När borgerligheten saknar argument kör de med moralism.

Alliansen vill alltså sänka bidragsdelen i studiebidraget med 300 kronor och höja lånedelen med 1000 kronor, något jag såklart vänder mig emot då jag anser att bidragsdelen måste höjas rejält.

Vad jag tycker är intressant när den här typen av förslag kommer upp är mängden människor som diskuterar studenters karaktär. Studenter är bortskämda och borde minsann jobba utanför studierna eller bara äta gröt och nudlar och då kommer det gå bra. En kan tydligen inte förvänta sig att en ska kunna konsumera lika mycket som när en jobbar heltid, trots att studier ju faktiskt är en heltidssysselsättning som kräver en jävla massa jobb och så vidare och så vidare.

När jag tänker på studiemedel så tänker jag inte främst på att jag typ ska ha extra pengar att köpa kläder för. Istället tänker jag på alla de studenter jag känner som inte har besparingar eller föräldrar som kan skjuta till pengar som hamnar i kläm på grund av ekonomiska problem. Människor som tvingas sluta studera och jobba för att de inte får ekonomin att gå ihop annars. Jag tänker också på den samhällsrisk som finns i att tvinga människor att skuldsätta sig mer och mer, risken är nämligen överhängande att de pengarna inte kommer kunna betalas tillbaks, vilket kommer bli ett jävligt stort problem både för enskilda individer och samhället som helhet.

När borgerligheten inte ha några verkliga argument så kör de med moralism. Centrum för debatten är inte vilken typ av samhälle vi har och hur vi skapar det, utan istället diskuterar enskilda individers, hypotetiska eller faktiskt existerande spelar inte så stor roll, prioriteringar. Det pratas om att enskilda studenter väljer att läsa kurser som inte anses vara samhällsnyttiga nog (som om kunskap inte var värdefull om den inte leder till tillväxt), om att enskilda studenter som handlar ett par byxor för mycket eller festar för mycket och så vidare och så vidare.

”Förtjänar dessa personer verkligen mer pengar?” frågar de sig. Jag undrar i mitt stilla sinne varför det är så viktigt att reda ut vad folk förtjänar och inte. Det viktiga är väl att ha ett system för högre studier som fungerar både för människorna som studerar och för samhället i stort. Ett system som inte gör att personer som inte har ekonomisk trygghet från hemmet struntar i högre studier för att de inte vågar sätta sig i skuld, ett system som inte tvingar människor att jobba extra vid sidan av trots att de inte pallar med det, ett system i vilket folk slipper gå omkring och känna ständig stress för sin ekonomi och istället fokusera på studierna, ett system som inte bygger upp en gigantisk skuld som sedan inte kommer kunna betalas av då det blir allt svårare att skaffa jobb även för akademiker.

Det är ett stort jävla problem att så många studenter knappt får ekonomin att gå ihop, det gör att många tvingas hoppas av studier i förtid, många bränner ut sig eftersom de tvingas jobba extra vid sidan av heltidsstudier och att många helt och hållet avstår från att studera. Sedan finns det såklart de som inte har problem med ekonomin och som kanske kommer använda de där extra pengarna till att festa eller något annat dåligt och omoraliskt, men det är väl ändå inte ett särskilt stort problem i jämförelse?

Och visst, studenter kanske är bortskämda om en jämför med folk som har det värre, kanske människor i andra länder som måste betala för sin utbildning och som inte har tillgång till studiemedel alls. Frågan är väl hur detta möjligtvis kan vara ett problem. HUR kan det vara ett problem att folk har det bra? Denna eviga moralism finns till för att täcka över det politiska i olika skeenden. Istället för att diskutera vilket samhälle vi vill ha, vilka prioriteringar vi vill göra, så diskuteras enskilda individers eventuella okloka livsval, bortskämdhet och så vidare och så vidare. Det här är över huvud taget inte relevant, för det handlar om politik och inte om att avgöra enskilda individers karaktär.

23 reaktioner till “När borgerligheten saknar argument kör de med moralism.”

  1. Det är faktiskt väldigt intressant att vi tydligen ska diskutera vad som är ”rimligt” och ”nödvändigt” utgående från några andra än de som har de sämsta förutsättningarna. Vad spelar det för roll om alla vi medelklassungar och uppåt kan få en extra tusenlapp från mamsen och papsen om vi blir lite överraskade när den årliga hemförsäkringsräkningen dimper ner i lådan? Hur hjälper det dem vars föräldrar inte kan (eller vill) skjuta till extra pengar när studiemedlet inte räcker?

  2. Väldigt bra inlägg. Oförutsedda utgifter dyker väl alltid upp i alla människors liv då och då, därför är det jätteviktigt att det finns ett visst ekonomiskt utrymme för det. Nu jobbar min sambo och tjänar bra men när vi båda var studenter och en oförutsedd större utgift dök upp så ringde jag bara min mamma. Men alla har inte någon att ringa och vad gör man då? Jag får ångest bara av att tänka på det.

  3. Du har helt rätt! Om förslaget går igenom kommer jag antingen behöva ta lån eller hoppa av, jag kommer inte ha råd att studera. Förstår inte hur Alliansen tänker i detta, studiebidraget är redan lågt som det ser ut nu och räcker oftast inte till allt det man behöver.

    1. Tja, att låna är nog något de flesta måste göra. Håller iofs med om att bidraget borde vara betydligt högre

  4. För att inte tala om studenters typ obefintliga skyddsnät vid sjukskrivning, föräldraledighet osv. Mycket är inte anpassat efter att man nästan måste högskoleutbilda sig idag, förr stod många arbetsgivare för utbildningar som vi idag tvingas stå för själva. Dessutom blir utbildningarna längre och således studenterna äldre. Jag läser som många andra en 5-årig utbildning, 5 år med studiemedel 40 veckor om året är jävligt tungt i längden. Under min utbildning har vi så många obligatoriska moment och långa dagar att jag aldrig skulle klara av att jobba extra, mina studier är mer än heltid som de är! Om t ex min dator skulle gå sönder vet jag inte hur jag skulle kunna fixa medel att köpa en ny. Om jag har tur får jag sommarjobba 6 veckor i sommar med 16 000 i månadslön då jag inte är färdigutbildad, och de pengarna ska räcka hela sommaren.
    Då mina föräldrar är sjukskrivna och arbetslösa är det bara att glömma att de skulle kunna stötta mig ekonomiskt vid något oförutsett, även om de av hela sitt hjärta skulle vilja det.

    Men som du även skrivit ovan finns det många studenter som byter utbildning efter kanske flera år, som då inte får låna för alla år och måste ta studieuppehåll för att jobba in (om man nu lyckas få ett jobb).

  5. Sen skulle jag påpeka att studier också ÄR ett arbete, även om det inte är ett arbete som omedelbart (men mycket möjligtvis i framtiden) bidrar till några varor – vilket jag inte kan se är det viktiga med arbete. Och ett arbete som möjligtvis, men verkligen inte säkert, leder till en lön som är högre än arbetarlön så att det liksom ”lönar sig att studera” – vilket jag inte heller tycker är det viktiga.

    1. Så mina modesta krav: 10,000 i studiebidrag i månaden plus semesterersättning och breda, starka, billiga och lättillgängliga olycksfalls- och andra försäkringar man kan tänkas behöva. Plus möjlighetet att söka, tilläggsbidrag för de som har rimliga ”extrautgifter”.

      Finansiera genom extra skatt på något dåligt. Finns ju hur mycket som helst att välja på.

  6. Och de studenter som jobbar vid sidan om orkar inte med studierna, eller så får de problem när en lektion måste flyttas och de redan är uppbokade med jobb den dagen…Som lärare kan jag inte behandla kurserna som något annat än en heltidssysselsättning men jag ser ju hur problematiskt det är för en del studenter…

  7. I Sthlm kan en liten studentlägenhet kosta 8000 kr i hyra(!), dessutom hinner många nästan bli färdiga med sina utbildningar innan de ens har möjlighet att få ett studentboende. Förstår inte hur Borg & co resonerar, att studera ska inte bara vara möjligt för de med rika föräldrar. Känns som om klassamhället är tillbaka tyvärr.

  8. Tycker inte vi ska snegla på vilka länder som helst heller utan jämföra oss med likvärdiga länder. I Danmark kostar det inget att studera (men du får förstås inte studera hur som helst t.ex. gå flera olika utbildningar och aldrig slutföra något osv.). Jag tycker det borde vara så i Sverige också. Att vi tvärtom borde stötta de som vill studera vidare. Sen kan jag köpa att staten kanske inte kan betala vilka utbildningar som helst (hört talas om en Harry Potter utbildning?) men alla yrken som finns och behövs ska vi underlätta för folk att utbilda sig till.

    Jag vill själv studera men har sökt en YH-utbildning istället för högskola/universitet. Nu vill jag verkligen gå YH-utbildningen och jag vet inte alls vilken akademisk utbildning jag hellre skulle vilja gå. Däremot är det ett faktum att jag förutom en säkrare arbetsmarknad (hälften av utbildningen är teori, andra hälften är praktik dvs. jag kommer i direkt kontakt med arbetsgivare) så är utbildningen kort vilket för mig innebär mindre skulder. Jag gillar inte låna och vill helst slippa. Jag sökte först till en skola jag kunde pendla till men fick aldrig chans att komma dit pga. högt söktryck. Så nu söker jag till en annan skola som jag troligen har större chans på komma vidare på och det är inget fel på skolan – men jag tvingas flytta. I min ålder är kanske en flytt nyttig men ekonomiskt är det fan inte lockande.

  9. Det är ju bara fel att utbildning ska vara något för rika. De som har pengar. Alla ska kunna utbilda sig oavsett bakgrund på samma villkor.

    Minns när Göran Hägglund i en tidning sa att han inte förstod sig på barn som fortfarande bor hemma. Han köpte bostad till sina egna barn… Vet inte om detta var något han faktiskt har sagt men har han sagt det så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Hur många föräldrar tror han kan KÖPA en bostad till sina ungar? Långt ifrån alla äger inte ens sin bostad.

  10. Intressant argument att i andra länder har studenter det svårare, i andra länder har de kanske lägre antal högutbildade vuxna också. Det är väl inte det vi eftersträvar?

  11. Att man gör på det sättet är just att minska andelen låginkomst tagarer på högskolorna såna som ändå har svårt att klara studierna och saknar kontaktnät som rika har någon ska betalla för studierna också! (m)v

  12. Detta är moderaternas idé, så försök hålla de andra partierna utanför. Att vi studerar gör vi för att vi vet att det kommer att löna sig. Det är också så att de som studerar får i regel mer pengar efter sina studier. För vilka är det som betalar studiebidragen? Jo, de som inte studerar. Att någon som inte har valt att studera ska betala min utbildning, är lite konstigt. Istället får jag betala för min utbildning själv.

    Klart alla ska få rätt till samma utbildning och ha utbildningen offentligt finansierad. Men att ta från dom ”fattiga” och ge till de rika känns inte ok.

    1. Och därför vill du att alla ska finansiera sin utbildning själv? Eller vad menar du ens? Problemet löses fö ganska enkelt med ökad progressivitet i skatten.

      1. Nej, alltså att låna pengar med låg ränta. Progressiv skatt gör det bara olönsamt att klättra i karriärstegen. Varför utbilda sig om du ändå inte lönar sig? Du måste ändå betala mer i skatt procentuellt? Med plattare skatt så betalar ju ändå det som tjänar mest mest.

        1. Tycker folk ska utbilda sig pga intresse o ej pengar. Blir nog bättre för alla. Ser inget egenvärde i att folk ”klättrar” i karriären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *