sett och jag har upplevt. Jag har sett det jag själv och andra kvinnor har blivit utsatta för och vad vi utsatt oss själva för, och jag har sett hur jag har rest mig från att vara en känslomässig skräphög till att vara modig och stark, våga stå för mig själv och inte göra våld på mig själv. Och emot denna erfarenhet så väger de skeptiska invändningarna lätt.

34 reaktioner till “Mot denna erfarenhet väger den skeptiskas invändningar lätt.”

  1. Vad jag tycker är intressant är att det tolkas som att det är fel av dig att vara lycklig för att liknelsen var religion, att det då inte är någonting bra som om religion vore synonymt med fult. Nu tolkade visserligen jag det som att det var kommentatorns syfte att mena detta, att religion är fult & feminism också, eftersom det hela hade en negativ klang i dennes postning men jag uppfattade också din post som påminnande om när någon har funnit sin spirituella famn & således sig själv. Så jag förstår mycket väl vad denne menar, men jag lägger inte en negativ värderig i det. Ist tycker jag att det är vackert & fortsatt intressant vilka stora liknelser det finns mellan politik & religion.

    1. Jag tycker inte alls reliogion behöver vara negativt, det hjälper många människor i deras privatliv. Jag har en vä som gick från att vara agnosyiker till att bli religiös när hennes man och barn gick bort i en olycka. Jag kan se att det har hjälpt henne att finna tröst med livet. Om vissa människor finner tröst i religioner och filosofier så tycker jag att det är alldeles utmärkt.

      Så jag har inget emot att folk tror på saker för att det mår bra, bara det att då ska det inte göras politik av det. Politik måste bygga på fakta och inte teorier som bygger på ”jag mår bra av att tro att det är såhär”

  2. Antifeminister tjatar alltid om anekdotisk evidens så fort en pratar om sina upplevelser av patriarkatet. Inga personliga upplevelser spelar tydligen någon roll alls i sammanhanget. Självklart behövs bättre och bredare data än min personliga upplevelse för att kunna skriva en forskningsrapport som konkluderar att patriarkatet finns, men jag ser ingenting irrationellt i att tro på feminismen utifrån vad jag själv upplever och vad så många andra kvinnor säger sig uppleva. Annars kan jag lika gärna gå all in och tro att mina händer är en illusion.

    Gällande jämförelsen med att vara kristen ser jag det inte som ett problem. Om jag vore kristen skulle jag kunna prata om hur min tro har fått mig att må bättre genom att få mig att känna att det finns en mening med livet och fått mig att behandla mina medmänniskor bättre, vilket skulle vara positivt även om gud inte finns. Dock är en väsentlig skillnad mellan kristendom och feminism att de kristna tror på någonting som står ovan oss medan patriarkatet helt enkelt är det förtryck som observeras. Finns ingenting metafysiskt suspekt med det.

      1. Nå, en kan nog säga att det gimmser belägg för patriarkatets existens.

        1. Du vet själv att du får olika svar beroende på vem du hävdar detta inför, & detsamma gäller gud existens. Ditt perspektiv är givetvis inte huvudperspektiv för alla?

      2. Vi kan observera förtrycket varje gång en kvinna behandlas annorlunda pga sitt kön. När det gäller gudomlighet kan vi observera olika fenomen (en naturkatastrof t ex.) och säga att något övernaturligt står bakom fenomenet. I båda fallen är fenomenet verkligt, men när det gäller patriarkatet krävs det bara att förtrycket finns för att slutsatsen ska vara sann medan det, när det gäller gudomlighet, faktiskt går att förklara fenomenet utan att blanda in gudomlighet. Att vissa inte har upplevt förtrycket och därför inte tror på det är förståeligt, men det innebär inte att det är irrationellt att tro på patriarkatet om en har upplevt det. Om en upplever sig vara mentalt stabil och ha direkt kontakt med gud kan samma sak hävdas för religion, men generellt sett finns det mer skäl att tro på patriarkatets existens.

          1. Fast just att människor tolkar olika behöver inte tyda på någon verklig relativism. En väldigt generell definition av förtryck i sammanhanget är att förtryck förekommer där en människa behandlas annorlunda pga sitt kön vilket direkt eller indirekt kan begränsa personens valmöjligheter. Sen kan någon tycka att det är onödigt att kalla det förtryck och en annan kan tycka att detta förtryck är positivt, men observationen av olikabehandlande är fortfarande verklig och fastställbar på ett sätt som guds existens inte är.

            1. Att kvinnor exempelvis får lägre straff för samma brott än män är alltså ett bevis för att kvinnor är förtryckta i Sverige?

              Jag håller med om att det finns områden där kvinnor förfördelas och att vi ska jobba med de frågorna, men det finns faktiskt områden där män förfördelas också.

                    1. Tänker inte svara på sådana här fjanterier och kommer kasta ut dig härifrån om du inte genaste höjer nivån.

            2. Människor tolkar olika huruvida det beror på sk patriarkala strukturer eller ej, om männen inte är mer förtryckta än kvinnorna etc. Det är ju uppenbart att människor tolkar olika eftersom en hel del inte accepterar att tala om patriarkat & att kvinna är förtryckt? Jag tycker att det är uppenbart att vi i samhället utgår från mannen som norm men för alla är det inte så ’uppenbart’, för att inte tala om hur splittrat det blir då en diskuterar vad det innebär att behandlas på ett särskilt sätt pga sitt kön. Jag tycker t.ex. att det i vissa situationer är bra, som i skolan där flickor & pojkar skulle kunna optimera inlärning om det togs hänsyn till att olika kön lär sig bäst på olika sätt – tycker inte det är förtryck, men det finns säkert många som tycker att det är vansinne.

              1. Visst, men folk kan tänka olika om gravitationen och evolutionsteorin också. Det gör det inte mindre till vetenskap.

  3. Att det finns strukturer som gör att kvinnor förväntas läggar mer tid på utseende borde dock vara uppenbart för alla och envar oavsett om man tror att det beror på ett patriarkat eller bara är en del av det negativa med den kvinnliga könsrollen medan det eventuellt även finns positiva delar. Att du därmed börjat må bättre av att känna att du inte behöver leva upp till de normerna längre och börjar välja mer fritt vilka normer du vill leva efter är ju inte så konstigt. Själv tycker jag att ”patriarkatet” är missvisande och talar hellre om patriarkala strukturer, könsmaktsordning alternativt genusordning. Vi lever ju inte i ett patriarkat i den gamla bemärkelsen men det finns definitivt strukturer och normer kvar sedan den tiden som vi faktiskt gjorde det, det var ju trots allt inte speciellt länge sedan kvinnor varken fick rösta eller sitta i riksdagen.. Och att kvinnor förväntas agera kuttersmycken och därför har en större press på sig att se bra ut är definitivt en sådan kvarglömd norm.

    1. Heterosexuella kvinnor och homosexuella män nojar sig mest för sitt utseende, i Sverige såväl som i resten av världen. Det kan bero på att dom vill attrahera män som enligt all vetenskap går mer efter utseende när dom bedömer eventuella partners liggfaktor. Heterosexuella män däremot nojar sig mer över förlorad status eftersom det gör dom mindre liggbara i kvinnors ögon. Vi är faktiskt sexuella varelser och vi vill alla vara knullbara.

      Det behöver inte bero på sociala strukturer. Som jag sa, samband bevisar inte orsak.

  4. ”Att kvinnors större tendens att drabbas av ätstörningar beror på att vi rent fysiskt är svagare, inte på att vi dagligen ser hundratals bilder på perfekta kvinnor.”

    Eller så kan det bero på att mäns sexualitet är mer visuell än kvinnors, playgirl som viar bilder på nakna män har tex över 50% homosexuella män som prenumeranter.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15004563
    Men are generally more interested in and responsive to visual sexually arousing stimuli than are women. Here we used functional magnetic resonance imaging (fMRI) to show that the amygdala and hypothalamus are more strongly activated in men than in women when viewing identical sexual stimuli.

    Att kvinnors lägre löner inte beror på att vårt arbete värderas lägre för att vi är kvinnor utan helt enkelt för att det är mindre viktigt att ta hand om sjuka än att laga rör.

    Mansdominerande jobbåterfinns inom den privata sektorn, kvinnodominerande jobb återfinns inom den offentliga skattefinansierade sektorn, det är faktiskt en annan förklaring. Sen sätts lön inte främst efter hur viktigt jobbet är utan efter hur mycket vinst det genererar för arbetsgivaren. Och att laga rör genererar förmodligen mer vinst än att vårda gamla även om jag håller med om att människoliv är viktigare. Men ekonomi är tyvärr ganska känslokall och krass.

    Men det här är en fråga som jag faktiskt är överens med feministerna om att det är ett problem, surprise surprise så tycker jag faktiskt att vi borde hitta sätt att höja lönerna inom vården. Även om jobben inte genrerar lika mycket ekonomisk vinst så är jobben viktiga och kvalificerade.

    ”Att kvinnor tar mindre plats för att de helt enkelt inte har något smart att säga, inte för att samhället tutat i dem och de som lyssnar att deras åsikter är mindre värda.”

    Eller så kan det bero på att kvinnor uppmuntrar män att ta plats eftersom vi som gör det får en massa sex och uppskattning från kvinnor. Du vet blyga tillbakadragna män som ständigt lämnar plats åt andra får inte ligga särskilt ofta. Tro mig jag har testat 😉

    Det kan vara så. Det kan vara så att jag bara inte insett min rätta plats i samhället.

    Det finns långt mer än bara två förklaringsmodeller till alla de fenomen du räknade upp. Skulle snarare påstå att du har ett rätt så svartvitt synsätt på världen. Det finns fler alternativ än bara A eller B. Lägg av tunnelseendet och öppna skygglapparna

  5. Bara en kommentar om ”Att kvinnors lägre löner inte beror på att vårt arbete värderas lägre för att vi är kvinnor utan helt enkelt för att det är mindre viktigt att ta hand om sjuka än att laga rör.”. Löner sätts inte efter hur viktiga någon tycker de är utan efter utbud och efterfrågan. Att man skulle sätta lön efter hur viktigt ett arbete är är något som förvirrade socialister fått för sig…

        1. Ungefär lika många gånger som du ha tänkt utanför din trånga nationalekonomiska lilla låda kan jag tro.

          1. Efter att ha läst lite på din blogg tycker jag knappast att du är rätt person att anklaga andra för trånga skygglappar. Du är ett praktexempel på en person som sätter kartan framför verkligheten.

  6. Hela mitt liv har jag upplevt kvinnoförtryck (utan att innan förstått exakt vad det har varit) och äntligen har jag börjat få förståelse mina egna känslor och handlingar, mycket genom dina inlägg. Även om jag blir förbannad över hur samhället ser ut så har den ilskan börjat att omvandlas till en positiv känsla i mig, en styrka och en tro att jag tillsammans med andra likasinnade kvinnor kan kämpa och faktiskt göra skillnad. Det finns en otrolig frihetskänsla i att veta att jag kan förändra min egen situation (och förhoppningsvis även andras). Medvetenheten av att det inte bara är jag som är ”dum i huvudet”, ”kräsen” eller ”omöjlig att tillfredsställa” utan att det finns yttre omständigheter som varit med och påverkat att jag har mått så dåligt är så kraftgivande. Jag känner en mycket större kontroll över mitt eget liv och en mycket större mening med mitt liv i och med att jag tydligare kan se att de samhällsnormer som finns idag är skapade och formbara. Det ger mig hopp. Att få ta del av dina tankar gör att jag känner mig så mycket starkare och att läsa det du skriver angående feminismen ger mig inspiration.
    Jag anser att du är otroligt smart och att se din styrka får mig att inse att jag också har massor av samma vara. Enligt mig gör du ett otroligt viktigt jobb med att driva denna blogg.

    1. Vad fint att läsa detta! Jag är glad att kunna hjälpa någon att nå samma insikter som jag gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *