Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om Ströms avhopp från genusdebatten.

Ström hoppar alltså av genusdebatten, fast inte riktigt ändå eftersom hen kommer att vara med i Svtdebatt ikväll och diskutera just genusdebatten. Nå, en får väl anta att det blir det sista han gör i egenskap av jämställdhetens fanbärare. Inför detta så har Ström skrivit en debattartikel, där hen förklarar varför hen hoppar av genusdebatten. Anledningen är tydligen att hen blivit utsatt för hot. Ströms analys är att en inte kan gå ifrån den feministiska ideologin i Sverige utan att bli trakasserad.

Jag vill börja med att säga att jag tycker att det finns ett problem med debattklimatet i Sverige, särskilt kring frågor som rör feminism. Företrädare från samtliga sidor kan tidvis bete sig illa. Det är också vanligt att företrädare för feminismen blir utsatta för ganska grova hot. Detta vet jag dels för att jag själv blivit det ett flertal gånger, men också för att jag sett de hot anda feminister blivit utsatta för, bland annat på bloggen Feministhora. Om en ska tro Ström så utsätts hen också för hot, detta är dock något jag inte sett i samma utsträckning men jag antar att jag får tro hen.

Lite grovt kan en dela upp debatten i två sidor: feministerna och antifeministerna (eller jämställdister som de själva vill kalla sig). Dessa två sidor består såklart av en massa olika personer. De har olika agendor, analyser, åsikter och debattekniker. Jag har givetvis själv bäst koll på feministerna, och jag kan intyga att debatten inom gruppen är levande och att feminister ofta kritiserar varandra. Jag personligen debatterar betydligt mycket mer med feminister än antifeminister.

Problemet med Ströms resonemang är att att hen ser feminister som en enda stor massa, personer som delar samma åsikter, intressen, debatteknik och så vidare. Samtidigt ser hen på sin egen sida som en massa olika personer, där hen inte kan stå till svars för vad alla andra gör. När feminister får hot från antifeminister är det inte Ströms fel eller ansvar, men när Ström får hot från feminister är det ”feminismens” fel och ansvar. Ström borde bestämma sig för hur hen ska se på kollektivt ansvar inom en politisk rörelse.

Personligen tycker jag inte att någon av ytterligheterna är en rimlig hållning. Som feminist vill jag inte ta ansvar för allt vad andra feminister gör och tycker, men jag tycker inte heller att jag är helt isolerad från gruppen eller debatten. Om en enskild feminist gör något dumt brukar jag inte bry mg, men om det skapas någon slags trend bland feminister som jag vänder mig emot så brukar jag hävda mig emot det. Detta tycker jag också att Ström borde göra när det kommer till de hot och hat mot feminister som har grott i kommentarsfältet på genusnytt, och bland genusnytts anhängare.

Ofta så påstås det att det inom den feministiska rörelsen som helhet råder någon slags konsensus om saker som i själva verket är mycket omdebatterade, bland detta ingår bland annat uttalandet om att ”män är djur” och mansskatten. Den som hade satt sig in i dessa frågor hade vetat att feminister överlag absolut inte ställer sig bakom detta, ändå anses en som feminist ansvarig för detta även om en personligen aldrig tagit ställning för det.

När Ström för ett par veckor sedan skrev om Petterssons artikel om hatet som feminister får utstå så tyckte hen att Pettersson skulle ha nämnt det hat som de som ifrågasätter feminismens får utstå. Ändå berör inte Ström det hat som feminister får utstå från antifeministiskt, eller ”jämställdistiskt”, håll i sin artikel på Svtdebatt. Varför ska feminister alltid ta upp alla sidor och stå till svars för det andra feminister gör när Ström själv inte gör detta?

Det kan hända att feminismen som rörelse kan beskyllas för att vara för dålig på att ta itu med det hat som riktas mot antifeminister, att hatiska attityder premieras och så vidare. Oavsett så har den antifeministiska rörelsen, som Ström själv är en del av, precis samma problem. Jag uppmanar Ström att sopa framför sin egen dörr innan han förklarar sitt avhopp från genusdebatten med att attityderna han utsätts för är mer hatiska än mot någon annan som tar lika mycket plats i debatten, fast på den feministiska sidan.

Tyvärr har vi ett debattklimat där personer som på olika sätt lägger sig i genusdebatten får utstå hot. Detta är ett jättestort problem och måste åtgärdas. Men det är inte så att hot och hat är något som endast riktas mot antifeminister, utan det är något feminister utsätts för också.

6 kommentarer till Om Ströms avhopp från genusdebatten.

 • Linnea skriver:

  Det här är så bra skrivet att jag får rysningar. Fuck det faktum att människor ofta anser att kvinnor alltid ska se till allas behov, vara så pass ursäktande att de måste be om ursäkt för varenda liten sak som kan spåras till feminismen!

 • Lo skriver:

  Alltså.. Pär Ström.. jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om honom. Men det är lustigt hur han och hans följare alltid hävdar att feministers benägenhet att inte riktigt ta honom på allvar grundar sig i någon rädsla för vad de kallar ”sanningen” när det i verkliga fall är så att vi inte kan ta honom på allvar eftersom det han säger många gånger är så verklighetsfrånvänt och konspirationsteoretiskt.

  Det finns mycket att kommentera på artikeln han har skrivit och det kan mycket väl vara så att PS har utsatts för trakasserier som är över gränsen för vad som är okej. Men när han tar upp VKM som exempel blir jag bara lite trött, jag menar, är man en offentlig person som är mer eller mindre ansiktet utåt för en hel rörelse eller ideologi då får man räkna med att bli utsatt för politisk satir. Jag har inte sett bilden han beskriver att han blir halshuggen på och det låter ju onekligen som något som helt klart är över gräsen, men att han inte kan se att jesusbilden inte handlar om att folk vill korsfästa honom (”Blodet sprutar”) utan är en pik om hur han verkar se sig själv som någon slags martyr, något som blir än mer spot on i och med hela ”nu har jag fått nog och hoppar av”- grejen, det blir därmed ganska lustigt att han väljer just den bilden som bild till sin krönika .

 • entrappaupp skriver:

  När ”föreståndare” för den feministiska rörelsen får ta emot hot och hån sker detta uteslutande anonymt! Säkerligen av någon pubertal kvinnohatare som är förvirrad i sin mansroll. Inget att ta på allvar med andra ord. Kritik av det lite enklare slaget tenderar även det att ofta ske anonymt, för vad händer när du öppet kritiserar en pk-ideologi i långa landet falukorv? Då startar vänstermedia omedelbart drevet och saker och ting kan bli riktigt obehagliga. Jag ska inte ens gå in på vad som hände mig när jag under en föreläsning på högskolan ifrågasatte feminismen.. Hoten, hånen och det ständiga förlöjligandet av Per Ström sker helt öppet både av etablerade kändisfeminister samt den övriga massan. Det enda dessa behöver oroa sig för är om deras lungor verkligen pallar med allt ryggdunkande! Detta är en väsentlig skillnad! Säg något förlöjligande om Ströms penis och skratten kommer att ge dig bullerskador. Detta existerar inte öppet åt det andra hållet. Hot med intryckt cap från Dart Vader eller Kenta666 har liksom inte samma slagkraft. Förövrigt tycker jag du skriver väldigt bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv