Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Val.

När folk säger: ”du verkar tro att människor inte har någon förmåga att själva bestämma över sina liv” så blir jag så konfunderad. Om jag inte trodde det, varför skulle jag lägga så satans mycket tid på att skriva om vilka val en kan göra i livet för att motverka patriarkatet? Det verkar ju som ett jävla Sisyfosarbete för en som inte tror att människor någonsin kan välja.

Vissa verkar mena att en liksom måste tro att bara för att människor har en möjlighet att göra val, så måste en tycka att alla val är bra val eller helt fria och opåverkade val. Det är klart som fan människor gör val i sitt liv, men att något har gjorts genom val betyder inte att det är bra på något sätt. Människor gör en massa dumma val för att de saknar insikt eller information, för att de känner sig pressade och så vidare. Syftet med feminism är att underlätta för människor att göra val som motverkar snarare än reproducerar patriarkatet. Detta görs på flera sätt, dels genom upplysning men också genom att förbättra människors livssituation så att de inte blir tvingade in i situationer där de saknar valmöjligheter, som till exempel fattigdom. Jag upplever själv att feministisk analys markant har ökat min förmåga att fatta beslut som är bra för mig, stå emot lockelser som jag vet skadar mig och så vidare. Det har helt enkelt ökat min frihet att välja, eftersom det har gjort mig mer medveten om vad jag väljer mellan.

Jag förstår inte det här helt oproblematiserade förhållningssättet vissa har till val, som om människor aldrig kunde välja saker som var dåliga för dem av olika skäl. Som om alla gick om kring med perfekt information om precis allting redan som det var, och det aldrig fanns någon som helst behov av att, tja, upplysa någon om något.

Men om vi nu ska snacka val, så kan väl de som vill välja att tillgodogöra sig feministisk analys, och de som inte vill kan väl strunta i det och fortsätta leva glatt ovetandes om patriarkatet. Det känns som en ganska rimlig kompromiss, kan jag tycka. För ni vill väl inte begränsa någons valfrihet?

2 kommentarer till Val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv