Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Varför bryr sig feminister om småsaker?

Fick en fråga om varför feminister fokusera så mycket på småsaker (ej frågeställarens formulering) som rakning, sminkning och så vidare istället för att till exempel ta upp det faktum att kvinnor har lägre lön än män.

Jag har en fråga. Varför allt detta prat om utseende? Typ rakade/orakade ben, att kvinnor i allmänhet tänker mer på sitt utseende osv. Jag tycker det läggs väldigt mycket fokus på det. Är det inte viktigare att ta upp frågor som att kvinnor inte har lika hög lön som män till exempel?

Väldigt ofta så lyfts just löneskillnaderna fram som det ”stora” kvinnoförtrycket. Jag skriver ganska lite om den typen av jämställdhet, utan skriver desto mer om privatlivet. Det är absolut inte för att jag tycker att löneskillnader är oviktiga. Jag håller såklart med om att det är ett stort problem att kvinnor och män har olika materiella förutsättningar, men jag tycker också att det är väldigt viktigt att diskutera det kvinnoförtryck som sker i det privata.

Det är ofta i det privata som kvinnoförtrycket börjar, och det är även där som många män skördar vinsterna av kvinnoförtrycket, till exempel i ojämställda relationer (som jag skulle säga att den absoluta majoritet av alla relationer faktiskt är). Det ingår i kvinnoidealet att vara omvårdande, hänsynstagande, anpassningsbar, ”moderlig” och så vidare, och det är utifrån detta som relationer män och kvinnor emellan konstrueras. Klart som fan det skapar vissa maktstrukturer!

Skönhetsideal kan upplevas som en obetydlig fråga, men det är faktiskt en otroligt viktig komponent i många kvinnors liv. Här kan en inflika att det finns en massa personer som inte följer idealen, men även den som inte följer idealen förhåller sig på ett eller annat sätt till idealen och blir definierade utifrån idealen. Till exempel den som väljer att inte banta, raka sig eller sminka sig väljer bort något, står emot ett tryck som finns vilket i sig kräver integritet, analys och viljestyrka för att palla.

Att förhålla sig till idealbilden av Kvinnan™ kräver otroligt mycket kraft, och detta gäller alla aspekter av henne: utseendemässiga såväl som personlighetsmässiga. Det begränsar att leva i ett samhälle som hela tiden försöker pressa in en i en roll av ljuvhet, skönhet och så vidare. Denna kraft skulle för de flesta kunna användas på så otroligt mycket bättre sätt, till exempel kämpa för sina rättigheter.

Jag tror att det är helt och hållet nödvändigt att vara medveten om detta för att kunna föra någon slags meningsfull kvinnokamp. Att bara ställa kravet ”lika löner” utan att analysera vad i kvinnors liv det är som kräver och kväver, vad det är som får dessa mönster att upprepas om och om igen, så tror jag inte att vi kan få särskilt mycket uträttat. Kampen kan inte bara föras i det offentliga, utan måste föras i det privata också. Helt enkelt för att det personliga är politiskt.

9 kommentarer till Varför bryr sig feminister om småsaker?

 • Utseendekravet kan nog låta som en ”småsak” för den som aldrig utsatts för det, men för de som faktiskt behöver utstå det är det ju snarare ett stort monster som hänger över dem överallt, jämnt och ständigt. För ett par år sedan berodde hela mitt välmående på hur jag såg ut. Om jag försov mig hoppade jag hellre över första lektionen än gå dit osminkad. Jag vågade inte lämna huset om jag inte såg ”perfekt” ut. Att komma över det, att idag kunna titta på mig själv i spegeln, osminkad, oduschad och orakad och inte bry mig är den största personliga frigörelsen jag någonsin upplevt.
  Samtidigt verkar det aldrig gå att helt komma ifrån utseendehetsen, för de flesta andra sitter fortfarande kvar i fällan. När jag gick på middag osminkad fick jag senare höra att jag var ”oförskämd och oengagerad”. Jag ska fan aldrig sminka mig igen, någonsin.

 • LinnéaL skriver:

  Jag tycker den frågan var väldigt märklig eftersom jag inte tycker att du pratar om småsaker snarare väldigt viktiga saker. De saker som hen nämner är heller inte något jag känner har diskuterats särskilt mycket här på din blogg.

 • Sen är det ju också så att allt hänger ihop. Så genom att påverka på ett område så kan man också få effekter på ett annat. Ingenting är därför ’för litet’ för att bry sig om, och även om man kan tycka att en del saker är viktigare än andra så ska man nog akta sig för att nedvärdera den kamp som faktiskt förs, oavsett vilket område den fokuserar på.

 • Linnea skriver:

  Som jag skrev i en tidigare kommentar så var det inte min fråga, utan min kompis. Jag visade henne hur som helst vad du skrev, och hon svarade såhär:

  ”ja jag förstår men jag håller inte med i allt som sägs där, vad är det för fel att vara moderlig tex? det är ju biologiskt korrekt att vi kvinnor är det. Sen är ju det privata självklart viktigt, men vad som gör t ex löner så viktigt för många, bl.a. mig är att det är en sån sak som vi alla kvinnor står eniga om. ALLA kvinnor vill ju ha mer lön, lika löner. skönhetsideal och allt som har med den fronten att göra är däremot inte alla eniga om. det frågas mycket VARFÖR vi sminkar oss, VARFÖR vi bryr oss osv, där står ju inte alla eniga. bara för att visa sin poäng behöver man ju inte sluta raka sig, sluta klä sig fint och sluta sminka sig, sluta vara ”kvinnlig” för det är också fel.”

  Tänkte att det kan vara intressant för dig att läsa! Kul med olika åsikter tycker jag.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Jag kommer ju knappast motarbeta den som bara bryr sig om lönefrågan och inte resten, men jag tror personligen att det är otillräckligt för att skapa jämställdhet.

 • Linnea skriver:

  Nej det tror inte jag heller. Vi kan föra diskussioner hon och jag ibland och aldrig kommer vi riktigt överrens. Hon försöker övertala mig och jag henne haha. Hon får det att låta som hon är betydligt mer insatt i lönefrågan medan jag väger bort den. Så då frågade jag om hon i så fall kan hjälpa mig att bli mer insatt, hur jag ska ta mig till väga, men då ville hon inte fortsätta prata mer (vi chattade).

  Jag tror personligen inte hon är mer insatt i lönefrågan än jag, vi är bara 18 år. Det är nog bara det att hon har uppfattningen om att den frågan är mer viktig. Hon tycker jag har börjat prata mycket om utseende på ett ”annorlunda sätt”, på det sättet att jag pratar om hår på benen (håller på att spara mitt till våren höhö) och ja, allt det här om hur utseende är så viktigt för tjejer, och såklart även för mig. Men det verkar som hon tycker att allt det är ganska oviktigt, och om man vill t.ex raka sig eller ej är ett fritt val (klart det är! men VARFÖR väljer majoriteten av kvinnor att göra det?). Kan tilläggas att min kompis själv är väldigt mån om sitt utseende och kan t.ex absolut inte vistas osminkad bland folk, aldrig i livet.

  Något jag förövrigt håller på att lära mig just nu är att kunna uttrycka mig rätt och få fram min poäng. Då kanske det är bra att jag har hon att diskutera med!

 • Alice skriver:

  Jag tycker att hur kvinnor mår av samhället vi lever i är en väldigt viktig fråga och det räcker inte att fokusera på lagstiftning och ekonomisk jämställdhet för att kunna lösa det faktum att många, många kvinnor mår sämre än de skulle behöva göra. Vilket jag i vart fall inte tror är någon slump.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv