Som vanligt är det ickemän som ska ta ansvar för mäns dumhet.

Postade såhär på facebook angående den friande domen mot en 28-åring som kommit:

Ytterligare en man som blivit friad eftersom han saknade förmåga att förstå att ett nej är ett nej och inte någon slags inledning till BDSM-sex. Han ville inte våldta, han bara förstod inte att hen inte ville. Stackarn.

Varför är det okej för män att gå omkring och var så totalt jävla intelligensbefriade just när det kommer till området sex med ickemän? Varför tar ingen tag i detta gigantiska samhällsproblem som är att män kan antas vara för jävla dumma i huvudet för att begripa att en inte har sex med någon som säger nej? Det är ju hemskt! Vilken lucka i utbildningen!

Men nej, som vanligt är det ickemän som ska ta ansvar för mäns dumhet.

Krossa den här jävla myten om den korkade mannen som inte fattar att en nej är ett nej. Det är inte det det handlar om, det handlar om att de vet att de kommer undan med att göra saker mot ickemäns vilja. De bryr sig helt enkelt inte om att ta reda på vad ickemän vill och inte vill eftersom de vet att de inte behöver bry sig, eftersom de aldrig kommer få några jävla konsekvenser för det.

Det handlar om manligt tolkningsföreträde. Om mannen tolkar en sak, då är det per automatik det som gäller. Även om tolkningen helt saknar rim och reson, som till exempel i fallet att tro att protester innebär att en initierar bdsm-sex trots att detta inte diskuterats på förhand, så är det mannens tolkning som gäller. Den är rimlig, för han är man. Det åligger kvinnan att göra motstånd tills mannen förstår.

wpid-img_20140616_120823.jpgDet är uppenbarligen inte omöjligt att begripa saker som att ett nej är ett nej, att försäkra sig om att det finns samtycke innan en har sex och så vidare. Det går att göra och det finns män som klarar av det utan problem, men män om grupp avkrävs inte denna kunskap. Det är en fråga om ren tur om en stöter på män som klarar av att förstå dessa grundläggande fakta, eller om en stöter på den andra typen som inte gör det. Det är ingenting som avkrävs män, utan det ses typ som en fin bonus om en man faktiskt är mån om ens sexuella gränser. Det är en jävligt rättslös situation där allting handlar om den enskilda mannens välvilja och förmåga. Vi har inga egentliga rättigheter, vi har bara att förlita oss på enskilda mäns godhet, vi kan bara hoppas på att de kanske för en gångs skull faktiskt respekterar oss.

När ska det sluta accepteras att män är dumma i huvudet när det kommer till sex? När ska vi börja ställa krav på män att faktiskt bry sig om sin partners vilja? För innan vi gör detta så kommer våldtäkterna inte att upphöra, det spelar ingen roll hur kreativa sätt vi säger nej på, den man som inte bryr sig kommer ändå att undvika att förstå in i det sista, och komma undan med det.

Det är detta vi måste börja se som oacceptabelt. Det ska inte vara okej att strunta i hur den som en har sex med känner inför det hela. Det bör vara inskrivet i lagtexten att den som har sex med någon annan har en skyldighet att försäkra sig om att denna vill, det vill säga en samtyckeslag. Det borde egentligen vara en fullkomlig självklarhet.

8 reaktioner till “Som vanligt är det ickemän som ska ta ansvar för mäns dumhet.”

 1. Tack Fanny, för att du har hjälpt mig förstå att det inte är jag som varit otydlig i mitt gränssättande, utan att det är männen som utsatt mig för övergrepp som inte brytt sig om att ta in det jag signalerat.

 2. Sen så borde domstolarna kanske uppdatera sig på hur BDSM-sex ska gå till. Jag menar om hen sa nej och hen ignorerade detta pga ”BDSM-sex” så bör de fråga sig, var detta något de diskuterat igenom innan? Bestämdes ett stoppord? Var det helt klart för bägge parter vad som gällde? Om svaret på någon fråga är nej så bör inte argumentet ”jag trodde det var BDSM-sex” gälla, någonsin.

 3. Jag får fan hjärnblödning av dendär våldtäktsdomen. Den är ett övergrepp i sig, inte bara mot kvinnan ifråga (även om det naturligtvis är hennes lidande som ska stå i fokus) utan mot alla kvinnor som återigen får sina mest grundläggande rättigheter så totalt jävla förnekade av samhället, på det mest uppenbara, skamlösa vis. Det skapar en otrygghet inom oss, en känsla av att vi inte är värda något i detta samhälle (vilket vi iofs inte är, vi tillskrivs långt mindre värde än män och nu får vi det gnuggat i ansiktet. Salt i såren).
  Och ja, om nu män är så satans dumma i huvudet så bör de väl i så fall stängas ute ifrån högre utbildning. Inte kan vi acceptera att så lågbegåvade personer har ansvar för andra i t.ex. egenskap av läkare, piloter, jurister (!).
  Asså… jag orkar inte mer. Ska vi mailbomba domaren eller kan en göra något annat konkret?

 4. Jag har intresserat mig för den här frågan länge nu, och har rätt så klart för mig hur det funkar, men den här biten: ”Det är ingenting som avkrävs män, utan det ses typ som en fin bonus om en man faktiskt är mån om ens sexuella gränser” känns ändå som en ögonöppnare, kanske för att den är så lätt att känna igen från sitt eget liv. Alla gånger mina kompisar (eller jag själv) har pratat så gott om de män som verkligen bryr sig om att sexet ska vara bra för båda. Och vi har pratat om det som något fantastiskt, en egenskap som vi värdesätter, som just en bonus. Inget självklart alls. Så himla bra formulerat!

  1. Har kommit på mig själv flera gånger med att liksom ha satt ”de fina undantagen till män” som inte har behandlat mig respektlöst på nästan någon sorts piedestal. Bara för att jag är så van vid respektlöst beteende från män. En man som var förtjust i mig för en herrans massa år sedan till exempel, som jag var tvungen att nobba eftersom jag inte var säker på mina egna känslor för honom. Jag hade bävat och förväntat mig att han skulle bli otrevlig därefter, men han tog mitt avvisande så himla bra, och jag har liksom sett honom som ”en av de bästa män jag någonsin träffat” endast av den anledningen. Hur sjukt är inte det? Att idealisera någon bara för att han betedde sig på ett sätt som egentligen borde ha varit självklart? Och hur många kvinnor har jag idealiserat och satt på piedestal bara för att de varit snälla nog att behandla mig med grundläggande respekt? Inga alls, såvitt jag kan komma på.

 5. ett nej kommer alltid vara ett nej, men vi är många som fått känna på hur de utövar makt och våldtar för att de KAN och kommer UNDAN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *