Twitter 17/5.

Okej, kan folk som använder hen bara sluta säga att det endast ska användas när könet är okänt. Det begränsar bara. Hen är ett helt nytt ord. Det finns inga ”regler” kring hur en ska använda det. Varför begränsa? Folk kan väl få göra som de vill. Jag vill använda det konsekvent av en massa olika skäl. Låt mig?

Även detta att folk ba ”det ger bara motståndarna vatten på sin kvarn”. Ok, så nu ska vi anpassa språket efter våra motståndare? Använd ordet som ni vill, men försök inte tvinga på mig att använda det på ert sätt för att inte ge någon ”vatten på sin kvarn”.

Förstår inte behovet som andra feminister/genusintresserade har i att begränsa de som går ”för långt”. Snälla sluta med det. Så jävla trött på att ständigt bli påpressad den här grejen med att vara ett ”bra språkrör” för feminism/genus. Förstår inte varför vi ska begränsa oss själva. Det är bara så jävla dumt.

Och alltså, om ni nu har lovat någon motståndare att ”hen” bara ska användas på ett visst sätt är det väl fan ert problem. Ge ej sådan löften. Ni kan tyvärr inte göra utsagor för hur alla kommer använda ett ord, lär er det och sluta försöka begränsa.

Jag har verkligen fått en massa kommentarer om att det är skönt med könsneutralt språk eftersom det får folk att släppa könsfixeringen. Fattar inte varför jag ska undvika ett språk jag själv och andra trivs med för att någon på avpixlat kan få ”vatten på sin kvarn”. Och allvarligt, folk som blir sura för att ngn använder hen ”fel” är nog ändå inte mer på genuståget så att säga.

10 reaktioner till “Twitter 17/5.”

 1. Jag förstår verkligen inte att folk lägger tid på att kritisera detta i dina inlägg. Kan de inte bara läsa allt skitbra som du skriver istället? Tröttsamt. Och precis som du säger, det finns inga regler för hur vi ska använda hen. Cispersoner mår fan bara bra av att bli omnämnda med ett annat pronomen ibland.

 2. Tack vare dig har jag börjat använda ett könsneutralt språk mer och mer, vilket jag tycker verkligen har gynnat mig. Tack för att du inte kompromissar det gör verkligen skillnad och jag känner verkligen att jag lär mig saker genom att läsa din blogg. <3

 3. För mig är din blogg en fristad från allt könande. För en stund får en bara vara människa liksom

 4. Jag är på genuståget och jag störde mig som fan rent ut sagt på förut att hen användes när könet VAR känt. Däremot inte när det var okänt. Sedan såg jag om den gamla serien ”värsta språket” med Fredrik Lindström som jag respekterar extremt mycket som språkvetare och språkhistoriker. Hen (hah) hade så mycket vettiga förklaringar på allt möjligt i den serien att den borde vara obligatorisk för alla att se, inte bara för språkbruk utan för allmänt smart tänkande om hur vi dels bemöter folk och ser på utvecklingen i samhället rent generellt. Men folk är generellt sett så jävla inkörda i ”så här har jag ALLTID gjort och ska ALLTID göra”. De hade lika gärna kunnat ha en tatuering i pannan som säger ”Jag ÄR en idiot”

 5. Nå jag bryr mig väl inte egeentligen men blir lite irriterad om nån beskriver mig som ”hen sa”.. Jag är kvinna ta int mitt kön ifrån mig liksom xD min åsikt då

  1. Förklara hur ditt kön tas ifrån dig när någon använder ett könsneutralt pronomen?

  2. Blir du arg om någon benämner dig som sin kusin, sin kompis, sin förälder, sitt syskon, sitt barn osv osv också? Finns väldigt många könsneutrala pronomen som inte verkar orsaka irritation. Varför haka upp sig på just ”hen”?

 6. Förstår inte heller varför just ordet hen skulle vara omgärdat av fler regler än något annat ord. Språket utvecklas ju hela tiden och jag ser det faktiskt inte som så jobbigt att något kallar mig hen. Jag brukar själv inte använda hen så mycket då det inte ligger naturligt för mig att göra det, jag är väl mest en sådan som använder det när könet är okänt/inte relevant. Fast jag kan se det hur man kan ta det längre och fråga sig i hur många sammanhang könet egentligen är eller borde vara relevant.

 7. Jag kan bli lite provocerad av det, därför att jag anser ordet hen HA ett specifikt användningsområde, nämligen istället för ”han” eller ”han/hon” i text om okänd person eller för transpersoner. Helt enkelt ett pronomen för oidentifierad könsidentitet. Jag tycker helst att transpersoner ska få ha ett eget pronomen, men inser det komplexa i att dessa ska ”dela” det med en hypotetisk person vars kön är okänt. Däremot inser jag att du får använda det hur du vill och skulle själv inte provoceras av att kallas det, men jag tycker som sagt att ”hen” i regel skall vara förbehållet transpersoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *